HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-05-26
Címlap / Otthon / Mesteri élőlény, vagy siriusi varázsló? - Delfin, az ember legjobb barátja!

Mesteri élőlény, vagy siriusi varázsló? - Delfin, az ember legjobb barátja!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-05-26

Az ember legkedvesebb barátja, a terápiák mestere, a gyermekek gyógyítója. Egy faj, amely fejlett értelemmel, nyelvvel, és sokszor az emberénél is csodálatosabb szexuális világgal rendelkezik. Mi a titkuk? 

 

Kialakulásuk
A delfinek ősei egykor kifejezetten szárazföldi állatok voltak. Valószínűleg azért költöztek vissza a vízbe, mert ott bőségesebb és változatosabb táplálékot találtak, illetve nem voltak a Föld 1/3 részét kitevő szárazföldre korlátozva, hanem szabadon úszhattak, amerre csak akartak. A vízi életmódra való átállás persze nem egyik napról a másikra történt, hosszú évmilliók kellettek ahhoz, hogy a delfinek lába úszólapáttá módosuljon, és testük is a vízben való haladáshoz megfelelő formára módosuljon. Ez az áttérés kb. 50-35 millió évvel ezelőtt fejeződött be, azóta úsznak tengereinkben kedvenc vízi emlőseink.


Rokonság
Az emlősök osztályában jól elkülöníthető a cetek rendje, amely rend két alrendre, a fogascetek és a sziláscetek alrendjére bomlik. Előbbiek alrendjébe tartoznak a delfinek. A fogascetekre jellemző, hogy szájukban (nevükhöz hűen) 2-272 számú fog található.

Meglepő lehet, hogy a középkorban (illetve sajnos még napjainkban is) a sokat vadászott narvál, a tengeri egyszarvú a fogascetek alrendjéhez tartozik, vagyis az általunk is ismert kedves és bohókás palackorrú delfinek, illetve a komoly és méltóságteljes kardszárnyú delfinek (vagy gyilkos bálnák) unokatestvérei.
 
Légzés
A delfin, egykoron szárazföldi emlősként, természetesen tüdővel lélegzik. A levegőcsere a homloktetőn található orrnyiláson keresztül történik. Az orrnyílásból tehát sosem víz, hanem meleg pára jut a szabadba, amely messziről szemlélve vízsugárnak tűnhet. A delfinek, és általában a fogascetek ritkábban vesznek levegőt, mint a szárazföldi emlősök. Amíg az ember nyugalmi állapotban percenként kb. 20-30-szor vesz levegőt, addig a delfin csupán 1-3 alkalommal. A mozgáshoz szükséges oxigén tehát nem a delfin tüdejében, hanem izomzatában raktározódik el.

 

Táplálkozás
A delfinek legfőbb tápláléka a hal, de míg egyes fajok inkább lábasfejűeket zsákmányolnak, addig más fajok szívesen vadásznak pingvinekre és fókákra, sőt, a kardszárnyú delfinek időnként cápát, és más delfineket is zsákmányul ejtenek. A delfineknek az állandó mozgás és a nagy hőveszteség miatt szinte folyamatosan táplálkozniuk kell. Ezért gyakran csoportokba verődve fokozzák a vadászat sikerét.

NarmoNet tipp: A delfinek tudják egymás nevét! >>

Csoport - összhang
A delfinek között fantasztikusan szoros a kapcsolat, rajokba állva „járják” a vizeket. A csoportos tevékenység nem csak a bajba jutott egyedek megmentésére korlátozódik, hanem a táplálékszerzésben is szorosan együttműködnek. Csapatokba verődve, egymással folyamatosan kommunikálva űzik a fókákat, pingvineket, halrajokat, amíg azok kimerülnek, és könnyű zsákmánnyá válnak. Azt is megfigyelték már, hogy amikor különböző fajhoz tartozó delfinek alkottak egy csapatot, akkor is teljes volt az összhang, a civakodás, vagy az egyet nem értés legkisebb jele nélkül.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[13896]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
/img/hirdetes/everness-partnerprogram_banner_300x250-anim.gif
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x