Ismerd meg az öreg kaporszakállút! Mikulás-szezon Európa-szerte...
Címlap / Otthon / Ismerd meg az öreg kaporszakállút! Mikulás-szezon Európa-szerte

Ismerd meg az öreg kaporszakállút! Mikulás-szezon Európa-szerte

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-29

A Mikulás más és más ünnepi hagyományokat őriz különböző országokban. Néhány helyen december 6-án jön, de a keresztény világ túlnyomó részében Karácsonykor lepi meg ajándékokkal a gyerekek apraját-nagyját. Lássuk hát, hol, mikor, és milyen körülmények között várják a Mikulást vagy valaki mást, ajándékkal kedveskedő figurát.  

Anglia, Írország, Skócia, Wales

Igaz, hogy december 6. nem ünnep, de a legtöbb karácsonyi szokás, mint a karácsonyi képeslapok küldése, valamint egy fagyöngy ágacska lógatása a szobában vagy az előszobában, innen ered. A hagyomány szerint bárkit meg lehet csókolni a fagyöngy alatt. Szentestén a gyerekek harisnyákat akasztanak fel, hogy Father Christmas (Karácsony Apó) megtölthesse ajándékokkal.

Dánia, Norvégia és Svédország

A Mikulás nagyon ismert figura, mivel ők vannak legközelebb az Északi-sarkhoz. Mégis a legtöbb gyerek abban hisz, hogy egy manó szállítja az ajándékot a Mikulástól Szentestén. A dánok és norvégok ezt a manót Julenissen-nek, a svédek Jultomten-nek hívják.A karácsonyi időszak Svédországban Luca napján, december 13-án kezdődik, ezen a reggelen minden családban a legidősebb lány fehérbe öltözik, és egy hét égő gyertyával ellátott koszorút visel a fején. A család többi tagjának ily módon kávét és zsemlét szolgál fel az ágyba.

Franciaország

A gyerekek a kandalló elé teszik cipőiket, hogy Pere Noel (Karácsony Apó) beletehesse az ajándékokat. A legtöbb család az éjféli mise után ül az ünnepi vacsorának. Népszerű a lakásokat Jézus születésének történetét megjelenítő apró figurákkal díszíteni.

Hollandia, Belgium és Luxemburg

A legenda szerint a Mikulás december 5-én este hozza az ajándékokat, melyeket másnap reggel bontanak fel. A piros ruhát viselő apó Spanyolországból jön hajóval, és fehér lovon rója az utcákat apródja, Swarte Pete (Fekete Peti) kíséretében. A Mikulás a kéményen keresztül jut be az otthonokba és a kandalló elé helyezett cipőkbe teszi az ajándékokat. 

Lengyelország

Szentestén az emberek Pasterka-ra (Pásztor miséje) mennek. A legtöbb családban él a régi hagyomány, mely szerint egy optalek-et (ostya) törnek, mely Jézus születésének képeit ábrázolja. A családfő tartja az ostyát, mindenki letör belőle egy darabot, és megeszi. A karácsonyi vacsora halból, savanyú káposztából, krumplis fánkból és céklalevesből áll.

Németország

Saint Nicholas, azaz a Mikulás december 5-én este látogatja meg a gyermekeket. Csakúgy, mint nálunk édességeket hoz, melyeket a gyermekek december 6-án reggel találnak meg, és bontanak fel. A hagyomány szerint Christkind (Gyermek Krisztus) küldi az ajándékokat Szentestén. Ez főképpen Németország déli, katolikus részén elterjedt. Északon, a főképpen protestáns területeken viszont a Weichnachtsmann (Karácsony apó) hozza az ajándékokat.

Olaszország

A legtöbb otthonban és templomban Jézus születését ábrázoló figurák találhatók, melyet presepio-nak hívnak olaszul. Szentestén a család együtt imádkozik, míg az anyák elhelyezik a Bambinót (Gyermek Krisztus) a jászolban. A legtöbb család angolnát fogyaszt ünnepi vacsoraként, valamint panettone-t (karácsonyi kenyér), melyet mazsolával és cukrozott gyümölcsökkel készítenek. Az olasz gyerekek Vízkereszt estéjén La Befana-tól kapják az ajándékokat, aki egy kedves, öreg boszorkány.

Spanyolország
Az emberek táncra perdülnek az utcákon az éjféli mise után. A gyermekek az európai szokástól eltérően csak január 5-én teszik ki cipőiket az erkélyre vagy az ablakba, ajándékra várva, másnap van ugyanis Vízkereszt, a karácsonyi „szezon” utolsó napja.

 

Az Egyesült Államok és Kanada

Ezeken a helyeken nem ünneplik december 6-án a Mikulást. Arrafelé Santa Claus Karácsonykor rénszarvasok által húzott szánon érkezik, majd a kéményen keresztül közelíti meg az otthonokat. Angliához hasonlóképpen a gyermekek harisnyákat akasztanak ki, Santa pedig megtölti édességgel, gyümölccsel és apróbb ajándékokkal.

Latin Amerika, Ausztrália és Új Zéland, Afrika, Ázsia

Szintúgy, mint az Egyesült Államokban – nem jeles nap december 6-a.
 
 

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5441 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x