Elképesztő fauna: A legkisebb és legnagyobb - mammutfenyő...
Címlap / Otthon / Elképesztő fauna: A legkisebb és legnagyobb - mammutfenyő és vízidara

Elképesztő fauna: A legkisebb és legnagyobb - mammutfenyő és vízidara

Forrás: Ökovölgy
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-21

A világ legnagyobb és a legkisebb növényei Krisna-völgyben. Százhúsz méteres fa, és fél milliméteres békalencse: ez a virágos növények mérettartománya bolygónkon. 

A napokban érkezett meg Krisna-völgy Botanikus Kertjébe a legkisebb: a vízidara (Wolffia arrhiza).

Hazánkban mintegy tucatnyi helyen előforduló parányi vízinövény, amelyhez képest a – szintén apróként ismert – békalencse valóságos óriásnak tűnik. A vízidara ritkább növényfajaink közé tartozik, jellemző rá, hogy évekig megtalálható egy adott területen, azután hosszabb-rövidebb időre eltűnik. Valószínűleg a vízimadarak hurcolják egyik tóból, nyugodt vizű holtágból a másikba.

HarmoNet tipp: Krisna-völgyben minden óra "A Föld órája"! - Fenntartható életet, nem csak egy órában! >>

A Föld leghatalmasabb testtömegű virágos növénye, a kaliforniai mammutfenyő (Sequoiadendron giganteum) már évek óta látható Krisna-völgyben. Hét példánya szépen növekszik nálunk – a legnagyobb fácskánk már három méteres. Hiába, az óriások is csak apróságként kezdik… Az élővilág egyik mindennapi csodája, hogy sokszor egészen pici magvakban vannak „összecsomagolva” a leghatalmasabb élőlények. A sok száz év alatt mintegy százhúsz méteres magasságot elérő kaliforniai mammutfenyő tobozaiban rejlő lapos magvak átmérője például mindössze három milliméter.

Krisna-völgy 2001 óta folyamatosan fejlesztett Botanikus Kertjében már 850 fásszárú növényfaj- és fajta fordul elő. A lágyszárúak száma ennél sokkal magasabb, katalogizálásuk jelenleg is folyik. A folyamatos nyilvántartás mellett a gyorsan gyarapodó gyűjtemény jeltáblázása is esedékes. Ehhez anyagi és gyakorlati segítséget egyaránt szívesen fogadunk és szakdolgozók jelentkezését is várjuk.
Az élőgyűjtemény Krisna-völgyben (a teljes területre váltott belépővel) látogatható az év minden időszakában. Igény szerint, előzetes egyeztetéssel szakvezetés is kérhető.

Hogyha érdeklődik a növényvilág csodái és változatossága iránt, akkor nem kell messzire utaznia, nálunk a világ minden tájáról származó növényeket láthat. Ráadásul, ahogyan említettem, már nemcsak a legnagyobb, hanem a legkisebb is megérkezett…

Kun András

Ökovölgy >>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 6831 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x