Rosszcsont gyerek? - Viták és válás a családban
Címlap / Otthon / Rosszcsont gyerek? - Viták és válás a családban

Rosszcsont gyerek? - Viták és válás a családban

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-12

Válás, bizonytalan és széthulló kapcsolatok, útkeresés. Egyben az egyik legerősebb stresszfaktor szülőknek, gyerekeknek egyaránt.  

A gyerekek tanulási és viselkedési problémái mögött nagyon gyakran kiváltó ok a válás, és az ezt megelőző, illetve követő stressz. Gyermekünk tudatosan, vagy tudattalanul mintázza a szülők párkapcsolati helyzetét legfőképpen problémamegoldó stratégiáját.
Legfontosabb tehát, hogy segítsünk gyermekünknek a stresszhelyzet megoldásában!
 
A legmegdöbbentőbb, hogy a különböző tanulási problémák, viselkedési zavarok (pl. diszlexia, hiperaktivitás) is gyakran vezethetőek vissza ilyen jellegű családi problémákra!
 
Egy történet...

Egy édesanya azzal keresett fel, hogy gyermeke nagyon érzékeny, könnyen sírva fakad, és emellett diszlexiás is. Feri akkor 12 éves volt. Miután az édesanyja elmondta, hogy mire keresnek megoldást, a következő kérdést tettem föl a foglalkozás során a gyereknek:

„Feri, mióta vannak problémáid?”
„Milyen problémáim?”
„Ami miatt itt vagytok.”
„Három éve.”
„Mi történt veled az ezt megelőző fél évben?”
„Apu elhagyott minket!”
- válaszolt sírva a kisfiú.
Az édesanya rögtön hozzáteszi: „Nekem 4 éve van magas vérnyomásom!”
„Mi történt ekkor?”
„Ekkor kezdődtek a veszekedések a férjemmel!”
 
Ebben az esetben abban kellett először segíteni, hogy a gyermek feldolgozhassa édesapja eltűnését, csak ezután következhetett a tanulással kapcsolatos problémák megoldása, mert ez az ok-okozati lánc. Az első esemény alakította ki, és tartotta fenn a másodikat.Felmerülhet a kérdés, hogy valóban igaza volt Ferinek?

Ténylegesen összekapcsolódnak ezek a problémák? Igen! Számos kutatás adott arra választ, hogy az ember önmagáról elmondott diagnózisa (lehet ez egészségügyi vagy szociális diagnózis) sokkal pontosabb, mint a műszerekkel mérhető „valóság”. Erről bővebben Dr. Skrabski Árpád és Dr. Kopp Mária kutatásaiban olvashat, melyek 12 000 ember több éven keresztül végzett utánkövetéses vizsgálatán alapulnak.

Ha egy gyermek tanulási, viselkedési nehézségekkel küzd, akkor fontos tudni, hogy gyakran ez csak a felszín. Ezen problémák mögött húzódnak meg a különböző, a gyermekre negatívan ható családi események is. A segítő munka során mindig körbe kell járni a ezeket a helyzeteket is és segíteni a gyermeknek a feldolgozásában. Természetesen sok más, egyéb oka is lehet a tanulási és viselkedési problémáknak. Azonban mint potenciális lehetőséget, a válást mindig érdemes számon tartani.

Feladatunk a megoldás megtalálása!

Az, hogy Önök mint szülők meghoztak egy döntést bizonyára indokolt volt. A gyermekükért vállalt felelősség azonban továbbra is közös. Érdemes tehát megadni gyermekünknek az esélyt, hogy rendezhesse magában az eseményeket. Ehhez szükség van őszinteségre, és egyfajta tudatosságra. Bármi is történt, helyezzék a gyermeküket az előtérbe.
Segítsenek neki megérteni, és elfogadni a fennálló helyzetet! Tudassák vele, hogy ő vétlen. A válás a felnőttek közös döntése volt.

Mi tehát a megoldás?
 
Őszinteség: „Őszintén az Ő szintjén”. Merni kell közösen feltárni a problémát, olyan szinten, amit a gyermekünk is megért. Biztosítsuk arról, hogy mi szülők szeretjük őt, bármi is történt köztünk. És ez így van, és így is marad.
 
