Rekorder a lebomló palack
Címlap / Őrület / Rekorder a lebomló palack

Rekorder a lebomló palack

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-16

Bomlik a környezetért, kanyarodik a játék kedvéért és most már rekorder is a magyar fejlesztésű, PLA biopolimerből készült palack.  

9500 kanyarpalackból épült vár a Népligetben olyan egyetemista aktivisták önkéntes munkájának köszönhetően, akik a figyelmet a környezettudatosabb életmódra akarták irányítani: arra, hogy ideje a XXI. század termékeit lebomló anyagokba csomagolni. A várépítés mellett faültetést is szervezett az Omnipack klaszter, az akciónak köszönhetően egy magaskőris-csemetével gazdagodott a Népliget.Nem PET, hanem PLA

Több száz év, mire a Föld képes 1-1 hagyományos műanyagpalackot feldogozni, ennek ellenére a modernkori ember mindennapi élete során tömegesen termeli az efféle műanyag hulladékot. A csomagolóanyagok tudatos használatával és az alapanyagok környezettudatos megválasztásával azonban megkönnyíthető a lebomlás folyamata.

A speciális, színes PLA palackok alapanyaga a kukoricából, búzából vagy cukorcirokból készülő, természetes biopolimer, egy olyan bioötvözet, ami teljes mértékben környezetkímélő, és a komposztálódás során pár héten belül, akár egy vajas kenyér sebességével is lebomolhat.

Így lehet a kukoricából újra kukorica. Halmos László, a gyártó és fejlesztő Omnipack klaszter elnöke elmondta, a komposztálódás folyamata úgy indul meg, hogy a szemétbe kidobott ételeket megtámadó baktériumok a palackra is átterjednek, és rövidesen eltüntetik azt. A magyar fejlesztők a környezettudatosság szempontján kívül a játékosságot is szem előtt tartották. A palackok összenyomhatóak, kanyaríthatóak, és egymásba lehet őket illeszteni. Ezt a tulajdonságot kihasználva építették a rekorder diákok gömbölyűre, kissé jurta formájúra a várat.Az vagy, amit kidobsz

A kultúrmunkás, zenész, színész Novák Péter is a PLA palackok ügye mellé állt: "Az vagy, amit megeszel - mondja a Tao. Az vagy, amit kidobsz - fűzi hozzá az elmúlt, közel száz esztendő... A fogyasztói társadalom anomáliái, hamis értékrendje nem csak idegrendszerünket, de közvetlen környezetünket is korrodálja. Gyakorlatilag az egyetlen faj vagyunk a planétán, hol az egyedek, populációk saját életterüket önszántukból - közép, és hosszú távú tervek hiányában - percről, percre szűkítik. Nincsenek illúzióim a jelen tekintetében, de éppen ezért tartom fontosnak, hogy civilként minden olyan kezdeményezés mellé álljak, amely az eljövendő pozitív forgatókönyvét preferálja."

A Novák Péter által leírt pozitív forgatókönyv mindannyiunk érdeke. Fontos, hogy minél szélesebb körben juttassuk el az emberekhez a környezettudatos szemlélet fontosságát.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2537 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x