Mivel űzhetjük ki agyunkból a "beragadt" zenét?
Címlap / Őrület / Mivel űzhetjük ki agyunkból a "beragadt" zenét?

Mivel űzhetjük ki agyunkból a "beragadt" zenét?

Forrás: MTI
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-25

Trükkös szójátékkal, rejtvénnyel, vagy egy jó könyvvel űzhetjük ki agyunkból a nem kívánt, mégis állandóan ismétlődő zenéket, ám a túl nehéz fejtörő esetén visszalopakodhat a dallam - állítják amerikai kutatók. 

"Ha olyasmit csinál az ember, amely megszokott, például autót vezet vagy gyalogol, akkor messze nem használja teljes gondolkodási kapacitását, és bőven marad hely az agyában arra, hogy beinduljon az akaratlan zenelejátszás. Ha viszont túl erősen gondolkodik valamin az illető, akkor a sikertelenség hozhatja vissza a zenét. Valahol középen van a megoldás" - mondja Ira Hymant, a Nyugat-Washingtoni Egyetem zenepszichológusa.

A megállapításokra azután jutottak a kutatók, hogy önkéntesekkel rejtvényeket fejttettek, miközben dalok szóltak a Beatlestől, Lady Gagától, Beyoncétől. Az egyszerű feladványok nem hatottak. A sudokurejtvények igen, ám csak addig, míg nem váltak túl nehézzé. A legjobb "középútnak" az ötbetűs anagrammák bizonyultak (olyan szóújraalkotások, amelyek során meg kell cserélgetni a betűk sorrendjét, hogy másik értelmes szót kapjunk).


Hyman szerint hasonló módszerrel elűzhetők a kellemetlen gondolatok, az idegesség, a rögeszme is az agyból.

Ami a zenéket illeti, Gaga fészkelte be magát a legmakacsabbul az agyakba.

Vicky Williamson, a Londoni Egyetem zenepszichológusa a témával kapcsolatban megjegyezte a brit Metro újság riporterének, hogy egészen apró dolgok is beindíthatnak egy véget nem érő dalt az agyban, például egyetlen sor egy újságból.

"Michael Jackson orvosának pere idején sokan panaszkodtak arra, hogy Jackson számai ragadtak az agyukba" - mondta Williamson.


MTI

Kép: Michal Marcol - FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5176 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x