A világ legfélelmetesebb állata!
Címlap / Otthon / A világ legfélelmetesebb állata!

A világ legfélelmetesebb állata!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A legtöbb ember a póktól fél - európai körökben. Persze lehet, hogy a világ más tájain is ez az állat váltja ki a legkönnyebben a félelem és undor érzését, ám a kísérlet, amelyet végeztek, csak az európai emberekre terjedt ki. Az eredmény teljesen egyöntetű volt. Mi lehet még ennél is félelmetesebb és fájdalmasabb? 

A leggyakoribb...
Azt már eddig is tudtuk, hogy a pók sokakból vált ki kellemetlen érzéseket, ám arra talán senki nem gondolt, hogy a legtöbb ember a pókot tartja a legfélelmetesebbnek. Az apró állat váltja ki a legkönnyebben a félelem és az undor érzését, és sokkal veszélyesebbnek tartják, mint amilyen valójában. Egy német egyetemen végezték el azt a kísérletet, melynek során különböző alanyoknak képeket mutattak: olyan állatokat, amelyekkel bármikor találkozhat, és általában az emberek veszélyesnek ítélik őket.

HarmoNet tipp: Pókfóbia, a leírhatatlan rettegés >>

A képeken pókok, darazsak, lepkék, méhek, bogarak voltak láthatóak, és azt vizsgálták, mekkora félelmet és undort váltanak ki az egyes állatok képei. Közben a kísérletben résztvevőknek maguknak is rangsorolniuk kellett az állatokat az előbbi szempontok szerint. A végeredmény teljesen egyöntetű volt: a pók tartolt minden kategóriában!

A póknál is veszélyesebb
Az eredmény azért érdekes, mert kontinensünkön nem igazán van olyan pók, amelyik veszélyes lenne az emberre, ellenben egy méhcsípés fájdalmas és veszélyes is lehet, súlyos allergiás rohamot válthat ki, épp úgy, mint a darázscsípés. Undor tekintetében pedig nincs állat, mely a nyomába érne.

Kígyótól, békától, egértől összesen nem undorodnak annyian, mint a póktól. Würzburgi kutatók felmérései szerint minden harmadik nő és minden ötödik férfi találja elviselhetetlennek egy pók közelségét, sokuk már akkor is retteg, ha a pók csak szóba kerül. A beteges pókiszony már kevesebb embert súlyt, ám az állatoktól való beteges félelmek listáját is ez az állat vezeti. Aki ebben szenved, sehova nem teszi be a lábát, ahol a legcsekélyebb esély is van arra, hogy pókkal találkozhat. Ha mégis megtörténik a végzetes találkozás, akkor a hisztériás rohamtól a pánikon át a görcsös tehetetlenségig bármi előfordulhat. Mindez egy olyan állattal szemben, amelyik teljesen ártalmatlan.

HarmoNet tipp: Híres pasik titkolt fóbiái – te mitől rettegsz? >>

A jelenség hátterében többek közt társadalmi kulturális hatás állhat – és még sok egyéb. A pókokhoz való viszonyulást még egyes szexuális beállítottságokkal is kapcsolatba hoztak. A néphagyományban viszont szerencsét hoznak a legundorítóbbnak tartott állatok. Nem utolsó sorban pedig megeszik pl. a szúnyogot, ami vérszívó kellemetlenségei mellett olykor fertőzéseket is terjeszt. A pók csípéséről ennek ellenére tudni kell, hogy allergiát okozhat ezért nem árt orvosnak megmutatni!

Regele Tímea
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 10673 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x