Milyen a családbarát város? 15 kézzelfogható ötlet
Címlap / Otthon / Milyen a családbarát város? 15 kézzelfogható ötlet

Milyen a családbarát város? 15 kézzelfogható ötlet

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-11-27

A társadalom önfenntartó- és eltartó képessége szempontjából egyre nagyobb gondot jelent Európa országaiban és Magyarországon különösen a társadalom elöregedése, a csökkenő gyerekszám, a természetes fogyás, a küszöbön álló demográfiai válság. Megoldás csak az lehet, ha növekszik a születések száma! 

Az előrejelzések szerint 2025-ben minden ötödik európai 65 éves vagy annál idősebb – nyugdíjas – lesz, akiket egy fogyatkozó aktív népesség tart majd el. E kihívás a városokat sajátosan és bizonyos vonatkozásban fokozottan érinti. A nagyvárosok kedvezőtlen környezeti-társadalmi folyamatai és a biztonság hiánya miatt a családosok egyre nagyobb hányada költözik ki a városokból.

A városközpontok népessége nem egyszerűen csökken, hanem éppen a legaktívabb és mobil gyermekes családok hagyják el nagy arányban, miközben az ott maradó népességnek mind nagyobb hányadát teszik ki az idős, inaktív személyek.
Mindez olyan feszültségekhez, a generációk izolációjához, a társadalmi szolidaritás csökkenéséhez, a kiköltözésekből adódó környezeti-társadalmi, közlekedési és gazdasági feszültségekhez vezet, amelyek sürgős beavatkozást igényelnek.
 

piqs.de - Város a parton

A rendezvényen részt vevő civil szervezetek, tervezők, önkormányzati döntéshozók és szakemberek határozott álláspontja, hogy e kedvezőtlen folyamatok ellensúlyozására, a családalapítás ösztönzésére és a gyermekes családok megtartására tudatos várospolitikával, szemléletformálással és konkrét akciókkal lehet és kell is válaszolni az alábbiak szerint. 

A városok családbaráttá tétele
Ahhoz, hogy egészséges, megújulásra képes társadalom és helyi közösségek jöjjenek létre, határozott elkötelezettségre van szükség amellett, hogy városaink a családok számára vonzó, gyerekvállalást támogató környezetté és társadalmi közeggé váljanak. 

Mire van szükség a városok családbaráttá válásához?

1.) ÉRTÉKVÁLASZTÁS, SZEMLÉLETVÁLTÁS

 • Stabil, helyi családpolitika és az ezzel kapcsolatos célkitűzések határozott felvállalása;
 • A gyermekvállalás közösségi szerepének, fontosságának tudatosítása a helyi társadalom számára, a gyermeket vállalók megbecsülése
 • Családbarát példák támogatása és népszerűsítése
 • Generációk együttélésének támogatása

2.) AKADÁLYMENTES, CSALÁDBARÁT KÖRNYEZET ÉS KÖZLEKEDÉS

 • Fizikai akadálymentesítés a gyalogos és közösségi közlekedésben, intézményekben, hivatalokban és a piaci alapon szerveződő szolgáltatásokba
 • Tiszta környezet: levegő, közterek, utcák
 • Játszóterek, közösségi terek, családbarát lakókörnyezet
 • Gyalogos és biztonságos szélességű (gyermekek által is használható) kerékpáros közlekedés, ezek előnyben részesítése az autókkal szemben
 • Zöld területek védelme, bővítése, használatának, elérhetőségének és biztonságának fejlesztése
 • Társasházak gyerekbarát átalakításainak támogatása

3.) BIZTONSÁG A GYERMEKEKNEK

 • Biztonságos környezet és közlekedés (pl. bűnmegelőzés)
 • A lakóövezetek biztonságát és környezetvédelmét szolgáló forgalomszervezés – forgalmas utak elkerüljék a lakóterületeket

piqs.de - Családbará város


4.) CSALÁDBARÁT INTÉZMÉNYRENDSZER ÉS SZOLGÁLTATÁSOK

 • Gyermekjóléti és családokat érintő oktatási, szociális és egészségügyi szolgáltatások megfelelő minőségben, kapacitásokkal és elérhető módo
 • Anyagi és természetbeni támogatások (pl. étkeztetés, iskolakezdési támogatás, utazási kedvezmények, stb.)
 • Egészségvédelem: prevenció, sportolási lehetőségek, szűrések, védőoltás, stb.

