A válság hizlal
Címlap / Őrület / A válság hizlal

A válság hizlal

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Az amerikaiak kövérebbek lettek a recesszióban, pénztárcájuk soványodásának ugyanis az egészséges étkezés is áldozatul esett. 

Az Egyesült Államokban a munkanélküliség a 10 százalékot közelíti, s miközben a fogyasztóknak kevesebb az elkölthető pénzük, sokan az olcsóbb étkezési lehetőségeket választják - írta a The Wall Street Journal. Ez gyakran gyorsétkezést, olyan konzervek és fagyasztott ételek vásárlását jelenti, amelyek zsírosabbak és kalóriadúsabbak, több bennük a cukor.

Emiatt azok körében, akiket a válság leginkább sújt, egyre többen híznak el, és emiatt növekszik a betegségek, például a cukorbetegség kockázata.



Az egészséges étkezés a gazdasági visszaesés egyik nagy áldozata - mutatott rá Harry Balzer, az NPD Group vezető piackutató cég elemzője, aki évről évre elkészíti az Amerika étkezési szokásai című kiadványt. Kifejtette, hogy az elmúlt egy évben az amerikaiak azzal is takarékoskodni igyekeztek, hogy kevesebb egészséges összetételű, természetes és bioterméket vásároltak.

A Technomic nyári internetes felmérése szerint a fogyasztók 70 százaléka érzi úgy, hogy egyre kevésbé engedheti meg magának az egészséges ételek vásárlását. Manapság az olcsóság az elsődleges szempont, annak ellenére, hogy a fogyasztók tudják, ez az egészségük rovására mehet.

Az emberek egyre több olyan olcsóbb élelmiszert esznek - gyakran a rendes étkezések kiváltására -, amelyek gyors energiapótlást szolgálnak, több chips, cukorka, sütemény, miniburger és snack fogy.

A Mintel piackutató cég szerint idén két számjegyű volt a sós ropogtatnivalók, a pattogatott kukorica és a sajtos kekszek forgalmának növekedése. A krumplis chipsből idén 22 százalékkal többet adtak el, mint 2007-ben, a tortilla chips forgalma 18 százalékkal bővült. A nassok egyre kevésbé az étkezések közti éhségcsillapító falatkák, már önálló szerepük van a táplálkozásban.

A recesszió vesztesei az éttermek, az emberek ugyanis többet esznek otthon. De ez nem azt jelenti, hogy többet főznek, hanem több, mikrohullámú sütőben elkészíthető fagyasztott pizzát és félkész ételt fogyasztanak. Míg 1990 és 2007 között a "mikróban" elkészített ételek aránya stabilan az otthoni étkezések 20 százalékát tette ki, addig 2008-ban ez az arány 30 százalékra nőtt. Az NDP Group szerint - amely két évtizede figyeli a mikróhasználati szokásokat - a változást a gazdasági nehézségek okozzák.

Mindezek fényében nem meglepő, hogy egyre több a túlsúlyos és a cukorbeteg amerikai; a kövérségi mutató egy év alatt több mint egy százalékkal 26,4 százalékra kúszott fel a Gallup-Healthways felmérése szerint.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2046 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x