Természetes táplálás, hozzátáplálás, elválasztás -...
Címlap / Otthon / Természetes táplálás, hozzátáplálás, elválasztás - Miből mennyire van szüksége a babának?

Természetes táplálás, hozzátáplálás, elválasztás - Miből mennyire van szüksége a babának?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-12

Anyatej és tápszer. Elválasztás, hozzátáplálás. Mit mikor kell kezdeni? Miből, mikor, mennyit egyen a baba? A tévhitek és hiedelmek tisztázása a baba egészsége érdekében. Tápanyagok, konkrétumok. Kismamák figyelem! 

Természetes táplálás
A csecsemő legjobb tápláléka az anyatej. Megfelelő arányban és mennyiségben, kitűnő minőségben, könnyen emészthető formában tartalmazza mindazt a tápanyagot, amelyre fejlődéséhez, növekedéséhez szüksége van, és alkalmazkodik a csecsemőnek a korral változó szükségletéhez. Védőanyagainak köszönhető, hogy a szopós csecsemők ritkán kapnak bélfertőzést, légúti megbetegedést, húgyúti fertőzést stb., illetve ha valamilyen fertőzés mégis kialakul, az enyhébb lefolyású.

A csecsemőtáplálásnak biztosítania kell a csecsemő optimális fejlődését, növekedését és a betegségekkel szembeni teljes ellenállását, minderre pedig a leghatékonyabb megoldást az anyatej jelenti számára. Az energiaszükséglet és folyadékigény tekintetében a következő mutatók az irányadók:
A csecsemő energiaszükséglete: 80-120 kcal/ttkg. A testtömegkilogrammra számított szükséglet a hónapok múlásával csökken. Energiaszükségletének 8-10%-át fehérjével, 40-50%-át szénhidráttal, 40-50%-át zsírral fedezi.
Folyadékigénye: 120-180 ml/ttkg, de átlagosan számítva 150 ml/ttkg/nap. A csecsemő a szomjazást rosszul tűri, veséje gyengén koncentrál, a salakanyagok kiürítéséhez több folyadékra van szüksége. 

HarmoNet tipp: A baba táplálása ősszel >>

Egy 6 hónapos csecsemő napi szükségletei:
Maximum fehérje      2-2,2 g/ttkg*
Maximum nátrium     0,2 mg/nap
Minimum vas             6 mg/nap
Folyadék                  150 ml/ttkg/nap
*ttkg=testömeg kg


Anyatej kiegészítés, helyettesítés
Amennyiben az édesanyának nincs elegendő teje a pici számára, azt tápszerrel javasolt pótolni, mivel a tápszer összetétele hasonlít leginkább az anyatejéhez. 6 hónapos kor előtt ANYATEJ HELYETTESÍTŐ tápszer, 6 hónapos kor után ANYATEJ KIEGÉSZÍTŐ tápszer adható. A tehéntej jelentősen eltér az anyatejtől, mégis a mai napig sok anyuka ezzel egyáltalán nincs tisztában.  Tehát összegzésképpen elmondható, hogy a tápszerek adása javasolt a tehéntej, illetve kecsketej helyett. 

Hozzátáplálás
Mint ahogy a cím is sugallja, a szakemberek által ajánlott 6 hónapos, de legalább 4 hónapon át tartó szoptatás után következő elválasztási időszakot érdemesebb a hozzátáplálás időszakaként értelmezni. Hogy miért? A fentebb említett indokok alátámasztják az anyatej nélkülözhetetlen és domináns voltát, az anyatej ugyanis 1 éves korig a csecsemő táplálkozásának az alapja, melyet „szilárd ételekkel” kiegészít az édesanya. Ezen felül a 6 hónapig tartó KIZÁRÓLAGOS szoptatás csökkenti a vashiányos vérszegénység kialakulásának a kockázatát, az anyatejből ugyanis ötször annyi vas szívódik fel, mint pl. a tehéntejből.

6 hónapos kor körül a kizárólagos anyatejes táplálásról fokozatosan át kell térni a csecsemő korának megfelelő vegyes táplálásra. Ne kezdődjön a hozzátáplálás nyári kánikulában vagy ha a csecsemő éppen beteg! Az új ételek bevezetése fokozatosan történjen. Az első napokban 1-2 kávéskanállal kapjon, figyelni kell az esetlegesen jelentkező reakciókat, mint pl. kiütés, haspuffadás. Egy-egy étel bevezetése között mindig teljen el néhány napos szünet, hogy lehessen tudni, mi okozta a tüneteket (már ha vannak).

