Erdei gyilkosok
Címlap / Otthon / Erdei gyilkosok

Erdei gyilkosok

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-10

Tavasszal, ahogy ébred a természet, úgy ébrednek a háziállatainkra veszélyes élősködők, a kullancsok, de a szintén veszélyt jelentő szúnyogok egyes alfajai is. Egyre többen indulnak nagy sétákra és kirándulásokra, amelyekre a kutyák is társul szegődnek.  

A kullancsoknak pedig kedvenc portyázó helye elsősorban a kirándulások helyszínei, az erdők és aljnövényzetben gazdag tisztások, parkok. Ma már szerencsére kaphatóak olyan védőszerek, amelyek tartós védettséget nyújtanak állataink számára.

A kullancsok és egyes szúnyogfajták okozta veszélyek mellett manapság már nem mehetünk el szó nélkül, hiszen állatainkra nézve is jelentős veszélyeket jelentenek. Az utóbbi évek szélsőséges időjárása és a viszonylag rövid ideig tartó téli fagyok miatt kitolódott a kullancsok és más élősködők aktív időszaka, így már az enyhébb téli hónapokban is megjelennek az első portyázók.

Nem csupán azok az állatok vannak veszélyben, amelyeket erdei sétára visznek a gazdik, hiszen kertekben, zölddel övezett játszótereken és parkokban éppen úgy megtalálhatóak az élősködők.

Milyen betegségeket terjesztenek a kullancsok? Lyme-kór és babéziózis
A leggyakrabban a babéziózisról hallunk, amely már országszerte előfordul hazánkban. A kórokozó egy egysejtű vérélősködő, a vörösvértestek szétesését okozza.
Levertséget, lázas általános tüneteket, véres vizeletben megnyilvánuló tüneteket okoz, mely súlyosabb esetben sárgasághoz, máj- és vesekárosodáshoz, akár még elhulláshoz is vezethet.

Számos kullancs hordozza a Lyme-kórt okozó baktériumot, amely az agyvelőgyulladást előidéző vírus. A babéziózis a kutyákra igen veszélyes, kullancsok által terjesztett egysejtű parazita. Elsőként jelentkező tünetei a bágyadtság, a vöröses-barnás színű vizelet, a láz és a sárga szájnyálkahártya. A tünetek felismerése esetén azonnal forduljunk állatorvoshoz.

HarmoNet tipp: Elképesztő tények és tévhitek a kullancsról>>>

Hogyan védjük kutyánkat?
Mint minden fertőző betegség esetében, a külső élősködőknél is a megelőzésre kell helyeznünk a hangsúlyt. A Lyme-kór esetében létezik védőoltás, viszont a babéziózis ellen úgy tudunk védekezni, ha igyekszünk megakadályozni, hogy kullancs jusson a kutyába. Számos jobbnál jobb, különböző elven működő szer létezik ma már a piacon, amelyeket két nagy csoportban tudunk osztani. Vannak az úgynevezett spotonok, ezek kis mennyiségű folyadék természetű anyagok, amit az állat bőrére kell csepegtetni, általában kullancsok ellen 1 hónapig védenek.

A nyakörvek pedig általában 5-7 hónapig nyújtanak védelmet, azonban fontos, hogy folyamatosan kell viselnie az állatnak. A Scalibor gyógyszeres nyakörv például kullancsok, dalos szúnyog alfajok és lepkeszúnyogok elleni védelemre szolgál. A kutyákat 5-6 hónapig védi kullancsoktól, szúnyogoktól és a vérszívó lepkeszúnyogoktól. A nyakörv teljes hatékonyságát a felhelyezés után egy héttel éri el, ezért, ha az állatok fertőzött helyre kerülnek, akkor a nyakörvet ezt megelőzően egy héttel kell feltenni rájuk.

A védekezést nem lehet elég korán kezdeni!
Van olyan spoton amit már 2 hetes kortól lehet adni, illetve olyan nyakörv ami már 7 hetes kortól alkalmazható. A kullancsok általában tavasszal és ősszel támadnak, jelentőségük a téli hidegben és a nyári melegben csökken, de a mai éghajlati változó viszonyok miatt egész évben tanácsos a védekezés.
Lényeges, hogy mindig kérjük ki az állatorvos tanácsát, mikor készítményt választunk, s csak olyat válasszunk, amit állatorvosnál vagy állatpatikában ajánlanak nekünk.

Az Intervet által kifejlesztett kullancsok és egyes szúnyog alfajok ellen is védelmet nyújtó Scalibor gyógyszeres nyakörvről bővebb információ itt olvasható>>>

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4789 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x