Milyen, ha szorong a kutyád? A mancsos-depi tünetei
Címlap / Otthon / Milyen, ha szorong a kutyád? A mancsos-depi tünetei

Milyen, ha szorong a kutyád? A mancsos-depi tünetei

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-23

A ház üres, a gyerekeknek elkezdődött az iskolaév. Előáll egyfajta üres fészek-szindróma, kivéve a négylábú kedvencet, aki a távirányító és a heverő rágcsálásával köti le magát. 

Ez gyakori jelenség, ahogy a tanév kezdetével sok kutyus marad otthon egyedül és nélkülözi legjobb kétlábú barátai társaságát. „Próbáljunk meg a kutya fejével gondolkodni. Egyik nap még mindenki otthon van, másnap meg már senki, és mindez olyan hirtelen történik.” – mondta Judi Halliburton, aki Albuquerque-ben az állatok társas viselkedését tanulmányozza.

„Mire a nap végén hazaérnek, az egész házat felforgatva találják.”
- mondja a szakember. Először azt hihetnénk, a kutya mérges. Halliburton szerint azonban a kedvencünk nem haragszik ránk, inkább szeparációs szorongásban szenved. „Ők csak azt látják, hogy az emberek eltűnnek, fogalmuk sincs, mi történhetett velük.” – mondta.

"Az iskolaév kezdete sok kutyánál okozhat szeparációs szorongást.”
– erősítette meg Adam Goldfarb, a Veszélyeztetett Állatok program irányítója az Egyesült Államok Állatvédelmi Szolgálatánál. „Hozzászoktak, hogy egész nap a legjobb barátjukkal játszhatnak, majd egyszer csak magukra maradnak 6-8 órán át. Ez nehéz lehet néhány kutyus számára. A szorongás megnyilvánulhat ugatásban, vonításban, kaparásban, mindent megrághatnak, vagy egyszerűen letargiába esnek, étvágytalanná válnak.” – tette hozzá.

„Bármilyen fajtánál előfordulhat.” - tette hozzá Goldfarb. Van azonban remény. "Át lehet őket segíteni ezen, csak megfelelően fel kell építeni.” – mondta Halliburton. Például, bárhova is megyünk otthonról, mindig köszönjünk el a kutyától. Mindegy, milyen szöveggel, lényeg, hogy megtanítsuk neki, ha ezt hallja, később még látni fog minket. Az a fontos, hogy biztonságban érezzék magukat.


További tippek:
  • Hagyjunk otthon olyan ruhát, amin rajta van a szagunk. Halliburton szerint ettől biztonságban érzik magukat.
  • Biztosítsunk neki megfelelő elfoglaltságot arra az időre, míg nem vagyunk otthon. „Ha az első 45 percben sikerül lekötni, nyert ügyünk van.” – mondta Halliburton. Adjunk neki egy üres tejes dobozt tető nélkül, egy kis maradék tejjel. A kutyákat csábítja majd az illat, zajt is lehet vele csapni, így a hegy urának érezhetik magukat. Remekül szórakoznak majd.
  • Ha a kutya a kertben lakik, akasszunk ki egy régi bicikligumit, néhány összekötött konyharuhát vagy egy cipőt, hogy játszhasson.
  • Fogadjunk fel „kutyaszittert”, aki néha átjön játszani, vagy heti 2-3 alkalommal vigyük nappali megőrzőbe. „Ezt nagyon élvezik.” – mondta Goldfarb.


„Hagyjuk bekapcsolva a rádiót egy olyan csatornán, ahol sokat beszélnek. Ez elnyom más zajokat, amik esetleg zavarják a kutyát. Megnyugtatja őket, mert hasonlót hallanak akkor is, ha otthon vannak az emberek.”
– mondta Halliburton.

Medipress
Képek: Piqs.de
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3443 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x