Ízek tekintetében érdemes pár szót szólni. A kisbaba nem miniatürizált felnőtt! Ő még nem ismeri az ízeket, a hozzátáplálás során fog csak velük megismerkedni, tehát igénye ez irányban csekély. Ne akarjunk mindent egyszerre megismertetni vele! A fokozatosság elvét mindig tartsuk szem előtt.
Szabályként fontos megemlíteni, hogy sót és cukrot kiegészítésképpen ne adjuk egy 1 év alatti csecsemőnek. A hozzátáplálás során bevezetett gyümölcsök és zöldségek természetes só és cukor tartalma fedezi a baba szükségleteit.
Minden tekintetben a szülő a felelős a baba ízlésvilágának kialakításáért! Legyünk hát figyelmesek!

HarmoNet tipp: Cumisüveg szindróma - egészségkárosodáshoz vezet >>

Tejtermékek bevezetése, fehérje kiegészítés:
Fontos megjegyeznünk, hogy a tejtermékek nem helyettesítik az anyatejet illetve a tápszert, abból továbbra is naponta 5-8 dl szükséges 6-12 hónapos kor között! A mértékletességet már csecsemőkorban el kell kezdeni, a tejtermékekhez fokozatosan kell hozzászoktatni a babát, mert így elkerülhetőek lesznek a gyerekkorban fellépő táplálkozási problémák, megelőzhető a túlsúly és a cukorbetegség kialakulása.
Általánosságban az mondható el, hogy a tejtermékek főételként nagyobb mennyiségben csak 10 hónapos kor után vezethetőek be. 7-9 hónapos kor között viszont el lehet kezdeni a natúr, savanyított tejtermékek (natúr joghurt, kefir, sajt, túró) kóstoltatását a csecsemővel, de ennek mennyisége a néhány kiskanálnál ne legyen több 10 hónapos kor előtt.

A tejdesszertek pedig mindenképpen csak 1 éveskor után a magas hozzáadott cukortartalom miatt. Mire is gondolhatunk tejtermékek alatt? (Tehéntej és kecsketej elsőként említve a tejtermékek előtt.)
  • Tehéntej és kecsketej: 1 éves kor alatt feltétlenül kerülendő.
  • Tejpép: A tejpépet már lehet adni 6 hónapos kor után is - de már a 4. hónaptól adható, ha kismamának nincs teje. A tejpép tulajdonképpen tápszer + gabona.
  • „Natúr” tejtermékek: nagyobb mennyiségben 10 hónapos kor után
    Natúr joghurt: 10 hónapos kor után javasolt, legkorábban a 7. hónaptól, de akkor is csak egy pohárnak a negyedét adjuk kóstolás céljából.
    Kefir: Az előzők érvényesek erre a termékre is.
    Túró: 7-9 hónaptól.
    Sajt: 7-9 hónaptól.
  • Édes tejtermékek: 1 éves kor után
    Túrókrém: 1 éves kor fölött, hozzáadott cukortartalma miatt.
    Túró Rudi: Mint az előző termék.
    Puding: Mint az előző termék.
    Tejberizs: Mint az előző termék, ha boltból vesszük. Otthon készített változata már önmagában a tehéntej miatt nem adható. A rizs emésztése nagy feladat lenne a baba számára.
    Tejbegríz: Tejberizshez hasonlóan 1 éves kor felett ajánlott.
    Kakaó: A tehéntej miatt 1 éves kor után ajánlott.

A tejtermékeket szét kell választani natúr tejtermékekre (sajt, túró, natúr joghurt, kefir) és tejdesszertekre (puding, túró rudi, tejberizs).
A natúr tejtermékek kóstolása 7 hónapos kortól elkezdődhet, de csak nagyon kis mennyiségben (=3-4 kiskanál), nagyobb mennyiségben 10 hónapos kortól javasolt.
A tejdesszerteket csak 1 éves kor utánra javasolják a szakemberek.

Konklúzióként elmondhatjuk, hogy a túl korán bevezetett és túl gyakran kínált tejtermékek, tejdesszertek étkezési zavarokhoz és elhízáshoz vezethetnek. Tehát az anyukák kezdjék később a tejtermékek bevezetését és adjanak kevesebbet 6-12 hónapos korban, a tehéntejet illetve kecsketejet pedig 1 éves kor alatt feltétlenül kerüljék.

Kajáry Cecília – dietetikus 
Magyar Gyermekorvosok Társasága >>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 23874 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x