A gyermek figyelmének megragadása - Motiváció és pályaválasztás...
hirdetés
Címlap / Otthon / A gyermek figyelmének megragadása - Motiváció és pályaválasztás az iskolában és otthon

A gyermek figyelmének megragadása - Motiváció és pályaválasztás az iskolában és otthon

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-20

Ezt a kérdést mindannyian hallottuk a hetedik-nyolcadik iskolai éveinkben. Annak a gyermeknek, könnyebb a helyzete, amelyiknek már ekkor is van valamilyen elképzelése, vagy valami iránt vonzalmat érez, s talán hajlama, képessége is van hozzá. Ez az időszak nem könnyű sem a gyermeknek, sem a szülőnek. A gyermek elképzeléseiben gyakran bizonytalan, és sok szülő, ezt "kihasználja" a maga tervei véghezvitelére. A gyermek életének tiszteletben tartása. 

 

Rendezvénynaptár
Különböző jellemek
A tanároknak, nevelőknek fel kell készülniük arra, hogy különböző jellemű, konok, makacs szívekkel is fognak találkozni. Az, ami valamikor "parancs"-ot jelentette a családban a szülők, iskolában a tanárok részéről, kinőtte régi formáját és sokat változott a kivitelezhetőségén. A mai ifjak, nehezen fogadják el azt, ha valaki parancsolni akar nekik, ezért megoldásához szükség van arra, hogy mindig az egyéni tulajdonságok, jellemek ismeretében személyhez kötött érdekeltség, lehetőleg építőjelleggel, legyen az alapja az elvárásnak, és akkor az engedelmesség is könnyebben jön.

Amikor a szülő vagy tanító türelmetlenné válik, s úgy érzi, hogy helytelenül intene, inkább hallgasson. Ilyenkor a hallgatásban csodálatos erő rejlik. A dorgálás akkor éri el igazi célját, ha a rossz cselekedet elkövetőjét hibájának belátására vezeti, s akaratát megfeszíti a hiba helyesbítése érdekében. Utaljon Jézusra, aki mindenkinek, ki megbánja és elhagyja bűneit, megbocsát, s Ö is bocsásson meg tanítványának.  Ébresszen reményt a szívében, hogy megtudja őrizni önbecsülését, és bátorságát. Jobb kérni, mint parancsolni, mert annak, akit így megkértek valamire, alkalma van arra, hogy hűségesnek bizonyuljon. Engedelmessége nem a kényszernek, hanem saját szabad választásának lesz az eredménye.

Meg kell értetnünk fiataljainkkal az akarat igazi erejét! Nagy hiba az a törekvés, hogy megtörjük akaratukat. Ezzel az isteni ajándékkal nagy felelősség jár. Az akarat az emberi természetet uraló hatalom, döntésének, vagy választásának képessége. Minden értelemmel bíró emberi lénynek hatalma van arra, hogy a helyeset, a jót válassza. Őrizzétek meg az akarat erejét, mert az élet nagy harcaiban szükség lesz rá. Az akarat helytelen letörése, nagyfokú kisebbségi érzést, akaratgyengeséget fog kialakítani.

Szeretettel küzdeni - a gyermek érdekeiért
A hozzám forduló betegek között igen sok a tanár, tanító, s olyanok is, kik Gyógypedagógusok. Budapesten, egy ilyen iskolában, volt alkalmam előadást tartani. Láttam a különböző lányokat, fiúkat mondhatni közelről. 10-16 éves körüliek voltak, s a szívembe nyílalt a fájdalom, mikor éreztem, hogy némelyiküket mennyire nehéz valamilyen foglalkozásba, érdeklődésbe, dologba belevonni. Van, aki állandó foglalkozást igényel, leköt egy tanárt.

