Mi különbözteti meg az embert az állattól?
Címlap / Őrület / Mi különbözteti meg az embert az állattól?

Mi különbözteti meg az embert az állattól?

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-12-02

A dublini Trinity College kutatói figyelemre méltó nyomozómunka eredményeképpen felfedeztek három, csak az embereknél előforduló gént. 

Olyan génekről van szó, amelyek azután fejlődtek ki az emberben, hogy a fejlődése elvált a többi főemlősétől. Az eddig uralkodó nézet szerint új gének csak korábban is létező gének megkettőződése vagy átalakulása révén jöhetnek létre, és teljesen valószínűtlennek tűnt, hogy inaktív DNS-ből működő, fehérjetermelő gének jöjjenek létre. Ezzel szemben a legújabb adatok arra utalnak, hogy ez mégiscsak megtörténhet: ilyen, nem kódoló szakaszokból létrejött géneket találtak már legyek, élesztőgombák és főemlősök genomjában.

Eddig azonban nem találtak olyen géneket, amelyek kizárólag az emberre lennének jellemzőek. David Knowles és Aoife McLysaght most arra vállalkoztak, hogy olyan fehérjekódoló gént találjanak az emberi genomban, amely nincs jelen a csimpánzoknál. Végül három jelölt maradt, ezután jött a neheze: ki kellett mutatni, hogy van-e ezek között aktív gén.

A szerzők egyéb kutatásokból nyertek adatokat arra vonatkozóan, hogy ebből a három génből fehérje szintetizálódik, de azt is be kellett bizonyítani, hogy más főemlősökben inaktívak. A majmokban ezek a gének olyan különbségeket mutattak, amelyek kikapcsolják a gén fehérjetermelő képességét, tehát a megfelelő gének minden bizonnyal inaktívak.

Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3567 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x