Híradó jelnyelven - végre!
Címlap / Őrület / Híradó jelnyelven - végre!

Híradó jelnyelven - végre!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-25

Online jelnyelvi oktató program, jelnyelvet oktató multimédiás DVD-Rom felnőtteknek és gyermekeknek - ezek a Vodafone Magyarország Alapítvány és a Hallatlan Alapítvány évek óta tartó közös munkájának eddigi mérföldkövei. Az együttműködés legújabb eredménye a jelnyelven történő híradó, melynek köszönhetően a hallássérültek sem maradnak le a világ történéseiről. 

A Hallatlan Alapítvány a hazai jelnyelv népszerűsítését és hatékony oktatásának elősegítését tűzte ki célul. 2005-ben hozták létre a www.hallatlan.hu címen elérhető online jelnyelvi szótárat, mely most újabb szolgáltatással, a jelnyelvi híradóval bővül. A jelelt hírszolgáltatás hetente jelentkezik friss összefoglalókkal, a híreket a hallássérültek, valamint jelnyelvet gyakorlók videofelvételek formájában érhetik el.

Az Alapítvány kezdeményezésének szükségességét mutatja, hogy a honlapra feltöltött első déli híradó után eddig több mint ezer látogató nézte meg a jelelt híradást.

„Hazánkban felmérések szerint kb. 30-40 ezer olyan hallássérült ember van, akiknek nem volt lehetőségük a hét legfontosabb történéseit anyanyelvükön, magyar jelnyelven is nyomon követni. Eddig fogyatékosságuk következtében a közérdekű mindennapi információkat és híreket alig vagy csak elvétve kapták meg, mivel nem, vagy ritkán volt lehetőségük jelnyelven közvetített hírműsorok megtekintésére. A Vodafone alapítványának segítségével a www.hallatlan.hu honlapon elinduló új szolgáltatással ezt a problémát is igyekszünk megoldani. Másrészt, a jelnyelvet tanulók számára is segítséget nyújt, mivel a hírösszefoglalók jelnyelvi fordításával folyamatosan fejleszthetik tudásukat.” – mondta el Bartos Pál, a Hallatlan Alapítvány elnöke.

A jelnyelvi hírszolgáltatás jelenleg a Magyar Televízió heti egy déli híradóját tartalmazza. A Hallatlan Alapítvány tervei szerint a későbbiekben a szolgáltatást más televízió társaságok hírösszefoglalóival is bővítik.

 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1371 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x