Megdöbbentő az élelmiszerpazarlás mértéke!
Címlap / Otthon / Megdöbbentő az élelmiszerpazarlás mértéke!

Megdöbbentő az élelmiszerpazarlás mértéke!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-28

Rossz betakarítási gyakorlat, helytelen tárolás és szállítás, szigorú eladási határidők, piacokon keletkező hulladékok és a vásárlók pazarlása. Emiatt vész kárba a világon megtermelt élelmiszer mintegy fele, összesen kétmilliárd tonna. 

Manapság durván négymilliárd tonna élelmiszert termelünk évente. Becslések szerint ennek mintegy 30-50 százaléka (1,2-2 milliárd tonna) soha nem jut el az emberek gyomrába. Ez az élelmiszertermelés, -feldolgozás és -szállítás során használt természeti és energiaforrások elpazarlását is jelenti - olvasható a brit mérnököket tömörítő intézmény, az Institution of Mechanical Engineers által készített jelentésben.

A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy például 550 milliárd köbméter vizet használnak fel a mezőgazdaságban olyan termények előállítására, amelyeket azután soha nem fogyasztanak el. 2050-re az élelmiszertermeléshez szükséges víz iránti kereslet elérheti a 10-13 billió köbmétert.


A jelentés szerint az Egyesült Államokban és Európában vásárolt élelmiszerek fele hulladékként a "kukában végzi".
Megdöbbentő a világszerte kárba vesző és elpocsékolt élelmiszer mennyisége. Ezt az élelmiszert fel lehetne használni az éhezők, illetve a világ növekvő népességének táplálására - idézte Tim Foxot, az intézet energia- és környezetvédelmi részlegének vezetőjét a BBC hírszolgálata. Fox szerint számos tényező felelős ezért a helyzetért, úgymint a rossz mezőgazdasági és gépesítési gyakorlatok, a nem megfelelő szállítási és tárolási infrastruktúra, a szupermarketek, amelyek csak tökéletes élelmiszert hajlandók átvenni, és amelyek akcióikkal arra ösztönzik a fogyasztókat, hogy túlvásárolják magukat.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének előrejelzése szerint 2075-re, amikorra a világ népessége eléri a 9,5 milliárdot, a jelenleginél 3 milliárddal több embert kell élelmezni.  "Mivel a vízre, a földre és az energiaforrásokra egyre nagyobb nyomás nehezedik az emberek ellátását illetően, a mérnökök kulcsfontosságú szerepet játszanak abban, hogy sokkal hatékonyabb termesztési, szállítási ás tárolási technikák kialakításával elejét vegyék az élelmiszerveszteségnek és a pocsékolásnak" - hangsúlyozta Fox, hozzátéve, hogy szükség van egyfelől az emberek élelmiszerhulladékkal kapcsolatos gondolkodásának megváltoztatására, másfelől a mezőgazdasági termelők, az élelmiszergyártók, a szupermarketek gyakorlatának elutasítására.


Forrás: Humusz és greenfo.hu


Mit tehetsz te a saját háztartásodban?

- Alapvető fontosságú: a jól bevált bevásárlólista! Ezzel menj vásárolni, így elkerülheted, hogy többet vegyél, mint tervezted!

- Tervezd meg a családi menüt egy hétre, és ennek alapján intézd a nagybevásárlást! Így kevesebb megy pocsékba.

- Ne menj éhesen vásárolni, így elkerülheted, hogy beugorjon még a kocsiba egy-két péksütemény, keksz vagy más kalóriabomba.

- Csak annyit készíts, amennyi biztosan elfogy egy vacsorára, esetleg másnap ebédre még munkahelyre vihető. Harmadszor már senki nem eszi meg szívesen ugyanazt, inkább kidobjuk. A kisebb adagokkal ez elkerülhető.


- A kisebb adagok az emésztésnek is jót tesznek – szokjatok rá a mértékletes életmódra. A 2/3-ig telt gyomor emészt megfelelően, ez segít fenntartani az egészséget. Igaz a mondás: a kevesebb több!

- Hetente ellenőrizd, hogy minek mikor jár le a szavatossága a konyhaszekrényben és a menük tervezésénél kalkuláld be a lejáró szavatosságú termékeket!

- Ha megmarad a sütiből, vigyél a szomszédnak vagy a kollégáknak! A maradékoknak örülnek a házi kedvencek, kutyusok, cicusok is – ha neked nincs, add tovább más gazdiknak!

- Ha olyan helyen dolgozol, ahol nagy mennyiségben halmozódnak fel élelmiszerkészletek, lépj kapcsolatba a Magyar Élelmiszerbankkal – ők megszervezik a továbbadást olyanoknak, akik szívesen fogadják a felesleges készleteket.


Képek:
creativedoxfoto - FreeDigitalPhotos.net
hinnamsaisuy - FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3188 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x