5.) CSALÁDBARÁT FOGLALKOZTATÁS ÉS MUNKAHELYEK

 • Rugalmas munkaidő, távmunka
 • A nők munkába való visszatérésének segítése
 • Távmunka városi feltételeinek megteremtése pl. Wi-Fi

6.) TERVEZÉS

 • A fenti szempontokat következetesen figyelembe vevő várostervezés, rendezés építésszabályozás
 • Városok belterületén megfelelő környezeti minőségű, vonzó, intézményekkel jól ellátott zöld lakóterületek szervezett kialakítása
 • Családbarát városrehabilitáció
 • Hosszú távú szemlélet, lakossági és civil bevonás és kontroll

Készült az Európai Városi Tudáshálózat (EUKN) Nemzeti Fókuszpontja a VÁTI Nonprofit kft. által 2009. november 11-én megrendezésre került „Családbarát Város” című szakmai műhelyrendezvénye alapján.

Mi, a HarmoNet mindezzel egyetértünk. A felhozatal szép és jó, de a konkrétumok és kézzelfogható, akár azonnali megoldások híve vagyunk. Ezért összegyűjtöttünk a családbarát város, és családbarát munkahely, élettér kialakításához egy nagy csokor tippet. A hétvége legyen pedig az ötletelésé és megvalósításé. Kezd el, mert ha halogatod, sosem érsz célt.
 

piqs.de - Családbarát város

 1. Ha kismama vagy, keresd azokat az alapítványokat és munkacsoportokat, akik kismamáknak biztosítanak távmunka lehetőségeket. Keress ilyet. Egyezkedj ismerőseiddel dolgozz távolról!
   
 2. Érdeklődj a helyi családsegítőknél, és önkormányzatnál, a gyermekvállalást milyen támogatásokkal segítik.
   
 3. Angliában megvalósult példa, hogy nagyobb cégeknek saját óvodájuk van. Ha egy nagy cégnél vannak nagyjából egykorú gyermekek, érdemes egy termet óvodaként berendezni és működését engedélyeztetni. Az étkezés is megoldató megfelelő ANTSZ engedélyek beszerzésével.
  Egy-egy nagyobb vállalatnak ez csak megéri, hiszen a dolgozók így pontosabban beérnek nyugodtabban és koncentráltabban, nagyobb figyelemmel tudnak dolgozni, ha gyermekük a közelben van. Az iskolásokat egy kis busz felveheti az iskola után és a közös foglalkoztatóba lehet őket vinni (nagyobbaknál ez akár biliárdasztalos tanulószoba is lehet – lényeg: minőségi időtöltést adjon), amíg a szülők végeznek. Ha pedig már elég nagy a lurkó, hogy maga menjen haza, kérj céges telefont otthonra is, amin a gyermeked minden nap fel tud hívni, ha hazaérkezett!
   
 4. Kollégáiddal legyen bejáratott babysitter és segítő listátok. Ha a gyermek beteg, hirtelen el kell menni érte, amíg te elintézed szabadságodat a főnöknél, valaki már legyen mellette. Ehhez jó, ha van egy 4-5 fős bejáratott „kisasszony” listátok. Egy nagyobb cégnél mindig lesz munka számukra, a hibátlan munkavégzés így  a gyermekfelügyelőknek is megéri. Szervezd meg!
   
 5. Tartsatok pár havonta családi napokat, ahol a gyermek megismerheti, mit csinálsz, mivel foglakozol, mi a felelősségi köröd és miért fontos neked ez a munka, amelyet végzel. Ezzel ő is jobban megismer téged.
   
 6. Családbarát tér, vagy város az, ahol nagyon sok a tiszta, friss zöld terület. Fák, cserjék, fű. Ennek rendben tartásához kertészek, tereprendezők, akár mérnökök lehetnek szükségesek, ez azonban megéri, hiszen a családosok így jól érezhetik magukat, s nem költöznek el.
   
