Veszélyes élet - egy pakisztáni énekesnő halála
Címlap / Őrület / Veszélyes élet - egy pakisztáni énekesnő halála

Veszélyes élet - egy pakisztáni énekesnő halála

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Gazala Dzsaved június 18-án nem volt olyan vidám, mint általában, amikor a testvérével, Farhattal az esti órákban megérkezett a fodrászához. "Ha megjött, rendszerint a legújabb felvételét énekelte, de akkor este nem" - mesélte Szajma Hán, a pesavári Baba szépségszalon tulajdonosa. 

Az énekesnő a lemezstúdióból érkezett és oda is akart visszamenni. A karrierje magasra szárnyalt a válása óta eltelt hat hónapban, de Hán szerint aznap valamiért nyugtalan volt, rosszkedvű, s ezt meg is mondta. Aztán megszólalt Farhat telefonja, s a nővérek apja, aki ötéves unokaöccsükkel, Navíddal a fodrászszalon előtt várta őket kocsival, szólt, hogy azonnal távozzanak. Muhammed Dzsaved többször is látta elhajtani maga mellett Gazala volt férjét és felhívta a feleségét.

"Mondtam neki, hogy azonnal vigye el onnan Gazalát és Farhatot" - mesélte Nishat Bibi a Newsweeknek. A család szerint azóta, hogy Gazala tavaly elvált Dzsahangir Hántól, az ötvenes éveiben járó ingatlanberuházó többször kérte őt, hogy térjen vissza hozzá, és meg is fenyegette. Senki se tudhatta biztosan, mire képes Dzsahangir. Csaknem példátlan, hogy egy pastu nő válópert indítson, az pedig még ritkább, hogy egy pakisztáni bíróság helyet is adjon a keresetnek.

A Pakisztán északnyugati részén, az afgán határ közelében lévő Pesavárban gyakoriak az áramkimaradások, és az utcán koromsötét volt, amikor a nővérek kiléptek az üzletből. A kocsi felé menet Gazala észrevette, hogy bent felejtette a táskáját és megkérte a húgát, hogy menjen vissza érte. Farhat már visszatérőben volt a kocsihoz, amikor lövéseket hallott. Tisztán látta Dzsahangirt és Ikbal nevű unokatestvérét pisztollyal a kezében a jármű mellett. "Lőj már! Mire vársz?" - hallotta Ikbal kiabálását, majd a két férfi elmenekült.


A rendőrségi jelentés szerint a huszonnégy éves Gazala Dzsavedet négy lövés találta el, és szinte azonnal meghalt. Az édesapjával három lövés végzett, az ötéves kisfiú viszont sértetlen maradt. Két 30-as kaliberű pisztoly teljes tárát kilőtték a merénylők.

A pastuk szeretik a zenét, de nem szeretik a zenészeket   


Bármilyen nehéz is legyen egy zenész élete más helyeken, a pastu világban még kegyetlenebb a sorsuk. Gazala Dzsavedet és a családját a lány hangja megmenthette ugyan a szegénységtől, de az énekesnő már halála előtt súlyos árat fizetett ezért. Az énekeseket, táncosokat és hangszeres zenészeket a "tiszteletreméltó" emberek általában elkerülik.

A tálibokhoz hasonlóan sok hagyománytisztelő pastu a zenében és a szórakozás legtöbb formájában a vallási kötelezettségektől történő erkölcstelen eltávolodást lát, vagy épp az ördög cselvetését. "A pastuk szeretik a zenét, de nem szeretik a zenészeket" - mondta Nazir Gul énektanár, aki Gazalával is dolgozott. "Elárasztják pénzzel az énekeseket és táncosokat, de sose engedik meg a lányaiknak, feleségeiknek, hogy csatlakozzanak hozzájuk. Egy pastu családba beházasodó énekesnek mindent fel kell adnia."

És akkor még nem is beszéltünk arról a veszélyről, amelyet a zenészeket pusztán a foglalkozásuk miatt gyilkoló pakisztáni tálib szélsőségesek jelentenek. "Egy olyan időszakban, amikor a legtöbb énekes felhagyott a foglalkozásával, Gazalának volt bátorsága tovább énekelni, s azt üzenni a viselkedésével, hogy senki se némíthatja el a zenét" - mondta Abaszin Juszafzaj költő, a pastu nyelv professzora a Pesavári Egyetemen. Szerinte Gazala páratlan volt, és hirtelen halála nagy veszteség a pastu zene számára.

