A szakácsverseny - Mese fehérje-országról
Címlap / Otthon / A szakácsverseny - Mese fehérje-országról

A szakácsverseny - Mese fehérje-országról

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-09

Mi történik, ha királylány beteg, és már semmilyen orvos, és vajákos sem segíthet rajta? Miből fakadhat a baj? Mese fehérje-országról és az egészség-hegyen is túl. 

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy király.  Ennek a királynak volt egy szép lánya, aki nagyon szerette a csokoládét. A baj csak az volt, hogy reggelire, ebédre, vacsorára is csokit evett. Meg is betegedett. Az öreg király mindenhonnan orvosokat, tudósokat hívott, hogy gyógyítsák meg a lányát. Hiába volt azonban a sokféle gyógyszer, egy sem használt.

Egyszer aztán beállított egy külhoni tudós, aki elsorolta a királynak, hogy miféle étkek gyógyítanák meg a királykisasszonyt.

- Felséges királyuram! A leányod csak akkor gyógyul meg, ha proteineket fog fogyasztani.

Nézett a király értetlenül:
- Mik azok a proteinek?

- Olyan egyszerű fehérjék, amelyek nélkül nem fejlődik egészségesen a szervezet, és a lányod is azért lett beteg, mert a csokoládéból hiányzik ez a létfontosságú anyag.

- De hát akkor mit egyen a lányom?- kérdezte kétségbeesetten az uralkodó.

- Én azt javaslom, hogy hirdess szakácsversenyt, hogy ki tudja legfinomabban elkészíteni a proteineket tartalmazó ételeket, és az legyen a győztes, akinek a főztje a legjobban ízlik a felséges kisasszonynak.


Így is lett. Országszerte kihirdették a versenyt. Tódultak mindenfelől a vállalkozó kedvű szakácsok, de amint meglátták a feltételeket, vissza is lépett a legtöbb. Ugyanis a tudós kikötötte, hogy csak proteineket használhatnak.


HarmoNet tipp: Szökésben - avagy törpehörcsög a pácban >>

A proteinek állati és növényi eredetű fehérjék, ezekből kellett volna összeállítani a különböző fogásokat. A legtöbb szakács ugyan jól tudott főzni, de nem ismerte a táplálkozás tudományát, a proteinekről még nem is hallottak, ezért inkább bele sem vágtak a feladatba.

Nem sok idő múlva azonban jelentkezett egy fiatal kukta. Csodálkozott is mindenki, hogyan merészeli olyan fába vágni a fejszéjét, ami hírneves szakácsmestereken kifogott.

- Hát téged honnan fújt ide a szél? - kérdezte az öreg király, aki nem nagyon bízott a fiatal fiú sikerében.

- Nutrikid királyságból érkeztem, és egy életem, egy halálom, de jelentkezem a próbára - válaszolta a kukta.


Hozzá is fogott sebesen a főzéshez.

Halat, húst, tejet, tojást, lencsét és borsót használt alapanyagként. Ugye tudjátok, hogy miért? Hát persze, hogy ezek az állati és növényi fehérjék, amelyek meggyógyítják a király lányát.

Amint elkészült, az étekfogók máris szolgálták fel a királylánynak az egyszerű, de ízletesen elkészített ételeket. És láss csodát! A királykisasszony eleinte csak csipegetett, majd egyre jóízűbben falatozott. Meg is gyógyult, egy hét múlva már majd kicsattant az egészségtől.

Az öreg király elkezdte faggatni a kuktát:
- Mondd már édes fiam, hogy lehet, hogy fiatalságod ellenére honnan ilyen nagy a tudományod?

- Felséges királyom, a Nutrikid királyságban mindenki tudja, hogyan kell egészségesen táplálkozni, hisz már gyerekkorunkban megtanuljuk.


HarmoNet tipp: Plüssmackó, az igaz barát - ma van az ünnepnapja! >>

Nagyon elcsodálkozott az uralkodó. Eltöprengett és egy ragyogó ötlete támadt.

- Itt maradnál-e hogy az én népemet is megtanítsd erre a tudományra? Neked adom érte a lányom és fele királyságom!

A fiú nem sokat törte a fejét, belecsapott a király markába. Megtartották a lakodalmat, és a királyságban azóta már mindenki ismeri az egészséges ételeket.

Karácsonykor legyenek a ti vendégeitek, hogy csak olyan ételeket egyetek, amelyektől nem lesztek betegek!

A bajai Újvárosi Általános Iskola Bringakids csapatának nyertes pályaműve "A szakácsverseny" c. írás.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3589 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x