Megdöbbentő múlt: Mindszenty József bíboros
Címlap / Őrület / Megdöbbentő múlt: Mindszenty József bíboros

Megdöbbentő múlt: Mindszenty József bíboros

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-02-08

A magyar egyháztörténet egyik legellentmondásosabb, ugyanakkor legkitartóbb, leginkább a meggyőződése parancsa szerint élő alakjára emlékeznek elítélése 60. évfordulóján a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeumban. Hatvan éve hurcolták bíróság elé és ítélték el Mindszenty József bíborost. A február 11-én, szerdán 17 órakor kezdődő, a "Haza és a hit szolgálatában" című rendezvényen a hat évtizede emigrációba kényszerített kereszténydemokrata államférfiről, Barankovics Istvánról is megemlékeznek a történészek. 

Mindszenty Józsefet 1944-ben a nyilasok is letartóztatták, mert egyházmegyéjében megtiltotta a Szálasi-féle hatalomátvétel okán a szélsőjobboldal által követelt ünnepi szentmisék megtartását. Sopronkőhidan raboskodott.
 
A háború után szembeszállt a kommunista törekvésekkel is.
Rákosi parancsára 1948. december 26-án, Karácsony másnapján letartóztatják és az Andrássy út 60-ban megkezdik kínzását és kihallgatását. Különböző stimuláló szerek hatására minden ellene felhozott vádat elismert. A történeti visszaemlékezések szerint a magyar bíborosnak anyaszült meztelenül kellett kihallgatói-kínzói szemébe nézni. 1949. február 8-án életfogytig tartó fegyházra ítélték.
Az ’56-os forradalom idején kiszabadítják fogságából, a szabadságharc leverését követően azonban kénytelen az Egyesült Államok budapesti nagykövetségére menekülni. 15 esztendőt tölt az épületben – 1971-ben hagyhatja el az országot. Az elkövetkezendő három évben a világ minden magyarlakta országát felkeresi, s meglátogatja híveit. A történelem és a sors különös fintoraként Mindszenty koncepciós perének 25. évfordulóján, 1974. február elején VI. Pál pápa megüresedettnek nyilvánítja az esztergomi érseki széket – az egyházfő lényegében leváltja az idős, sokat szenvedett főpapot – tettét azzal indokolva, hogy a magyar prímás lemondott. Mindszenty kommünikét ad ki, s ebben a világ közvéleménye számára világosan megindokolja, miért nem mondhat le a magyar prímás ezekben a drámai időkben. 
 
A Szentszék általi megaláztatás ellenére folytatja pasztorációs útjait, de vesebaja egyre súlyosbodik, amelyhez prosztatarák is párosul. Ez utóbbi műtéti beavatkozást igényel, s ezt el is végzik az érseken, de az altatásból már nem ébred föl. 1975. május 6-án hunyt el.
 
A szakmai tanácskozáson a Mindszenty elítélése ellen tiltakozó, 60 éve emigrációba kényszerített Barankovics István szerepét is elemzik a történészek.
1945 után Barankovics egy modern, nyugati típusú kereszténydemokrata pártot kívánt létrehozni. E törekvése miatt mindinkább szembekerült a konzervatív, királypárti Mindszenty József esztergomi érsekkel. 1949 elején Rákosi arra akarta rávenni a kereszténydemokrata politikust, hogy ítélje el a vele évekig szembenálló Mindszentyt. Barankovics azonban a megalázott, fogságban tartott bíboros mellé állt és inkább elhagyta az országot, mint fogalmazott, inkább a becsületet választotta.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1155 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x