A bélvédő anyatej - még egy érv a szoptatás mellett
Címlap / Kütyü és tudomány / A bélvédő anyatej - még egy érv a szoptatás mellett

A bélvédő anyatej - még egy érv a szoptatás mellett

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-20

Az anyatej egyes összetevői védik a csecsemők bélrendszerét. A Londoni Egyetem kutatói felfedezték, hogy az emberi anyatej egyik összetevője megóvja az újszülöttek érzékeny bélrendszerét és helyreállítja annak sérüléseit. 

A pankreatikus szekretoros tripszin inhibitor vagy PSTI nevű enzim legnagyobb mennyiségben a colostrumban, a szülés utáni első napokban termelődött tejben fordul elő.

A kutatók bizonyos mennyiségben minden vizsgált anyatej-mintában megtalálták, de a tápszerekben nincs jelen. A kutatók laboratóriumi körülmények között vizsgálták a PSTI hatását emberi bélhámsejtekre. Azt találták, hogy károsodás esetén a PSTI által stimulált sejtek a sérülés helyére vándorolnak természetes "tapaszt" képezve ott. Emellett a PSTI a további károsodást is meggátolhatja azáltal, hogy leállítja a bélhámsejtek önmegsemmisítő folyamatait. Mindezen hatások révén a károsodás mértékét 75%-kal tudja csökkenteni. 

Ray Playford professzor, a kutatás vezetője így fogalmazott: "A kutatásunk jelentősége abban áll, hogy kimutattuk, az anyatej egyik összetevője megóvja a csecsemők bélhámját és helyreállítja annak sérüléseit, készen állva a bevitt ételek és italok támadásai ellen. Ez még inkább megerősíti az anyatejes táplálás fontosságát, különösen az élet első napjaiban."

 Medipress
 
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1801 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x