Gyógyhatású a cigi? Adócsalás az egészséged rovására...
Címlap / Őrület / Gyógyhatású a cigi? Adócsalás az egészséged rovására

Gyógyhatású a cigi? Adócsalás az egészséged rovására

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-29

A cigaretták adóterhének és árának emelkedésével párhuzamosan egyre több adózatlan cigaretta jelenik meg a piacon. Ezek sorában egy új, Magyarországon nem jellemző visszaélési formát derített fel a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP), melynek jellemzője, hogy gyógyhatásúnak próbálják feltüntetni a cigarettát, így az adómentesség látszatát keltve, hívja fel a figyelmet a VPOP sajtóközleményében. 

A közösségi jövedéki szabályozás irányelvben rögzíti azt, amit a jövedéki törvény (a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény (rövidítve: Jöt.)) a cigaretta fogalom-meghatározására vonatkozóan tartalmaz. Azaz az Európai Unióban, így Magyarországon is cigarettának kell tekinteni minden olyan terméket, ami a cigaretta paramétereinek megfelel, még akkor is, ha az csak részben, vagy egyáltalán nem tartalmaz dohányt.
Ez alól csak a kizárólag gyógyhatású termékek mentesülnek. A gyógyhatást a fogyasztók érdekében természetesen az illetékes hatóság által kiadott érvényes forgalomba hozatali engedéllyel kell igazolni (a termék minősítése szempontjából a vámtarifaszám sem a közösségi, sem az azzal összhangban lévő nemzeti szabályozás szempontjából nem játszik szerepet).

A fővárosban felderített esetben az adózatlan – állítólag leszokást segítő – cigaretták forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkeztek, és mint arról az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) főigazgatója tájékoztatást adott, leszokást segítő termékekre 24 esetben adtak engedélyt, de cigarettára egyetlen egyszer sem. Így aki ilyen jellegű, az OGYI szerint kátrányt ugyanúgy tartalmazó termékkel találkozik, okkal feltételezheti, hogy valamilyen adóelkerülési szándék bújik meg a háttérben.

Medipress
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1354 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x