Kecske, Gabriel vagy a szufi bölcs? - Képzavar és legendák...
Címlap / Őrület / Kecske, Gabriel vagy a szufi bölcs? - Képzavar és legendák a kávé körül

Kecske, Gabriel vagy a szufi bölcs? - Képzavar és legendák a kávé körül

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-02-05

A forró fekete ital évszázadok óta a mindennapok része, népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, hogy felfedezését számos legenda övezi, és olyan személyekhez kapcsolódik, mint Mohamed, vagy Gabriel arkangyal. 

A kávé eredete mára a mítoszok ködébe vész, ám semmi nem bizonyítja jobban népszerűségét, hogy felfedezéséhez több legenda is kapcsolódik, köztük híres személyekkel. Valószínűleg az italt már Kr. e. IV. században ismerték és fogyasztották, legalábbis a legkorábbi történet nagyjából ekkor keletkezett, így lehet, hogy maga az ital még régebbi. E szerint a változat szerint egy kecskepásztor talált rá a cserjére az antik Arábiában. Kaldi, az ifjú pásztor felfigyelt arra, hogy kecskéi, miután egy bizonyos cserje piros bogyóit lelegelték, nagyon élénken kezdtek viselkedni. A fiú szedett a bogyókból, és egy közeli kolostorba vitte azt, hogy megmutassa a barátoknak, mert a kecskéi viselkedését az ördög művének tartotta. A barátok megszemlélték a bogyókat, meghallgatták a fiú történetét, és úgy döntöttek, hogy csakis az ördög szállhatta meg a piros bogyókat, hogy a kecskék ilyen virgoncak lettek tőle. Azonnal tűzbe is vetették a bogyókat, ám azok olyan fenséges illatot árasztottak, hogy végül a barátok összegyűjtötték a megégett bogyókat, és porrá törve italt készítettek belőle. A mennyei illatú, kellemes aromájú ital annyira elnyerte tetszésüket, hogy szakítottak korábbi nézetükkel, miszerint az ördög szállta meg a bogyókat, és miután észrevették, hogy esti imádságuk alatt a szokásos álmosság helyett élénk figyelem lett úrrá rajtuk, a kávét – ahogy a főzetet elnevezték – mennyei ajándéknak nyilvánították.  

Egy másik történet szerint maga Gabriel arkangyal hozta a gyógyító italt a betegen fekvő Mohamed prófétának, aki miután megitta keserű, fekete, forró főzetet, olyan erőre kapott, hogy negyven férfit kivetett a nyeregből, utána pedig negyven asszonyt tett boldoggá. Mi sem bizonyítja jobban a kávé fontosságát és népszerűségét, mint ez a történet, amely eredetét a nagy vallásalapítóval és a legfőbb angyallal kapcsolja össze. Az iszlám világban – és azóta a föld többi részén is – a kávé a mai napig töretlenül hódít.  


Egy harmadik legenda arról számol be, hogy a cserje bogyói egy szufi bölcset és tanítványait az éhhaláltól mentett meg. A mítoszok mellett akadnak tudományos munkák is, melyek a kávé jótékony hatásairól írnak: a IX. században Rhazes már említi a kávé serkentő hatását, majd 200 évvel később Avicenna az Al-Ganum fit-Teb című munkájában megerősíti elődje állításait. 1550-ben Isztambulban már nyilvános kávéházak működnek, Velence közvetítésével pedig alig 60 év elteltével már Európában is fogyasztják a „fekete levest”. Az első európai kávéház Velencében nyílt 1624-ben. Azóta a kis pörkölt szemecskék az egész világot meghódították, a legtöbbet Dél-Amerikában termesztik és fogyasztják, a legdrágább fajta Etiópiában terem, de bárhová is tévedjünk bolygónkon, ha nem kaphatunk egy csésze kávét, akkor biztos, hogy lementünk a térképről, és már valahol az űrben járunk.  

HarmoNet tipp: Fekete vérünk, a kávé >>

Így hát, fogyasszuk bátran, ám mértékkel ezt a kiváló, különleges főzetet, és ne féljünk, nem bújt bele az ördög! Sőt, VIII. Kelem pápa szerint „A kávét meg kell keresztelni, mert igazi keresztény ital!” Az iszlám hívei szerint pedig igazi iszlám ital, így legalább a kávé szeretetében egyetért az egész világ!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3215 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x