A Tudat: Legyünk annyira erősek az ő érdekében, hogy merjünk úgy kilépni a kapcsolatból, hogy a gyerek szerethesse azt a szülőt is, aki nem neveli őt  tovább a mindennapokban.
Varrjuk el a szálakat, ez a saját érdekünk is, hiszen még sok-sok év áll előttünk. Jogunk van ahhoz, hogy ezeket az éveket boldogan töltsük el.

A válás közben ez komolyan okozhat nehézségeket, hiszen sérelmeinket kell félretenni ahhoz, hogy erre képesek legyünk.
Fontos magunkban tisztázni a dolgokat: Mi történt? Mit tegyek? Milyen lehetőségeim vannak? Hogyan akarom, hogy a gyermekem is túljusson ezen az időszakon?

Mérlegeljen, adjon magának időt és gondolja át a dolgokat!
Ez esély Önmaga és a gyermeke boldogulására is! Mindig a megoldást keresse!

Egy adott szituáció megoldása mindig is nehezebb, mint tanácsokat adni.

Hogyan is tehetném meg ezeket, mikor benne vagyok a válás kellős közepében? El kell látnom a gyerekeim, munkahelyem van és még a perköltség is nyomja a vállam?

Konkrét, mégis az esetek többségében jól alkalmazható javaslatok

Előfordulnak olyan helyzetek is, mikor a válás során az egyik fél eltűnik, a gyerek szenved, és ettől az őt nevelő szülő is szenved. Az ilyen helyzetekben Ön azt teheti, hogy mint szülő biztosítja gyermekét a saját szeretetéről! Tudassa vele, hogy számíthat Önre, hisz ezentúl Ön a biztos pont az életében. Ha kérdez a volt párjáról merjen róla beszélni. Csillapítsa az ő érzelmi kitöréseit. Bármi történt is, adjon magának időt gondolkodni és felállni a helyzetből!

A válás feldolgozása hosszú távon legalább annyira fontos, mint a pillanatnyi helyzetben. A válás és az ezt megelőző események miatt rögzülhetnek a negatív párkapcsolati minták a gyermekeinkben. Senkinek nem érdeke, hogy a kellemetlen családi történeteket viszontlássuk gyerekeink családjában. Ezeken lehet változtatni!

A gyermekünk egészséges énképébe beletartozik az is, hogy merjen egészséges, boldog és tartós kapcsolatokat kezdeni, és megtartani azokat. 

 
 
Hogyan tudok ebben mint szülő segíteni? 

Először magamat kell kihoznom a helyzetből, hiszen ekkor tudok igazán hatékonyan segíteni a gyermekemnek. Értékrendemmel pozitívan támogathatom gyermekem. Párkapcsolati problémái esetén mindig a megoldásra bíztathatom. Ha tanácstalan segítek neki: vezetem, hogy ő jöjjön rá a megoldásra!
A konkrét megoldásra szintén a következő részben teszek javaslatot.

Ezzel elérem, hogy gyermekem nyitottá válik a kapcsolatteremtésre, tudni fogja a konfliktusait kezelni. A szülői helyzetekből tanult, levonta a következtetést. Hisz magában. Biztos vagyok benne, hogy minden szülő ezt szeretné.

Az ilyen kritikus helyzetekben gyakran gondolhatjuk, hogy követtünk el komoly hibákat. 
Tudnunk kell megbocsátani magunknak, hiszen emberből vagyunk. Senki sem tökéletes. Ha biztosítjuk gyermekeinket a feltétlen szeretetünkről, bármi is történt ők mindig képesek megbocsátani!

Szánjunk rájuk elég időt! 

Merjünk beszélni az érzéseinkről, terveinkről gondolatainkról. Erre épül a bizalom, a barátság. Ez többet ér bármi másnál, hiszen ekkor érzik a gyerekeink, hogy fontosak vagyunk számukra, és számíthatnak ránk, bízhatnak bennünk. Fokozatosan megtapasztalhatják, hogyan enyhül a saját és a gyermekeink feszültsége, elkezdenek az iskolai eredmények is javulni, és többet mosolyognak majd egymásra.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 6480 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x