A kitörölhetetlen törés - házasságtörés, válás
Címlap / Őrület / A kitörölhetetlen törés - házasságtörés, válás

A kitörölhetetlen törés - házasságtörés, válás

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-06

Még egy újbóli házasságkötés után is megmarad a válás és a megözvegyülés egészségre gyakorolt jelentős negatív hatása, derült ki a Chicagói Egyetem és a Johns Hopkins Egyetem közös kutatásából. A legrosszabb a helyzet az egyedül élő elváltak és özvegyek között. 

Linda Waite, a Chicagói Egyetem szociológia professzora és a Nemzeti Közvéleménykutató Központ Öregedéscentrumának igazgatója Mary Elizabeth Hughes-zal, a Johns Hopkins Egyetem Bloomberg Közegészségügyi Karának docensével együtt 8652, 51 és 61 év közötti embert adatait vizsgálta. A családi állapot változása és a jelen családi állapot közötti összefüggést az egészség szempontjából korábban még senki nem kutatta.

Minden ember egy adott egészségi „tartalékkal” kezdi meg felnőtt életét, amelyet minden párkapcsolati esemény befolyásol. „Például a házasságkötés azonnali jó hatással van az egészségre, mivel javítja a férfiak egészségtudatos magatartását és a nők anyagi jólétét” – mondta el Waite. Ezek az előnyök a házasság teljes időtartama alatt fennállnak, azonban a válás vagy megözvegyülés rontja az egészségi állapotot, mivel csökken a jövedelem és olyan dolgok okozhatnak stresszt, mint például a gyermekfelügyeleti jogok.

Az elváltak és az özvegyek körében gyakoribbak a krónikus betegségek, mint a szívbetegség, a cukorbetegség vagy a daganatok, továbbá a mozgásproblémák aránya. Azoknál, akik soha nem voltak házasok, gyakoribbak a mozgásproblémák és a depresszió előfordulása, azonban a krónikus betegségek aránya nem magasabb. Az újból házasságot kötők esetében nő a krónikus betegségek és  a mozgásproblémák előfordulása, azonban a depresszió tüneteiben nincs eltérés.

A házasságkötés, válás és az újbóli házasságkötés hatása hasonlít egyes betegségek kifejlődéséhez és gyógyulásához. A depresszió például gyorsan reagál a változásokra, míg a krónikus betegségek, így a cukorbetegség vagy a szívbetegségek lassan alakulnak ki és a korábbi tapasztalatokat tükrözik, ezért  károsítja az egészséget a válás vagy megözvegyülés, az újbóli házasságkötés ellenére is.

A tanulmány a Journal of Health and Social Behaviour folyóirat szeptemberi számában jelenik meg

Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2228 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x