Csúcson a világűrben (Képekkel!)
Címlap / Őrület / Csúcson a világűrben (Képekkel!)

Csúcson a világűrben (Képekkel!)

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-01-28

Újabb rekord került megdöntésre a világűrben, ami minden rekordok rekordere, elsősorban méretével és változatosságával. Azt mondják, ami az univerzumban nem létezik, annak nem is igazán érdemes léteznie. Léteznek például csillagok, bolygók és fekete lyukak… nagyok és kicsik. 

A NASA kutatóinak sikerült azonosítani az eddigi legkisebb ismert fekete lyukat, amely egy csillagmag összeomlása során keletkezett. A J1650-500 katalógusjel alatt nyilvántartott objektum tömege igen közel van ahhoz az elméleti határhoz, amely alatt csillagászok jóslata szerint az összeomló csillag nem fekete lyukká, hanem neutroncsillaggá alakul. A neutroncsillag olyan űrbéli objektum, amely szinte csak neutronokból – igen nehéz atomi részecskékből – áll, tulajdonképpen olyan, mint egy óriási atommag. A neutroncsillag egyik fajtája a pulzár, amely rádióimpulzusokat bocsát ki magából. 


Jelen esetben azonban a bolygó tömege még éppen meghaladta azt a határt – a kutatók becslése alapján valahol a Nap tömegének 1,7-2,7-szerese között lehet – amikor az égitest „halálakor” fekete lyuk képződhetett. A J1650-500 elnevezésű kettős rendszer a déli égbolton az Ara csillagképben található, és ennek tagja az említett eddigi legkisebb tömegű fekete lyuk. Átmérője mindössze 2 kilométer, tömege a Nap tömegének 3,8 szerese, és folyamatosan anyagot szív el a rendszer másik tagjától. 

HarmoNet tipp: Bizonyítottak a rejtett dimenziók! >>

Az objektumot Nyikoláj Saposnyikov és Lev Titarcsuk, a NASA kutatói fedezték fel egy röntgentávcső segítségével még 2001-ben, és mostanra sikerült meghatározni tömegét, ezzel felállítva a rekordot. A kutatók új módszert alkottak a fekete lyukak tömegének megállapítására, amelyet 15 alkalommal használtak sikerrel, több esetben olyan objektumon, amelynek tömege már korábban más forrásból ismert volt, így módszerük hitelességét más szakértők is elismerik. A módszer kb. 0,5 naptömegnyi hibahatárral dolgozik, amely jelen esetben kiváló eredménynek mondható. A J1650 kutatásaik eredményeképpen a korábbi csúcstartó, GRO 1655-40 rekordját döntötte meg, amelynek tömege a Napénak 6,3-szorosa. 


A kutatók most azon dolgoznak, hogy újabb, még ennél is kisebb tömegű fekete lyuk beazonosításával pontosítsák a fekete lyukak tömegének lehetséges alsó határát. Az új technológiával mindez vélhetően további sikeres rekorddöntésekkel kecsegtet akár már a közeljövőben is.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2221 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x