Maugli a Blaháról és a többi angyal-ördög
Címlap / Otthon / Maugli a Blaháról és a többi angyal-ördög

Maugli a Blaháról és a többi angyal-ördög

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-10-28

Kés- villa olló, gyereke kezébe nem való. Ezt amondókát a A Blaha Mauglijának is nevezett azt a 12 éves fiúnak soha nem mondhatta senki. Ügye nagy hírverést kapott, fellángoltak a viták a kiskorúak büntethetőségéről.  


Rendezvénynaptár

Gyermek gyermek ellen?
2007. január 10-én délután késő délután súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba egy 15 éves fiút, akit egy 12 esztendős fiú combon szúrt a Blaha Lujza téren. Egy MP3-om lejátszót szeretett volna megszerezni. Az esetet csak még jobban felerősítette egy másik hír, miszerint osztálytársa vert halálra egy szintén tizenéves fiatalt aznap.

Kiskorú bűnözés
A statisztikák szerint 14 és 18 év közöttiek ellen évente több mint 3500 bírósági eljárás folyik országosan.

2005-ben 7000 esetben kiskorú rovására volt írható rablás, lopás vagy erőszakos cselekmény. Jelenleg minden harmadik rablást fiatal vagy kiskorú követ el- bár a szakértők nem győzik elégszer hangsúlyozni, hogy e mögött sokszor az áll: a felnőtt korú tisztában van azzal, hogy egy fiatalkorút nem büntethetnek meg, ezért velük végeztetik el a piszkos munkát.

A fiatalkorúak bűnözésére jellemző, hogy sokszor bandákban, csoportosan követik el a bűntetteket; s jól ismerik a törvényt, vagyis hogy nem büntethetők.
A gyermekkorúak által elkövetett bűnesetek száma főként három megyében csúcsosodik ki: Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, vagyis jellegzetesen az ország elmaradottabb régióinak számító területeken.

Kisgyermek van eladó – te vajon megveszed? >>

A gyermekvédelem- a szociális hálót foltozná
A gyermekvédelem egyértelműen a szocializációs hiányosságokat jelöli meg a gyermekbűnözés háttereként, tehát annak a folyamatnak a hiányát emeli ki, amely során az öntudatlan gyermekből érett, öntudatos és felelősségteljes felnőtté válik a különféle szocializációs közegek hatására (elsősorban a család, iskola, kortárscsoportok), és amelynek segítségével megismeri és elsajátítja az adott társadalom normáit és játékszabályait.

A Blahán késelő fiú korábban egy telepen élt, rossz családi körülmények között. Iskolába nem járt, írni és olvasni sem tud, viszont az MR1-nek nyilatkozó gyermekvédelmi szakember szerint édesapjáról azt állította, hogy jelentős bűnözői múltja volt. Fontos tudni, hogy ezek a gyermekek, sokszor – sőt talán soha - nem is látják át tetteik következményét, nem értik- érzik az áldozat helyzetét vagy traumáját, épp ezért nem lehet egyértelműen kis bűnözőnek bélyegezni őket. (A cikk nem ért véget. Lapozzon tovább!)

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 4214 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 

/img/hirdetes/2021/9honap_banner-300x250-logo.jpg
 

Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x