HarmoNet tipp: A szülő vagy az iskola nevel? - Felelősségvállalás a gyermek körül >>

Úgy érzem a mai világban, nagyon nehéz munkája van a nevelőknek, tanároknak, de a csökkent szellemi képességgel élő gyerekek még több munkát adnak. A jó kapcsolatot kialakítani tudó tanárnak naponta lehetnek sikerélményei, a rosszul viselkedő gyerekek között is. A gyógypedagógusnak, ha már van olyan nap, mikor "nyugodtabbak", engedékenyebbek tanulói, már az is sikerélményt jelent.

Itt eszembe jutott Thome Antonió  szavai: Az egészséget nem lehet pénzen megvásárolni. Erről itt nagyon meggyőződhettem. Ebben az iskolában igazán "nagy emberek" gyermekei is megtalálhatók. A család anyagi háttere minden lehetőséget megadhatna számukra, hogy meggyógyítsák őket, ha a betegségük csak fizikai állapotukat érintené. De értelmi állapotukban való előrehaladást, - ami nem saját hibájukból ered - pénzzel, nem lehet kiváltani.

HarmoNet tipp: Feketéné Bokor Katalin: Egészség minden napra - értelmi, lelki és fizikai életünkben >>

Itt a tanároknak, jobban, mint bárhol, nagyon fontos, hogy munkájukat, gondjaikra bízott gyermekeket nagyon szeressék. Elhivatottságból, s nem kötelességből, s Jézustól kapott szeretettel végezzék. Az igazi győzelem csak Isten segítségével, sok imával érhető el. Hittel kérjék az erőt nap, mint nap Istentől, s ő meghallgatja, s megsegíti, s meg is áldja őket. S a legkisebb eredményeknek is örülve végezzék munkájukat.

Mi leszel, ha nagy leszel? - Tűzoltó, katona, vadakat terelő juhász?
Ezt a kérdést mindannyian hallottuk a hetedik-nyolcadik iskolai éveinkben. Annak a gyermeknek, könnyebb a helyzete, amelyiknek már ekkor is van valamilyen elképzelése, vagy valami iránt vonzalmat érez, s talán hajlama, képessége is van hozzá. Ez az időszak nem könnyű sem a gyermeknek, sem a szülőnek. Mégis, úgy érzem, hogy a gyermek van a legnehezebb helyzetben. Elképzeléseiben bizonytalan, sok szülő, ezt "kihasználja" a maga tervei véghezvitelére. Pedig  gyermeke későbbi életének öröme, boldogsága, igencsak most fog eldőlni, hiszen ahhoz a munkához,  amit kedvvel, jó hozzáállással végzünk, sokkal kevesebb energia kell, mint amit  nap mint nap azért csinálunk, mert valamiből meg kell élni. Ennek a kényszerítésnek még  komoly betegség is lehet a vége.

Több éve egy harminc év körül fiatalember keresett fel betegségével.
Beszélgetés közben elmondta: ikertestvérét most vitte haza magához, mert bent feküdt az "idegen." Mi volt a betegség elsőrendű oka? Édesanyja gyermekkorától kezdve hegedűművész szeretett volna lenni, de szülei életkörülményei miatt nem lehetett. Két fiának már óvódás korában hegedűt vett, tanítatta őket, s mikor neki olyan kedve volt, fiainak órák hosszat kellett hegedülni. Ahogy nőttek, úgy kapták a nagyobb hegedűket.  Apjuk meghalt. Az Anyuka az új élettárssal, mindkét fiúnak külön lakást vett a fővárosba; "most már éljetek, ahogy tudtok" jelszóval, magukra hagyta őket.  Neki is elég gyengék voltak az idegei, de elmondása szerint az Öccse még sokkal betegebb. Hegedűt sem kívánnak látni, nem hogy játszanak rajta.

Bárhogy szereti is a szülő a gyermekét, nem élheti a le az életét helyette. Azt Őnéki kell élnie, s ha egész életében nem végezheti azt a munkát, amihez, kedve lett volna, igazán soha nem tud sem megelégedett, sem boldog lenni.
Okosan motiváljunk, okos fejekért!

Feketéné Bokor Katalin

 
 
[ 4169 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x