A család vérében van a zene   

Nem túlzott. A szép és tehetséges Gazala Dzsaved tizenkét albumot és számtalan kislemezt készített. A pastu nyelvet beszélők körében élvezett népszerűsége szülőhelyétől, az északnyugat-pakisztáni Szvat-völgytől az Öböl-menti államokon keresztül egészen Nagy-Britanniáig terjedt. Kabulban és Dubajban esküvőkön és fogadásokon fellépve egy-egy alkalommal 12-15 ezer dollárt keresett. "Többet fizettek neki, mint bármelyik - akár férfi, akár nő - pastu művésznek Kabulban. Ő volt a legkeresettebb és legnépszerűbb pastu énekes" - mondta róla Abdul Gani Mudakik, a Radio Kabul igazgatója. 

Gazala évek munkájával vált népszerűvé. Még csak 7 éves volt, amikor a Szvat-völgyben fogadásokon és esküvőkön szerepelni kezdett. "Táncosként kezdte - mesélte 28 éves autószerelő bátyja, Kamran. - Hat hónap után többen azt mondták neki, hogy koncentráljon az énekre, mivel csodálatos hangja van."

Az édesanyja szerint minden a legtermészetesebb módon zajlott. "A család vérében van a zene. Nagyon szeretett énekelni, s az apja és a bátyái engedték" - mondta Nishat Bibi.

Könyörgött, hadd lehessen profi énekes, és a család ebbe is beleegyezett. Ám miközben esküvőkön fellépő énekesként egyre nagyobb hírnévre tett szert, a brutális pakisztáni tálib parancsnok, Maulana Fazlullah kezdte uralma alá hajtani a korábban békés Szvat-völgyet. Betiltotta a televíziót, a zenét, és a nyilvános éneklést és táncot, még az esküvőkön és magánjellegű fogadásokon is. Rádióállomásokat, DVD-üzleteket és lányiskolákat robbantatott fel. Énekeseket és táncosokat büntettek meg. 2009-ben, mielőtt a pakisztáni hadseregnek sikerült kiűznie Fazlullah harcosait a Szvat-völgyből, az emberek az éjszaka közepén kirángatták a házából az ismert táncosnőt, Sabanát, és a Szvat-völgy legnagyobb városa, Mingora főterén kivégezték.
   
A házasság kezdettől kudarcra volt ítélve
       
Gazala és a családja akkor már Pesavárban élt, biztonságban. Mint Nazir Gul felidézte, egy téli napon kereste fel stúdiójában a fiatal énekesnő és az apja. "Szegény emberek vagyunk, és a tálibok elől költöztünk ide. Kérem, segítsen neki énekelni" - mondta Muhammed Dzsaved. "Gyorsan tanult és sokkal jobb énekesnő lett, mint más tanítványaim" - mondta a tanár. Néhány hónap kellett csak, és elindult a hírnév felé.

Sajnos Gazala énekére Dzsahangir Hán is felfigyelt, és hamarosan megkérte a kezét. Nagy hatalmú, kitartó udvarló volt. "Azt akartam, hogy megállapodjon és jó feleség legyen" - idézte fel a történteket az énekesnő anyja.

Gazala azonban hallani se akart róla. "Bezárkózott a szobájába, napokig sírt, ütötte magát és azt kiabálta: ’Nem megyek hozzá!’" - emlékezett a báty, Kamran. "Könyörgött nekem, apánknak és anyánknak, hogy ne kelljen férjhez mennie, de apám nem szeghette meg a Dzsahangirnak tett ígéretét. A család végül csaláshoz folyamodott. Először megváltoztatták Gazala személyi igazolványát, és 18 évesnek tüntették fel a lányt, hogy férjhez mehessen. Aztán szereztek egy angol nyelvű házasságlevelet, amelyet nem értett, azt mondták, hogy az EU-ba szóló vízumkérvény, és aláíratták vele.

