Ahol még nem járt a szebbik nem - Nők napja az Athosz-hegyen...
Címlap / Őrület / Ahol még nem járt a szebbik nem - Nők napja az Athosz-hegyen

Ahol még nem járt a szebbik nem - Nők napja az Athosz-hegyen

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-10

Valószínűleg a világ egyik utolsó helye lehet az görögországi Athosz-hegyen élő ortodox szerzetesek rendháza, ahová a mai napig nőnemű lény nem teheti be a lábát. A zarándokhely csodálatos kincseit azonban a következő hetekben végre a hölgyek is megcsodálhatják Párizsban a Grand Palais kiállításán. 

Az Athosz-hegy és a bizánci birodalom: a Szent Hegy kincsei című kiállításon az észak-görögországi szerzetes köztársaság húsz kolostora közül kilenc kincsei csodálhatók meg. A thesszaloniki múzeum kurátorai által válogatott anyag sok darabja először lesz kiállítva Görögországon kívül, sok pedig még a Szent Hegyet sem hagyta el még soha..
 
"Könnyen lehet, hogy ezeket a műveket ezután hosszú évekig nem látjuk ismét, sőt talán soha többé" - mondta a sajtónak Raphaelle Ziadé, a kiállítás biztosa, aki maga is csak fotókon láthatta korábban a teljes anyagot. Bizánc császárainak adományai és szerzetesek munkái, ikonok, drágakő díszítésű aranyszálú szőttesek, ezüst- és aranyozott kupák, gondosan megmunkált fatárgyak tanúskodnak e művészet gazdagságáról. A kiállítás közepén egy hangszigetelt, templomot idéző teremben az Áthosz-hegy vallásos énekeinek segítségével bepillantást nyerhetünk a szerzetesek misztikus, aszkétikus világába is. 
 

Számos kiállítási tárgy előbb vallási funkciót töltött be, mielőtt művészeti tárgyként kiállították volna. Számos ilyen középkori ikon került Párizsba, köztük Szent György és Szent Demeter - Thesszaloniki védőszentje - ábrázolása.
 
Június 6. és 9. között külön látványosságot kínál a kiállítás: egy athoszi szerzetes a helyszínen fest meg egy ikont.
 
A tárlat csütörtök esti megnyitóján részt vesz I. Bartolomeiosz konstantinápolyi pátriárka, a görög ortodox keresztények lelki vezetője, és Kosztasz Karamanlisz görög kormányfő is.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2443 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x