Csak a fehér baba a szép baba?
Címlap / Otthon / Csak a fehér baba a szép baba?

Csak a fehér baba a szép baba?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-25

Aki más, az rosszabb, mint mi? Mire jók az előítélet dobozok, és mikor kezdjük beleskatulyázni az embereket? December 10-e, egy ENSZ határozat értelmében, az Emberi Jogok Napja.  

Kislányomnak nagy lelkesen rendeltem az Internetről egy sötét bőrű babát. Örömmel újságoltam a szüleimnek, akik elképedve fogadták a hírt. Ez meg minek? – kérdezték. Elgondolkodtam, vajon hány évesen alakul ki a multikulturális gondolkodás és az előítéletek? 
 
Színes emberiség
A gyermekek számára kisgyermekkorban még természetes hogy az emberek sokféle színűek lehetnek. A csecsemő esetleg megijed, ha egy nem megszokott színű arc hajol fölé - például fekete arc fehér helyett, vagy fordítva - de pillanatok alatt megnyugodhat, és csak az arc által közvetített egyetemes gesztusokat figyeli. Azokban az országokban, ahol "színesek" a gyermekek a gyermekintézményekben, a kicsik ezt természetesnek tekintik.

Mások - tehát rosszabbak, mint én!
A "többségi" vélekedés. Egyes szülők óhatatlanul ezt sugalmazzák gyermekeiknek, amikor azzal fenegetik gyermeküket, hogy odaadják a cigányoknak, vagy általánosítás szintjén beszélnek kisebbségekről. (Nyomoréknak nevezik a fogyatékkal élőket, vagy szidják a bevándorlókat, stb..) Magyarországon az ilyen nevelés még általános, szinte minden óvodai-iskolai csoportban találunk gyermekeket, akik cigányoznak, zsidóznak, és lenézik azokat, akik látványra mások, mint ők.

Mások - tehát jobbak, mint én!
A kisebbségi vélekedés. Ha a többség, pusztán azért, mert másként néz ki, azt sugalmazza, hogy a külső, a bőrszín, vagy egy fogyatékosság miatt a másik ember csökkent értékű, a kisebbség tagja könnyen úgy élheti meg, hogy ez igaz, mivel a visszaigazolás mindig ezt sugalmazza. Ezért igen veszélyes, ha a gyermekek a közösség vezetőitől és a szülőktől ilyen nézeteket hoznak. Ha a pedagógus a "minden cigánygyerek tolvaj" mentalitással fogadja minden új elsősét, nagyszerű tolvajokat fog nevelni. A kisgyermek ugyanis meg akar felelni nevelője elvárásainak. A tanár-tanító felelőssége még nagyobb. (A cikk folytatódik. Lapozzon tovább!)

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 2656 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x