Vasárnapi Pistikék, négynagymamás Dórikák
Címlap / Otthon / Vasárnapi Pistikék, négynagymamás Dórikák

Vasárnapi Pistikék, négynagymamás Dórikák

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-24

"Elvált szülők gyerekének lenni jó dolog - mondja a tizenkét éves Adrienn - és nem csak azért, mert ilyenkor hirtelen egy párral megnő a nagymamák száma. Ha szerencsénk van, és az új papa is elválsz szülők gyereke, akkor akár négy nagyszülőnk is lehet. Sőt, ha anyuéknál is ez volt a helyzet, akkor ugye a szám fokozható...  

Egy tucat imádó nagyi
A szerencsés gyerekek akár egy tucat imádó nagyira tudnak szert tenni, aki megvédik őket a szülői "terrortól" és elhalmozzák ajándékokkal. Szóval nem sajnálatra méltók az elvált gyerekek! Azért is jó még elvált gyereknek lenni, mert anya többet foglalkozik velünk. Igaz, mióta új apukánk van, azóta ővele is foglalkozik néha de a legtöbbször együtt vagyunk. Az új aput mi is választottuk az öcsémmel.

Az édes apukám is sokszor jön, elvisz bennünket magukhoz, az új felesége olyankor finom sütiket süt, anyuék pedig közös programot szerveznek az új apuval. Ilyenkor mindenki boldogan ér haza, és mesélünk egymásnak a napi élményekről. Hát ezért mondom én neked, hogy jó dolog az elváltság."

Régi terápiás naplóm jegyzete kiválóan példázza, mit hiányolt a kislány az édes szülei házasságából, és mit talált meg az újban. Adrienn példája pedig nem egyedi. Igenis, lehet boldog az is, akinek elváltak a szülei. Még akkor is, ha a mama nem megy férjhez újra, vagy a papa nem nősült meg.

 

Azt írd meg az anyukámnak...
"Kedves Zsuzsi! 13 és fél éves vagyok, már nagylány, és nagyon szeretem a HarmoNetet. Mivel te foglalkozol a nevelési kérdésekkel, arra kérlek, hogy írd meg a szüleimnek, hogy ne váljanak el, mert akkor én el fogok kallódni, és rossz leszek. Meg azt is, hogy én most kamasz vagyok, és ez árt a fejlődésemnek. Mert te egy szakember vagy és hátha neked hisznek. Ide írom az anyu emil címét (A freemailt és a munkahelyit is) és az apunak a munkahelyi emiljét, ezekre írd meg nekik! Remélem, számíthatok rád, mert te tudod, mit kell csinálni egy gyerekkel. Ági."

Ági - akinek a nevét természetesen megváltoztattam - már nagy, pontosan kiolvasta a szakkönyvekből, hogy milyenné is kellene válnia, ha a szülei elválnának. Esze ágában sincs ilyenné lenni, és segélykérő levele is erről árulkodik. Nincsenek olyan tanácsok, amik a széthúzó házastársakat gyermekük kötelékével fércelhetnék jobban össze, de Ágival közösen kitaláltunk egy stratégiát, amivel végül sikerült szülei házassági krízisét lerövidíteni. Külön beszélgetéseket kezdeményezett apjával és anyjával. Apával anyuci, anyuval pedig apuci jó tulajdonságairól kezdett társalogni, és mindegyikből kihúzott néhány pozitív, kedves mondatot.

A következő ilyen beszélgetésen aztán "ártatlanul visszamondta" természetesen teljes titoktartást kérve, azt a néhány elhangzott szót, amit a másik szülő mondott. Apa és anya is egyaránt elérzékenyültek attól, hogy a gyereknek ilyen kedvesen nyilatkozik a másik, és már estére oldódott a hangulat. Ági maga találta ki a stratégiát, mert ő ismerte szüleit. Más családoknál lehet, hogy ugyanez nem válna be.

Az sem baj, ha nem válik be!
Miért nem? Mert a gyerek ilyenkor rájön, hogy nem külső segítők fognak rajta segíteni, hanem elsősorban saját maga tudja megoldani a helyzeteket. A megoldások pedig lehetnek jók és rosszak. Sőt, jó megoldás is hozhat számunkra kedvezőtlen végeredményt. Az önálló felelősségvállalás azonban növekszik, így ellenállóbbá válik a sorstragédiákkal szemben. Rájön, ha aktív részese és nem passzív elszenvedője a folyamatnak, lehet, hogy hibázik, lehet, hogy szenved, de önmaga cselekedett, önállóan.Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1729 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x