Bolognese - Nem spagetti! Kutya!
Címlap / Otthon / Bolognese - Nem spagetti! Kutya!

Bolognese - Nem spagetti! Kutya!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-14

Ugye láttál már bárányfelhőre hajadzó "vattakutyát", apró cipőgomb orral és szemekkel? beleszeretteél? Akkor most olvasd el, milyen is ez a pici és vérmes ki olasz! 

A Bolognese egy igazi olasz társasági fajta, mely mostanra már az egész világon elterjedt és közkedveltté vált. Igaz azonban, hogy jelenleg ez a folyamat nagyon lelassult, és nem úgy folytatódott, ahogy azt a kezdet ígérte. Ennek egyik oka lehet, hogy a fajta még nem elég homogén. A két világháború közti idõszak a Bolognese eltûnéséhez vezetett, de néhány elhívatott tenyésztõ áldozatos munkájával megmentette a fajtát a kihalástól.

A tenyésztõk közötti összehangolt munka, azonban még nem kielégítõ. Kevés az eszmecsere, más és másaz értékítélet és hiányzik egy komoly szakmai szervezet, mely támogatná és összefogná a tenyésztõk munkáját. A tenyésztésben görcsösen keresik a bírók kedvére való kiállítási kutyát -gyakori a beltenyésztés- és ez a hossszútávú fajtajavítást és a homogenizációt rontja. Sok tenyésztõ, hogy a megnövekedett vevõkör igényeit kielégítse a minõségi tenyésztés helyett, a mennyiségre figyel. Gyakran végzik ugyanazt a párosítást, sõt az sem ritka, hogy más fajtával -fehér uszkárral vagy máltaival keverik. Nyilvánvaló, hogy ezek a párosítások nem szolgálják a fajta egységesítését, a típus fennmaradását. A fajtának, a tenyésztõinek, a tulajdonosaiknak szüksége lenne az ösztönzésre és a bírálatokban egységes és szigorú állásfoglalásra.

Divatkutya
A Bolognese külföldön is egyre közkedveltebb fajtává vált. A fajta kedvelõi klubokat alapítottak, mint pl. "Bolognese Club of America" vagy "United Kingdom Bologneses", és nálunk, Olaszországban is alakult fajtaklub, mely sajnos éppen hogy fenntartja magát. Semmi ösztönzés, semmi kynológiai segítség. A tenyésztõk magukra vannak hagyva!

Belszerettél?
Akik Bologneset szeretnének tartani, azoknak négy pontban tudnám összefoglalni a fajta jellegzetességeit:
· a wesen,
· a jellegzetes göndör, gyapjas szõr,
· kvadratikus felépítés,
· a magabiztos és vidám karakter.

Elsõ pillantásra ez a kis fehér kutya kerek fekete szemeivel, fekete orrtükrével, a dús fehér szõrrel borított fej és fülek, azt a benyomást keltik, hogy a fej nagyobb, mint amilyen valójában. A test kicsi, kompakt, farkát vidáman a hátán hordja. Tekintete kifejezõ és intelligens.

Akik beleszerettek ebbe a nagyon régi és nemes fajtába, és ha vásárolni szeretnének, csak a garantált minõségre gondoljanak és ne az árra! Hiszen "õ" lesz a jövõbeni társuk jóban, rosszban, és ha már a kezdetnél valami nincs rendben a jövõ sem tartogat csodákat. A fajta Standard nagyon precízen leírja, hogy milyen kell, legyen a Bolognese. A reneszánsz nagy festõi pontosan elénk vetítik képeiken keresztül külsejét. A kompakt és szilárd felépítést (ahol a súly szukáknál nem lehet több 3,4/5 kg, a kanoknál 5 kg.), és ahol a fej és az arcorri rész aránya 3:2-höz.

A karaktere
Ám a Bolognesenél legalább olyan fontos a karakter, mint a külsõ megjelenés. A mi Bolognesénk élénk, intelligens, vidám, soha nem félénk. Farkát mindig a hátán hordja, barátságos és szinte képtelen harapni. Tökéletes családtag azzal együtt, hogy kicsit féltékeny, és sértõdõs, de bájos és kellemes társ. Méltóságteljes, de keresi a gazda kegyét. Optimális jelzõkutya. Ha õrzõ-védõ kutyákkal van, úgy fokozza azok teljesítményét. Minden fajta kutyával és állattal együtt tartható. Jól felépített fajta - arányában robosztus - és a más fajtáknál oly gyakori genetikai betegségektõl mentes (kivéve a patella luxatio, mely a kistestû kutyáknál elég gyakori).

Gyakorlati tartási tanácsok
A Bolognese rendben tartása nem nagyon munkaigényes, de következetes ápolást igényel minden nap. Napi fésülést, hogy az elhalt szõröket eltávolítsuk, hiszen a Bolognese szõre, mint az uszkáré nem hullik. Napi munka még a szemtisztítás is, mely soha nem maradhat el. Évente kétszer tavasszal és õsszel váltja a szõrét, ebben az idõszakban a napi fésülés több odafigyelést igényel.

Egy igazán régi fajta
A Bolognese eredete a nagyon régi múltba nyúlik vissza. Kis hófehér félhosszú szõrû kutyáról már Aristoteles írásaiban is olvashatunk. A XI. Században a Bolognese nagy becsben tartott kutya a nemesi udvarokban. Kiváltságos ajándék volt királyoknak és udvarhölgyeiknek. Állandó lakói voltak például a Gonzaga és Medici család udvarában. Valószínû, hogy Giuliano de Medici egy Bologneset ajándékozott Simonetta Cataneonak a fiatalon meghalt szomorú sorsú firenzei szépségnek. A Bolognese a nemesség lassú eltûnésével majdnem kihalt. A második világháború után alig néhány példány maradt fenn. Mára azonban ismét rengeteg a bolognese.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 8046 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x