 7. Nagyon fontos az is, hogy tiszta legyen a terület. Az utca megtisztítása legyen a diákszervezetek részéről jól megfizetett ifjúsági munka. Egy 19-20 éves fiatal kapjon igen jó fizetést azért, hogy rendbe teszi az utcákat a főiskolai tanulmányai közepette, délután.
   
 8. Hosszútávon, akár büntetések kiszabásával elérhető, hogy az emberek tartsanak a szemeteléstől, s a városoknak kevesebbet kelljen költeni a tisztításra. Ehhez valós büntetések kellenek, kifizethető, de valós összegekkel, amíg csak hallunk róla, nem fog megtörténni. Ehhez valamilyen térfelügyelő szükséges. Régen volt...
   
 9. Az elkerített játszótereket éjjelre érdemes bezárni. A közelben lévő társasház gondnokának feladatkörébe tartozzon bele, hogy reggel 5-6 óra körül kinyitja és este 10 órakor bezárja a játszóteret, mert éjjel sok izgalmas dolog történhet a játszótérrel…
   
 10. A parkokba és szabad terekre biztosítsanak nem elvihető, tehát tömörfa asztalokat és ülőkéket, esetleg zárható kis raktárban műanyag kiülőket. Ha gyereknek szülinapja van vagy egy közösség partyt rendezne szabadban, azok is megtehessék ezt, akik nem rendelkeznek kertesházzal.
   
 11. Belvárosi területen, ahol az épületszerkezet megengedi és építész is javasolja, érdemes zöld területeket kialakítani a tetőn. Ott mindig éri nap a cserjéket és a füvet. Talán nem lesznek gesztenyefák a tetőn, de néhány kicsi sövénynek, mohának, fűnek, egy vékonyka földsáv is elég. Jóval kellemesebb, mintha tetőteraszon dézsában állnának a növények, vagy rozsdás korlátokon és csöveken kívül semmit sem találnák ott.
  Ilyen helyeken gondoskodni kell a megfelelő és biztonságos korlátról. Ha ez adott akár gyerekek is felmehetnek.
  Szakértők pedig picike kis fűszernövényeket is termelhetnek. Egy szép bokor bazsalikomból mindenkinek jut friss levélke az ebédbe. Kert a város tetején!
   
 12. Ha a tetőterasz nem is kihasználható, maga a tetőszerkezet bevonható ún. zöld tetővel. A zöld tető mohákból, kis növénykékből áll, és kiváló szigetelés a cserepeken, így az egész ház spórolhat a fűtésen.
   
 13. Az ebeknek érdemes kutyafuttató területeket létrehozni. Itt is lehet azonban néhány cserje, amit érdemes olykor gondozni. Ha csak egy kiszáradt terület, ami nem nagyobb, mint egy nappali, sem a kutya sem a gazdája nem fogja szeretni a helyet. A nagyobb ebek esetében érdemes a gazdák figyelmét felhívni, hogy az állatnak nagy mozgástér a jó, és nem az, ha egy pici lakásban babusgatjuk. A kutyafuttatót is érdemes néha felásatni, akár munkagépekkel, amitől a föld kicsit felfrissül.
   
 14. Érdemes lenne a tereken ismét bevezetni normális vizű ivókutakat, amik viszont ne folyjanak mindig! Nyitható és zárható. A másik véglet a wc. Igen kell a wc egy ilyen helyre, ha zárható a tér és ellenőrizhető, ki jár oda mosdóba. A higiéniát biztosíthatjuk fóliás-forgós ülőkével, vagy fertőtlenítős lemosással.
   
 15. A víz elzárására a kapu becsukására, a tér zárására és más szabályokra alkalmazhatunk figyelemfelhívó táblákat. Ezek a táblák ne a megszokott kockafejű dumák legyenek. Legyenek humorosak. A felszólításokban legyen vicc, humor, irónia. Az emberek a szokványos, hangulat nélküli figyelmeztetésekre már immunisak.
Szerkesztő: Fodor Kata
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4506 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x