Dzsingisz kán és a Nemzeti Parkok - hogyan függ össze?
hirdetés
Címlap / Őrület / Dzsingisz kán és a Nemzeti Parkok - hogyan függ össze?

Dzsingisz kán és a Nemzeti Parkok - hogyan függ össze?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-01-25

Vajon mi köze lehet egymáshoz egy kegyetlen világhódítónak, és a világ természeti értékeit megőrző természetvédelmi területeknek? A Nemzeti Parkok, melyek írott történelme nem is annyira régi, sokkal távolabbi múlttal rendelkeznek, mint az gondolnánk. Az első természetvédelmi területeket az Egyesült Államokban hozták létre a XIX. században. 1864-ben Abraham Lincoln elnök két területet helyezett állami tulajdonba és védelem alá, hogy azokat megőrizzék az emberi beavatkozásoktól, és örök értékül adják tovább, érintetlenül, tisztán. Ez a kaliforniai Yosemite Valley, és a Giant Sequoias-i Mariposa Grove volt. Nem sokkal később megalapították az első nemzeti parkot is, 1872-ben. Ez a világhírű Yellowstone Nemzeti Park. Európában elsőként a svédek követték a példát, és 1909-ben rögtön 9 területet nyilvánítottak védetté. Ennek emlékére lett május 24. az Európai Nemzeti Parkok Napja.


Magyarország kissé lemaradt ezen a területen, hiszen hazánk első ilyen létesítménye mindössze 36 éve, 1973-ban alakult. A Hortobágyi Nemzeti Park mellett jelenleg 9 másik nemzeti parkunk van, köztük az Aggteleki Nemzeti Park, ahol a világ egyik legszebb és legnagyobb cseppkőbarlangja is található. 2002-ben alakult meg az utolsó, az utolsó, az Őrségi Nemzeti Park, ám remélhetőleg lesznek még továbbiak.

Korábban: Kamcsatka, az embermenetes Paradicsom>>

A világon számos olyan terület van, amit igyekeznek megőrizni természetes állapotában, és megóvni a romboló emberi beavatkozásoktól. Kamcsatka majd’ egésze embermentes övezet, ám még így is hatalmas problémát okoz a zajos helikopteres turizmus és az illegális medve vadászat. A három legnagyobb nemzeti park Afrikában és Borneon található, valamint a Csendes-óceánon. Afrikában a Nagy Limpopo Park 35.000 négyzetkilométeren óvja meg a növényeket és az állatokat a Dél-Afrikai Köztársaság, Mozambik és Zimbabwe határvidékén. Borneo szigetén Indonézia, Brunei és Malajzia osztozik, ám a három állam közösen döntött úgy, hogy a hatalmas, 220.000 négyzetkilométernyi területet védetté nyilvánítja. A Csendes-óceán területén található legnagyobb védett földdarab – pontosabban vízdarab – az a korallzátony, amely Hawaii és Ausztrália között terül el, 410.500 négyzetkilométeren.

És hogy hogyan jön akkor ide Dzsingisz kán? A hatalmas hódító és uralkodó, aki hadjáratai során egész népeket irtott ki, és országokat törölt el a föld színéről, uralkodóként meglehetősen felvilágosult volt. Amellett, hogy egységes írásrendszert alakított ki, megszervezte a világ legnagyobb postahálózatát, adómentesítette a tanárokat és orvosokat, engedélyezte a teljes vallásszabadságot, az ismert történelemben először hozott környezetvédelmi törvényt. A hatalmas uralkodó megtiltotta, hogy személyes védelme alá tartozó területeken bárki még csak egy fűszálat is leszakítson, és akár a legkisebb mértékben megkárosítsa a természetet. Tette ez a XIII. században, amikor környezetvédelemnek még híre-hamva sem volt világszerte. 
 
[ 4032 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x