Ma van az Anyatejes Táplálás Világnapja
Címlap / Otthon / Ma van az Anyatejes Táplálás Világnapja

Ma van az Anyatejes Táplálás Világnapja

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-12

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1992-ben nyilvánította augusztus 1-ét az Anyatej Világnapjává, augusztus első hetét pedig a Szoptatás Világhetévé. Ugyanis világszerte évente egymillió gyermek életét menthetné meg az első órában megkezdett, és az első hat hónapban kizárólagosan tartó szoptatás. Az anyatej a legfontosabb táplálék az első fél évben, hiszen minden tápanyagot olyan arányban tartalmaz, ahogyan arra a babának szüksége van.  

A szoptatás az anyák életében a világ legtermészetesebb folyamata, mégis több, mint pusztán anyatejes táplálás! A szoptatás szoros, meghitt, bensőséges kapcsolat anya és gyermeke között szinkron hatású, oda-vissza érvényesül. A legcsodálatosabb érzelemközvetítő az anya és a gyermek számára. A szoptatás a kisbabák táplálásának legtermészetesebb módja, erősíti az anya és a gyermek bensőséges kapcsolatát: a testi közelség és a melegség, biztonságot nyújt a kisbabának. Az anyatej a legegészségesebb táplálék a csecsemő számára, féléves korig minden szükséges tápanyagot tartalmaz, amelyek könnyedén felszívódnak, és beépülnek a szervezetbe. Az anyák 98%-a képes a szoptatásra a szakirodalmi adatok alapján.

A szoptatott csecsemők körében jóval ritkábban tapasztalható fertőzéses megbetegedés, hasmenés, elhízás, fogszuvasodás, fogfejlődési rendellenességek, allergiás reakciók, cukorbetegség. Az anyatej tiszta, baktériummentes, élő fehérvérsejteket tartalmaz, azaz olyanokat, amelyek elpusztítják a kisbaba szervezetében a kórokozók egy részét. A benne lévő immunanyagok védelmet nyújtanak a fertőzésekkel szemben, így a szoptatott csecsemők immunrendszere erősebb, mint mesterségesen táplált társaiké, a náluk jelentkező betegségek enyhébb lefolyásúak, gyorsabban gyógyulnak.

 
 
Olyannyira tökéletesen működik ez a mechanizmus, hogy az édesanya fertőzéses megbetegedése esetén az anyatejben a fertőzés ellen termelődő anyagok is megjelennek, s így a kisbaba nem kapja el a betegséget. A szoptatás ingyenes folyamatos védőoltásként is felfogható. Ezen felül a kutatások alapján a csecsemő, majd a kisgyermek érzelmi és értelmi fejlődésére is pozitív hatással van.

A szoptató  édesanyák körében a felmérések alapján csökken a mellrák kialakulásának kockázata, csökken az elhízás kockázata, csökken a petefészek rák kockázata, csökken a csontritkulás kialakulásának kockázata, csökken a stressz és a szorongás kialakulásának kockázata, csökken a cukorbetegség kialakulásának kockázata.A szoptatás elősegítéséhez több felől kaphatunk segítséget, számos civil szervezet és az Európában egyedülálló Védőnői hálózat szakemberei is készséggel állnak rendelkezésre. Egy olyan általánosan köztiszteletnek örvendő tevékenységet, mint a szoptatást - az anyatejes csecsemőtáplálást - mindenki támogat. Az Anyatejes Táplálás Világnapján pedig méltán kerül a figyelem középpontjába,a Világnap elmúltával pedig fénye nem homályosodva marad a hétköznapok alapvető eleme, ahol csecsemő ékesíti a családok örömét.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 10641 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x