Isteni lényből üldözött ellenség
Címlap / Otthon / Isteni lényből üldözött ellenség

Isteni lényből üldözött ellenség

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-21

A kutyák (a hűség szimbólumai) erényei mellett mintha eltörpülnének a cicák jó tulajdonságai. Ám a nagyobb szolgálatot mégis a macskák tették az emberiségnek, ez tagadhatatlan. Az, hogy a Föld kerekén - elsősorban Európában - ilyen szép számban élnek emberek, a macskáknak köszönhető elsősorban.  

Nézve a körülbelül négy évezredes ember-macska együttélést, a cicák érdeméről eleink gyakran elfelejtkeztek... Feljegyzések bizonyítják, hogy időszámításunk előtt kétezer évvel a macska már teljesen háziasított volt. Hogy mikor szokott e lény az emberhez, pontosan nem derül ki semmilyen szakirodalomból. Ennek oka, hogy a háziasítás alatt az állat csontozata nem sokat változott.

Vagyis csak abból következtethetünk az együttélésre, hogy mikor volt érdeke őseinknek magához venni. Logikus válasz lehet, hogy az első mezőgazdasági forradalom, vagyis a túltermelés kezdetével szükségszerű lépés lett a cicák domesztikálása. Az újkőkorszaktól elraktárazott többletet ugyanis nem csak az időjárás viszontagságaitól, hanem a kártevőktől is biztonságban kellett tudni.A nehezen betakarított termést sorra dézsmálták a patkányok, egerek, ezért a leginkább eredményre vezető védekezés módjának az mutatkozott, hogy a könnyű zsákmánytól kövérre hízott rágcsálók természetes ellenségeit házuk köré fogadják a földművesek. A lépéssel az emberek két legyet is ütöttek egy csapásra. Nem csak nagyobb biztonságban tudhatták a learatott gabonát, hanem a betegségeket terjesztő rágcsálók nagy részétől is megszabadultak.

Egyiptom macskaistene

Az egérvadászok ezek után nem csak a ház körül tartott állatok, hanem egyes ókori társadalmak megbecsült tagjai lettek. Egyiptomban - amely szintén kiemelkedő mezőgazdasági terület volt - macskakultusz alakult ki. Olyan erős volt az állatok iránt a tisztelet, hogy a macska bántalmazásáért halál járt. Egy római katonát például a tömeg meglincselt, mikor a légionárius a szent állatot megverte. Az egyedek pusztulása mély gyászt váltott ki az egyiptomiakból. Az elhalt állat tiszteletére gazdái leborotválták testükről a szőrt, s megsiratták a jobb létre szenderült kedvencüket. A holt testet pedig bebalzsamozták, és nagy ceremónia közepette helyezték nyugalomra a macskatemetőkben. Az egyik legfontosabb istennő, Básztet, a gyermekáldás védasszonya is macska alakban ábrázolt figura volt, s a fenséges személy tavaszi ünnepe a legnagyobb tömeget csalogató rendezvények közé tartozott.

A boszorkák segédje

Egyiptom aranykorának múlásával mind inkább feledésbe merült az állat tisztelete. A középkorra a helyzet annyira megromlott, hogy Európában üldözött állat lett a cicákból. Ennek oka, hogy az ősi pogány vallási rítusokban kulcsszerepet játszottak, így az egyházi vezetők bűnös jószágnak kiáltották ki. A híveknek kötelességük volt, kínozni és pusztítani őket. Ezen időkből maradt ránk, hogy a boszorkányok fekete macska alakját vehetik fel, és így menekülnek el. A babonák terén azonban van némi ellentmondás. Bár nem kívánatos lénnyé vált, a fekete macska nem minden társadalomban jelent balszerencsét.

 

Az angol macska kilenc élete

Furcsa, hogy míg Nagy-Britanniában a jó szerencse szimbóluma, addig a szintén angolszász Egyesült Államokban balszerencsét hoz. Idővel azonban az embereknek jobb belátásra kellett térniük, a kitagadott jószággal kapcsolatban, korábbi előítéleteiknek pedig meg is itták a levét. A XIV. századtól folyamatosan pestisjárványok pusztítottak a kontinens nyugati részén, többek közt azért, mert a patkányok gondtalanul élhették életüket ősi ellenségüktől "megtisztított" városokban.

Napjainkban a macska újra kedvelt háziállat. Nagy-Britanniában például már-már megközelíti a kutyák számát, hiszen a hatmillió eb mellett a királyság ötmillió macskával is büszkélkedhet.
 
Fotó: Rózsa Melinda / Rose
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3294 ]
spacer


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x