Nagyanyáink trükkjei ma is bejönnek!
Címlap / Otthon / Nagyanyáink trükkjei ma is bejönnek!

Nagyanyáink trükkjei ma is bejönnek!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-26

Sokat felejtettünk már abból, ami a régi idők asszonyainak még a kisujjában volt. Vagy ha épp nem ott, akkor a könyvespolcukon. Az 1943-as kiadású A mindent tudó nő című kislexikont egy lomtalanításból halásztam ki, és számtalan hasznos tippet tartalmaz, akár az ezüstékszerek tisztításáról, akár egy randevúról van szó.  

 
A folttisztítás legáltalánosabb eszközének a benzint tekintették. Azonban, jegyzi meg a kislexikon, ennél gyakran előfordul, hogy a szélek felé piszkos körfoltok keletkeznek.

Az egyes foltfajtákat külön részletezik, izzadtságfolt eltávolítására például szalmiákszeszt, ecetet és marseille-i szappant (ez egy nem lúgos szappan, "igen finom áruk tisztításához") javasolnak esővízben feloldani, esetleg quillajalúgot. A fehérnemű kezelése már bonyolultabb: előkezelés 5% alkénes savas nátriumoldattal, kimosás, majd 10-10% mennyiségű mosószódát és olajsavat feloldva áztatjuk a foltot, végül átitatjuk éterrel vagy alkohollal, és tiszta fehér vászondarabkával dörzsöljük.

Kávéfoltra az a tipp, hogy fehérneműből (akkoriban nem csak az alsóneműt nevezték így!), ha friss, melegvízzel és kevés glicerinnel kijön. Ha régi a folt, elő a vegyszerekkel: tömény glicerinnel, diklórhidrinnel, koleszterrel, tiszta szappanszesszel, vagy ez utóbbinak a fentiekkel való keverékével, de megpróbálhatjuk híg ammóniákos perhidrololdattal vagy híg nátriumperborátos oldattal is kidörzsölni az anyagból. Selyemből inkább ne, csak szövetdarabbal fölitatott szappanos vízzel. A sörfolt úgy tüntethető el, hogy előbb langyos vizet ugyanannyi spiritusszal elkeverünk, ezzel dörzsöljük ki, azután bal felén nedvesen vasaljuk a ruhát. A tea hagyta nyomot nem szabad dörzsölni, helyette "forró vízzel kivonni hagyjuk". A tejfolt eltávolításához erősen higított szalmiákszesz kell, amelyet kevés konyhasóval keverünk, majd tiszta vízzel leöblítünk. A tojás okozta foltot a meleg víz is eltünteti.

Friss vérfoltot csak kevéssé langyos vízzel mossunk, régit meg szódával, a mosásnál sóval, selyemruhánál kis szappan hozzáadásával. Matracokból úgy, hogy elébb rizskeményítőt vízben felkeverve ráteszünk, száradás után kikeféljük. Sötét gyapjúanyagból szárazon kikeféljük.

A vörösborfolt tipikusan az, amire a vicces rokonság az ecetes ollót szokta javasolni. A háziasszonyoknak azonban azt tanácsolták régen, hogy egy teljes napig áztassák meleg tejben, ha pedig fehérnemű szennyeződött vörösborral, használjanak kénsavat vagy meleg klóros vizet. A viaszt itatóssal befedve forró vassal nyomkodjuk, majd zsíroldósszrrel (benzol) dörzsöljük. Zöld fű nyomát citromlével, spiritusszal, forró vízzel és szappannal tudjuk eltüntetni.

Fémtisztítószert is javasoltak készíteni házilag. Ehhez egy üvegbe mérünk 6 dkg olajsavat, 12 dkg 10 %-os ammoniákot, 10 dkg denaturált szeszt, és jól összerázzuk. ¼ kg iszapot, tisztított agyagot összekeverünk és felhigítunk fél liter vízzel, a két elegyet összekeverjük és összerázzuk. Ezüst evőeszközök, ezüsttárgyak tisztítására alkalmas. Ezüsttisztításra alkalmas még a finoman porrá tört kréta, amelyet alkohollal, vagy alkohol és vizes szappanoldat keverékével kenünk fel a tárgyra, majd száradás után szarvasbőrrel ledörzsöljük. Ezüstláncokat vízzel nedvessé tett szarvasagancsporral, majd vasoxidporral tisztítunk, majd jól lemossuk. (Feltéve, hogy van otthon szarvasagancsporunk...)

Aranyláncot, ha nagyon piszkos, polirpirossal és szarvasbőrrel csiszolunk tisztára. Majd lemossuk és puha ronggyal töröljük, végül fűrészporral átdörzsöljük.

Ami az illemtani részt illeti, megfontolandók lehetnek ezek is a mai nők számára. (Vagy, ha más nem, hát csalnak egy kis mosolyt az arcunkra.) Hogy csak néhányat említsünk: "társaságban ne szidd a távollevőket, de igyekezz védelmükre kelni; ne tégy fel indiszkrét kérdéseket, de légy érdeklődő és megértő, ha valaki magától közli belső ügyeit", "ne fáraszd el hallgatóságodat túl sok beszéddel és hosszú lére eresztett mondanivalókkal, de tanuld meg a hallgatás és a meghallgatás művészetét, hogy hosszú barátságban legyen részed e földön; ne csinálj pletykákat, de ha ilyet hallasz: ne add tovább"...

És persze azt is megjegyzi a könyv ezen részének szerzője, hogy "ne beszélj beszerzési nehézségekről, ha vendég ül terített asztalodnál, mert torkán akad a falat" – ne feledjük, a II. világháború alatt íródott, de a legszebb rész talán a következő: "ne kacérkodj olyankor, amikor ennek nincs helye, amikor nem mint nő, hanem mint dolgozó ember vagy ügyfél vagy jelen, de ne légy nőietlen, rideg, komor sem; ne légy önző, ne követelj minden előnyt a magad számára, - pl. a legjobb helyet, a legjobb falatot asztalnál, utazásnál az egész fülkét, stb., - de legyen magadhoz való eszed azért és ne mondj le mindenről, ha nem muszáj; ne légy túlkövetelő, - ne kívánd a férfitől minden szabadidejét, vendéglői étkezésnél ne válaszd a legdrágább ételt az étlapról, szórakozási program választásánál alkalmazkodj a partner ízléséhez is, de viszont ne mond mindenre, hogy neked mindegy, mert az idegesíti a partnert és bosszantja: elvégre ő is szeretne – olykor! - a te kedvedre tenni"...

Olykor... Tudtak valamit ezek a régi asszonyok. 

 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2619 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x