A 2010-ben megkötött házasság kezdettől kudarcra volt ítélve. Dzsahangir azonnal megtiltotta, hogy a nyilvánosság előtt fellépjen, és otthon tartotta, miközben ő néha napokra eltűnt. A bírósági papírok szerint már volt két felesége és hat vagy több gyereke, amikor feleségül vette Gazalát. Egy évvel ezelőtt a fiatalasszony megszokott. A szüleinél keresett menedéket, ám azok visszaküldték a férjéhez. Őszig még négyszer szökött meg, de a család mindig visszakényszerítette, Dzsahangir pedig fogadkozott, hogy jobban fog bánni vele, ám az ígéretét nem tartotta be.

Tavaly késő ősszel Gazala egy pastu nő részéről példátlan lépésre szánta el magát: válókeresetet nyújtott be. A hagyományoshoz igazodó, férfiak uralta pakisztáni társadalomban ez reménytelen gesztusnak tűnt csupán, ám minden előzetes várakozással ellentétben a bíróság a nő javára döntött.

Gazala hívei repestek az örömtől. Elkeserítette őket az, hogy egy időre eltűnt a pastu zenei életből. Az esküvő előtt már sztárként tisztelték, sikerének titka az autentikusságában rejlett. A mai pastu énekesek zömétől eltérően nem dzsesszesítette a zenéjét és nem kölcsönzött a nyugati rockegyüttesektől, hogy valamifajta kelet-nyugati fúziós zenét állítson elő. Ehelyett megmaradt a pastu zenei hagyományoknál, dalainak szövegét a klasszikus és modern pastu költészetből válogatta, s hagyományos hangszerekre támaszkodott, amelyekhez néha, s nagyon visszafogottan társult csak az elektromos gitár.

A múlt év végére visszatért a hanglemezstúdióba, és folytatta fellépéseit. Visszatérése és bátor válása hatalmas visszhangot keltett és népszerűbb volt, mint azelőtt.

A becsületbeli gyilkosságok elterjedtek a pastuk körében

A család szerint Dzsahangir dühöngött, és nem hagyott fel a visszaszerzésére tett kísérletekkel. "Állandóan hívogatták, könyörgött, hogy térjen vissza hozzá" - mesélte Kamran. Még azt is megígérte, hogy énekelhet, ha visszatér. Újsághirdetésekben közölte, hogy hagyja lemezeket készíteni, ha nem lép fel koncerteken, esküvőkön és magánrendezvényeken.

Miután ennek nem volt foganatja, elkezdődtek a fenyegetések. Még a vele fellépő zenészek is kaptak halálos fenyegetéseket. Ennek ellenére Gazala ragaszkodott ahhoz, hogy kapcsolatban maradjon a volt férjével. "Bízott benne. Azt mondta, sose ártana neki, mivel szereti" - mesélte Nishat Bibi.

Bármelyik pastu nő megmondhatta volna, milyen súlyos hibát követ el ezzel. A "becsületbeli gyilkosságok" igen elterjedtek a pastuk körében, és az áldozatok néha előadóművészek, mint a népszerű énekesnő, Ajman Udasz, akit állítólag a bátyjai lőttek agyon 2009-ben, mert ellenezték azt, hogy énekel.

A pastu hagyomány megengedi, hogy a gyilkos az áldozat családjának fizetett pénzzel bűnbocsánatot vásároljon, de Gazala anyja határozottan kijelentette, hogy sose bocsát meg Dzsahangirnak. "Ítéljék el és akasszák fel. Akkor se bocsátanék meg neki, ha tűt szúrna mind a tíz körmöm alá, és úgy követelné" - jelentette ki Nishat Bibi.

Gazala és az apja egymás mellett nyugszik a Szvat-völgyben, Mingorában. A család 800 dollárt fizetett a helyért egy temetőben a bazár mellett, szemben egy mozival. "Az emberek szerették az énekét, amíg élt, de most, halálában még népszerűbb" - mondta Abaszin Juszafzaj. A sírt naponta keresik fel Pakisztánból, Afganisztánból, s az Öböl-menti országokból érkező látogatók - mesélte Samroz Ház cipész, akinek a közelben van az üzlete. "Még nem láttam, hogy valakit ennyire szerettek volna. Énekesként lehet, hogy voltak bűnei, de biztosan az égbe jut."
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 4490 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x