Testi sértés a körülmetélés?
Címlap / Őrület / Testi sértés a körülmetélés?

Testi sértés a körülmetélés?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Vita bontakozott ki a vallásszabadság körül Németországban a körülmetélést elítélő bírósági döntés nyomán. 

Vita kezdődött Németországban a vallásszabadság határairól egy bírósági döntés nyomán, amely szerint fiúgyermekek vallási indíttatású körülmetélése testi sértés. Guido Westerwelle külügyminiszter egy vasárnapi nyilatkozatban óvott attól, hogy a vita hevében megkérdőjelezzék a vallási toleranciát.

A német diplomácia vezetője hangsúlyozta: Németországban mindenki szabadon gyakorolhatja vallását, e szabadság pedig a hagyományok ápolására is kiterjed.

A kölni tartományi bíróság kedden hozott ítéletének indoklása szerint a fiúgyermekek körülmetélésének zsidó és muzulmán vallásúak körében gyakorolt szokása sérti az egyén önrendelkezési jogát, amely előbbre való a vallásszabadságnál.

Guido Westerwelle szerint nem fordulhat elő, hogy a kérdés körül kibontakozott "jogi természetű vitában nemzetközi szinten kétely merüljön fel a vallási tolerancia németországi érvényesülésével kapcsolatban".

A bíróság gondolatmenete alapján a körülmetéléssel várni kell addig, amíg az érintett nagykorú lesz és önállóan, saját belátása szerint dönthet a beavatkozásról. A Németországi Zsidó Közösségek Központi Tanácsa szerint a körülmetélés elhalasztása elfogadhatatlan. "Erről csak a Jóistennel lehetne megegyezni" - mondta Dieter Graumann, a szervezet elnöke, aki szerint nincs lehetőség eltérni a vallási előírásoktól. Az pedig elképzelhetetlen, hogy Németországban "illegalitásba szorítsák a zsidóságot" - mondta Graumann a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi lapnak.

Az ítélet ellen muzulmán és keresztény szervezetek is tiltakoztak. A német orvosi kamara viszont a FAS beszámolója szerint azt tanácsolja tagjainak, hogy egyelőre ne végezzenek vallási indíttatású körülmetélést gyermekkorúakon, a gyermekgyógyászok szakmai szervezete pedig azt javasolja a szülőknek, hogy halasszák el a beavatkozást és adjanak lehetőséget a gyermeknek arra, hogy saját maga döntsön.

A bíróság egy muzulmán orvos ügyében ítélkezett. Az illető egy négyéves fiún végzett rituális körülmetélést. A beavatkozás komplikációkkal járt, a gyerek kórházba került, az illetékes ügyészség pedig értesült az esetről és perbe fogta az orvost testi sértés miatt.

A vádlottat első fokon felmentették, arra hivatkozva, hogy a szülők beleegyezésével hajtotta végre a beavatkozást. A kölni tartományi bíróság másodfokú ítéletében helyben hagyta az ítéletet, de az indokláson változtatott: az orvost azért mentették fel, mert nem tudott arról, hogy cselekedete jogellenes.

Szakértők szerint a kölni bíróság döntése nem kötelező más bíróságok számára, de ezentúl már senki nem hivatkozhat arra, hogy nem tudta azt, hogy gyermeken tilos körülmetélést végezni.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2427 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x