Magyar kutyafajták: Komondor, az antiszociális házőrzőgép...
Címlap / Otthon / Magyar kutyafajták: Komondor, az antiszociális házőrzőgép

Magyar kutyafajták: Komondor, az antiszociális házőrzőgép

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-28

Komondort nem nagyon látni a budapesti kutyafuttatókon. Ez nem azért van, mert a komondor nem jó kutya. Azért van, mert a komondor nem cuki. A kunok ősi állata lehetett, - ősi nevük is közel azonos - a pusztákról érkezhetett, igazi pásztorkutya. Ki nem állhatja a vizet, és egyáltalán nem túl szociális. 

Egyáltalán nem szereti, ha a cica dorombol
A nagytestű, a nyájat és gazdáját őrző pásztorkutya nélkül elképzelhetetlen lett volna őseink korában a ridegen tartott nagy haszonállatok (szarvasmarha félék) őrzése, vagy nagy területeken való áthajtása. A ragadozókkal, a rablókkal való szembeszálláshoz kellett egy komoly kutya, akit nem lehet egy kedves fülvakarással lekenyerezni. Az ősi kun népek erre használták a komondort. A fajta valószínűleg a tibeti „jak-szerű” szőrzetet örökítő fajták távoli rokona lehet. Farkas, hiúz és medve voltak ellenfelei ennek a szívós, akár a legszélsőségesebb időjárási viszonyokat is tűrő kutyának.

HarmoNet tipp:
Magyar kutyafajták: Erdélyi kopó - a vadászkutyák Pavarottija >>

Alföldi kutya

A komondor utálja a vizet, mert nagyon nehezen szárad ki a dús, tömött aljszőrzetű bundája. Ezért a csapadékosabb hegyvidékeken nem tudott elterjedni, inkább a száraz, alföldi legelőkön lett népszerű. (A kunsági vidéken – ami valószínű megint nem véletlen.) Ezen a környéken tudták legjobban használni – és különleges képességeit megőrizni. Robosztus jószág, jókora testét gubancos, nagyon dús szőrzet fedi, mely különleges ápolást nem igényel, ha a kutya tiszta körülmények közt tartva. Fürdetni nem szükséges, (a kiállítási kutyák ez alól kivételek) a színe kizárólag „csontfehér”, ami a valóságban piszkos fehéret jelent. Ez nem is túl lényeges, hiszen a komondor nem különösebben vágyik a dögönyözésre.


Nem kiszámíthatatlan, csak ilyen

A füle és a farka egyszerűen beleolvad a jókora szőrgombócba, így a kutya egyértelmű jelzéseit (fül mozgás, farok mozgás) csak a hozzá értő, leginkább a gazdája tudja felismerni. Ezért tartják hamisnak, kiszámíthatatlannak ezt a fajtát, noha egyáltalán nem az. Izmos, tiszteletet parancsoló állat. Csak akkor ugat, ha kell. Nem tűri a bizalmaskodást, megfontolt nyugodt, viszont ha úgy látja jónak, akkor nulláról egy másodperc alatt gyorsul százra és támad olyan sebességgel, hogy tolvajon nem marad gatya. Kimagasló intelligenciával rendelkezik, és megfelelően kényelmes ahhoz, hogy fölöslegesen pörögjön. A gyerekek csínyeit ezért igen jól tűri – hiszen ősei még farkasokkal harcoltak – nem oszt vagy szoroz neki néhány csimpaszkodó emberkölyök. Végtelen türelemmel viseltetik irántuk, bár soha ne felejtsük el, hogy egy vérbeli, kemény farkas ölő kutya a haverjuk! Más kutyákkal együtt is tartható – erőfölényében biztos, így nem megy bele rangon aluli vitákba. Ösztönösen tudja, melyik a saját területe, és azt különösebb tanítás nélkül védi, akárcsak a saját családjához tartozókat. Az idegeneket – legyen az a szomszéd macskája, vagy egy betolakodó – megtámadja.

HarmoNet tipp: Magyar kutyafajták: Kuvasz, a félelmet nem ismerő >>

Sors karmája:
a harcos magyarságot, a hosszan nyugvó, majd hirtelen, szinte kiszámíthatatlanul támadó, béketűrő, sodrából nehezen kihozható, de akkor mindent borító mentalitás jelképe.

Gáspár Katalin
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 17242 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x