Greco nyomában
Címlap / Őrület / Greco nyomában

Greco nyomában

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-14

Nemes Marcell világhírű műgyűjtő El Greco festményeinek felvásárlásával és népszerűsítésével teremtette meg szakmai tekintélyét. Azt csak kevesen tudják, hogy az 1866-os születésű férfi egy ideig Hódmezővásárhelyen nevelkedett. 

Róla szóló, eddig nyilvánosságra nem hozott aktákról is szó lesz a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum szerda esti tudományos összejövetelén. Az ismert műkereskedőről szóló legendákról és tényekről Németh István művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum főmuzeológusa tart előadást december 17-én, szerdán este 5 órától.

Nemes élete során számos nagy értékű remekművet adományozott magyar és külföldi múzeumoknak: a Szépművészeti Múzeumnak közel negyven képet, köztük El Greco Bűnbánó Madonnáját, illetve Mányoki Ádám legismertebb festményét, a II. Rákóczi Ferenc-portrét.  

A pályafutása csúcsán magyar nábobként emlegetett Nemes Marcell Klein Mózes néven látta meg a napvilágot. Ifjan egy pesti kávéházban próbált pénzt keresni dalénekesként és szerelmes levelek fogalmazójaként, illetve gyorsportrék rajzolójaként. Később évekig szén- és faáru-kereskedéssel foglalkozott, közben egy ideig alkusz volt egy gabonabizományi cégnél, majd belekóstolt a tőzsdézésbe, sőt telekspekulációkkal is próbálkozott. 1904-től rendszeresen vásárolt festményeket

A gyűjtőként és mecénásként egyre ismertebbé váló Nemes mind több múzeummal igyekezett szoros kapcsolatot kiépíteni; különösen szoros szálak fűzték például a Szépművészeti Múzeumhoz, melynek mindmáig jórészt feldolgozatlan irattári anyagában egész sor rá vonatkozó akta található.

Nemes Marcellt sokan El Greco újra felfedezőjeként ünnepelték, rövid időn belül ő vált a művész alkotásainak legjelentősebb és legismertebb korabeli gyűjtőjévé. Nemes Greco-kollekciója nem elhanyagolható szerepet játszott a XX. század eleji Európát jellemző „Greco-láz" fellángolásában.

Egyes vélemények szerint Greco újrafelfedezése valójában egy előre kitervelt műkereskedelmi akció része volt Nemes Marcell részéről. E vélekedés alapján Nemes olyan alkotót keresett, aki a műtörténet klasszikusai közé tartozik ugyan, de mégsem volt olyan magasra értékelt, s megfizethetetlen, mint például Raffaello. A görög származású festő tökéletesen megfelelt Nemes Marcell céljainak: Spanyolországban a századelőn még tucat számra akadtak viszonylag „potom áron" megszerezhető Greco-művek, ráadásul a művész ecsetkezelése és komponálásmódja sok rokonságot mutatott a modern festészet akkori törekvéseivel.

„Nemes Marcell gyűjtői és mecénási erényeit jórészt még azok a kortársak is elismerték, akik emberileg esetleg nem szívelték, illetve fennhéjázó magatartása miatt magukban csak mosolyogtak rajta" – véli Németh István, aki szerda esti vásárhelyi előadásában további érdekességeket is a nyilvánosság elé tár a magyar műkereskedés történek egyik legellentmondásosabb alakjáról, Nemes Marcellről.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1236 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x