Nemek és hangszerválasztás
Címlap / Őrület / Nemek és hangszerválasztás

Nemek és hangszerválasztás

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-01-25

Az amerikai kutatás szerint nem csupán a gyermekek, hanem a felnőttek is nemi alapon osztályozzák a hangszereket. Az okok között az adott hangszer hangosságát említik, a fuvolát, a hegedűt, a klarinétot, a csellót inkább "női" hangszernek tartják az emberek, a dobot, a szaxofont, a trombitát, a harsonát inkább "férfiasnak" tartják. 

Az amerikai kutatás szerint nem csupán a gyermekek, hanem a felnőttek is nemi alapon osztályozzák a hangszereket. Az okok között az adott hangszer hangosságát említik, a fuvolát, a hegedűt, a klarinétot, a csellót inkább „női” hangszernek tartják az emberek, a dobot, a szaxofont, a trombitát, a harsonát inkább „férfiasnak” tartják.

Az 1970-es években Ausztráliában már készítettek ebben a témában tanulmányt, amelyben megállapították, hogy a gyermekek önmagukkal, illetve saját nemükkel párosították a hangszerüket. A kutatók háromszáz óvodást gyermekkel végeztek vizsgálatot, a gyermekek videófilmet néztek meg, amelyen férfiak játszottak „férfias” hangszereken, illetve nők játszottak „nõies” hangszereken, valamint ellentétes verzióban is lejátszották a gyerekeknek. A kontroll csoport pedig csak zenét hallgatott, illetve a hangszerek képét látta, de a hangszer megszólaltatóját nem látta. Azután megkérdezték őket, hogy milyen hangszert választanának maguknak. Az eredmények szerint, akik a videófilmet látták, azok a nemi szerepüknek „megfelelő” hangszert választották, tehát a fiúk a dobot, míg a lányok a hegedűt.

Úgy tűnik, hogy a lányok sokkal rugalmasabbak abban, hogy vállalják a nemi szerepüktől eltérő kihívásokat is, a fiúk pedig inkább szeretnek a nemi szerepüknek megfelelni függetlenül attól, hogy melyik vizsgálati csoportban voltak. A fiúk sokkal nagyobb nyomásnak vannak kitéve, hiszen ha nem a szerepüknek megfelelően reagálnak, akkor rögtön kritikával illetik őket, hogy feminin módon viselkednek.

A szakemberek egyelőre nem ismert, hogy a hangszerek preferenciája az társadalmi hatásnak az eredménye, ami lehet a média, a szülők, vagy pedig velünk született dologról van szó. Például, a lányok majd mindig úgy gondolják, hogy a fuvola „női” hangszer, könnyű kézbe venni, sokkal karcsúbb, mint a nehezebb hangszerek.

A szakemberek szerint a sztereotip felfogás miatt a gyerekek a helyesnek vélt hangszereket választják, és nem azokat, amelyeken valójában játszani szeretnének. A lányok lehet, hogy nagyon szépen tudnak játszani például a trombitán, mégis az általános felfogás szerint ez „férfias” hangszer.

A zenetanároknak nagyon tudatosan át kellene gondolniuk, hogyan beszélnek egy adott hangszerről, és azt hogyan továbbítják a tanítványaik felé. A legjobb az lenne, ha a gyerekeknek azt mutatnák meg, hogy egy hangszer megszólaltatása, az nem a nemektől függ, hanem attól, hogy valaki szépen tudja-e megszólaltatni vagy nem.

Gadol
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2937 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x