A kullancsról, és szakszerű eltávolításáról
Címlap / Otthon / A kullancsról, és szakszerű eltávolításáról

A kullancsról, és szakszerű eltávolításáról

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-19

Kirándulásaink során, bármely évszakban meglephetnek bennünket bőrünkbe kapaszkodott kellemetlen és hívatlan "vendégek": a kullancsok. Mivel számos, komoly veszéllyel járó betegséget terjeszthetnek, nem árt kicsit megismerkedni velük, és a hatékony védekezés módjaival.  

Kirándulásaink során, bármely évszakban meglephetnek bennünket bőrünkbe kapaszkodott kellemetlen és hívatlan "vendégek": a kullancsok. Mivel számos, komoly veszéllyel járó betegséget terjeszthetnek, nem árt kicsit megismerkedni velük, és a hatékony védekezés módjaival.

A kullancsok természete
A közhiedelemmel ellentétben a kullancs nem a magasból, a fákról veti magát áldozatára. Az alacsony bokrok leveleinek fonákján várakozik a számára táplálékot jelentő melegvérű állatokra vagy az emberre, aki a bokor mellett elhaladva a levelekhez érve lesodorja őket, és bőrén, ruházatán viszi tovább. Sokan úgy gondolják, hogy kullancsra csak az erdőben lehet szert tenni, pedig előfordul a kertekben, hétvégi házak körül is. A testre került kullancs - mivel igen fénykerülő jószág - igyekszik ruhával fedett testrészt vagy hajlatot keresni, s ott megkezdi a bőr átfúrását, hogy egy kis érig eljutva abból vért szívhasson. Ez a művelet nem jár fájdalommal áldozata számára, ezért nehéz észrevenni.

Nem minden kullancs fertőzött, ezért a kullancscsípések jelentős része nem is jelent veszélyt. Azt persze nem lehet tudni, hogy az éppen észlelt kullancs hordozza-e valamelyik betegség kórokozóját. Ezen kívül a kullancs számára több órát vesz igénybe, míg átfúrja a bőr teljes vastagságát és elér egy kis eret. A fertőzés lehetősége csak ekkor jön létre, mivel eközben a testében hordozott vírusok bekerülhetnek a véráramba. Kísérletek során arra az eredményre jutottak, hogy ha a fertőzött kullancsot 24 órán belül eltávolítják, a fertőződés valószínűsége minimális, 48 óra múlva 30 %, 72 óra elteltével pedig már majdnem 100 %.

Betegségek
A kullancsok többféle betegség kórokozóit hordozhatják magukban. Ezek közül legveszélyesebb az agyvelőgyulladás és a Lyme-kór. Hazánkban és a környező országokban ez előbbi kórokozója a kullancsok mintegy 1%-ában van jelen.

Agyvelőgyulladás
Az első három hétben a betegség rendszerint ártalmatlan tüneteket produkál: a megfertőzött személy mindössze enyhe lázat, torokfájást, rossz közérzetet, fejfájást, hányingert tapasztal. A rövid -egy-két napos - javulás után jóval komolyabb szakasz következik, amelynek jellemzői az ismételt hányás, magas láz, megmerevedett tarkóizomzat, csillapíthatatlan fejfájás, ám a gyógyulás még ekkor is lehet tökéletes. Kezelés nélkül a beteg állapota tovább rosszabbodhat eszméletvesztés, egész testre kiterjedő görcsrohamok, végtag- és idegbénulás képében, melyhez szövődményként tüdő- és vesegyulladás járulhat. Végül a fertőzés Parkinson-kórhoz, epilepsziához is vezethet.

Lyme-kór
A másik közismert, kullancsok által terjesztett betegség a Lyme-kór, mellyel az európai kullancsok helytől függően 10-40%-ban fertőzöttek, de akad Magyarországon olyan terület is, ahol ez a szám 80% körül mozog. A betegségnek három szakaszát különbözteti meg a szakirodalom. A csípés utáni negyedik hétig a csípés helyén egy kokárdaszerű (szélein sötétebb, középen halványabb), 6-16 cm átmérőjű folt jelenik meg. Ez mindenféle beavatkozás nélkül eltűnik 3-4 héten belül.

Pár héttel később, a második szakaszban a már elszaporodott kórokozók tömegesen vannak jelen a beteg vérkeringésében és nyirokrendszerében. A baktériumok az első folthoz hasonló, ám annál kisebb elváltozásokat hoznak létre a bőrben. Az állapothoz kapcsolódó tünetek: fejfájás, a tarkóizmok merevsége, izmokban és ízületekben megjelenő fájdalmak, fáradékonyság, rossz közérzet, olykor szívpanaszok, esetleg duzzadt nyirokcsomók.

A harmadik stádiumban főképp az ízületi fájdalmak, illetve a nagyvégtagi idegbántalmak erősödnek fel. A kór súlyos szövődményekkel jár, megtámadhatja az ízületeket (80%), az idegrendszert (15%) és a szívet (4-8%). Legtöbbször azonban a bőrtünetek elmúltával a fertőződöttek szerencsére teljesen meggyógyulnak. Fontos a korai felismerés, mert megfelelő antibiotikum-kúrával a maradandó károsodások megelőzhetőek.

Az agyvelőgyulladás ellen tudunk hatékonyan védekezni, háziorvosunk felírhat védőoltást, amely 18 hónapos kor után bármikor adható. A védettség kialakulásához három oltás szükséges.

A Lyme-kór ellen nincs védőoltás.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 1456 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x