Magyar tanyavilág - testközelből
hirdetés
Címlap / Őrület / Magyar tanyavilág - testközelből

Magyar tanyavilág - testközelből

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-26

A Hódmezővásárhely környéki tanyavilágról készült fotókat állítanak ki a Vajdahunyadvárban. Tizenegy fotográfus több mint 110 vásárhelyi tanyafelvételét láthatják az érdeklődők március 19-től a Magyar Mezőgazdasági Múzeum tárlatán. A dokumentarista képek az elmúlt két év dél-alföldi tanyai viszonyait rögzítik.  


Rendezvénynaptár
 2006-ban a hódmezővásárhelyi fotószimpózium témáját a térségbeli tanyák adták. A fotós társadalom színe-java figyelte meg e kiveszőben és átalakulóban lévő vidéki világot. A vajdahunyadvári tanya-tárlaton Kresz Albert, Dozvald János, Dömötör Mihály, Eifert János, Fejér István, Gránitz Miklós, Horváth Dávid, Kunkovács László, Módos Gábor, Oravecz Attila és Siklós Péter fotográfiáin keresztül kaphatnak impulzusokat a látogatók. Az alkotók közül Kresz Albert a szimpóziumot követően is tovább folytatta a fotózást. A művésznek mindegyik évszakban sikerült megörökítenie a pusztulóban lévő tanyai élet különböző mozzanatait.
 
 
 
1945 előtt több mint 6 ezer tanya volt Hódmezővásárhely körül, mára néhány száz maradt. „Kresz Albert vásárhelyi tanyafotói a társadalom változási folyamatainak utolsó pillanatait szociográfiai és művészi erővel fogták össze. Kresz Albert valamennyi fényképénél Tanya-Golgota lábánál állunk. A kereszt már üres, mégis térdre kényszerülünk, de tekintetünket fölfelé fordítjuk, mert tudjuk, hogy egyszer, ha leapad a pusztító ár, ennél jobb világ jöhet” – mondja Kresz Albert tanyafotói kapcsán Szenti Tibor néprajzkutató, aki március 19-én, csütörtökön délelőtt 11 órakor a Vajdahunyadvárban megnyitja a vásárhelyi tanyák világát bemutató kiállítást.
 
Illusztrációként mellékelve küldöm a tárlaton is kiállító Dömötör Mihály fotográfus tanya-felvételeit.
  
 
[ 2067 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x