A kövér, piás télapó rossz példa a gyereknek!
Címlap / Otthon / A kövér, piás télapó rossz példa a gyereknek!

A kövér, piás télapó rossz példa a gyereknek!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-05

A Mikulásnak le kellene szállnia a szánjáról, gyalogolnia kellene, és félre kellene tennie a brandyt és a pitét - állítja egy csütörtökön közzétett ausztrál tanulmány, amely szerint a Télapó rossz példát mutat a gyerekeknek. 

A Mikulás jelenleg köztudatban lévő imázsa az elhízást, az ittas vezetést, a gyorshajtást és az egészségtelen életmódot támogatja – állítja az ausztrál Monash Egyetem a British Medical Journal folyóiratban megjelent tanulmánya.

„Epidemiológiai szempontból összefüggés mutatható ki a Mikulást tisztelő országok és azok között, ahol magas a gyermekkori elhízás szintje” – derül ki a kutatásból. Közvetlen kapcsolatot ugyan nem sikerült kimutatni, a kutatók szerint mégis „nyilvánvaló lehetőség áll fenn, hogy a Mikulás olyan üzenetet közvetít, hogy az elhízás egyenlő a jókedélyűséggel és a jovialitással”.

A Mikulásnak fogyókúráznia kellene, és véget kellene vetni annak a hagyománynak, hogy süteményeket, brandyt és gyümölcsös pitét hagynak neki. Ehelyett inkább neki is a rénszarvasainak adott répából és zellerből kellene lakmároznia.

„A Mikulást ezen kívül arra kellene ösztönözni, hogy aktívabb módon próbálja szétosztani az ajándékokat – a rénszarvas szán helyett kerékpárra kellene pattannia, vagy egyszerűen sétálhatna illetve kocoghatna” – írják a kutatók.

Alkoholfogyasztását is megkérdőjelezik, mivel ha végigjárja a több millió házat, gyorsan túllépheti a szánvezetéshez engedélyezett megengedett alkoholmennyiséget.

A Mikulás megszemélyesítői fertőző betegségeket is terjeszthetnek: ha naponta tízszer tüsszögnek és köhögnek, a kutatók szerint az ölükben ülő összes gyerek sertésinfluenzát kaphat. Nem beszélve arról, hogy bár a Mikulásnak nem szabad a nyilvánosság előtt dohányoznia, továbbra is közkézen forognak a pipázó vagy szivarozó Mikulást ábrázoló karácsonyi képeslapok.

A tanulmány szerint a Mikulás a gyorshajtást, a közúti szabályok megszegését és az extrém sportokat, például a tető-szörfözést illetve a kéményugrást is népszerűsíti, miközben sosem láthatunk rajta biztonsági övet vagy bukósisakot.

A Mikulás az egyik legismertebb kitalált személy a világon, az Egyesült Államokban pedig elismertebb, mint Ronald McDonald. A fejlődő országokban is egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. Ismertségét az egészséges életmód népszerűsítésére kellene felhasználni, amit a kutatók szerint egy új, edzettebb, lefogyott Mikulás képével lehetne a legjobban elérni.

Nem szabad elfelednünk, hogy a Mikulás képes az egészségtelen életmódra ösztönözni az embereket, különösen a gyerekeket” – állítják a tanulmány készítői.

Medipress

ÚJRATÖLTVE: Rosszul sült el a Mikulás-kritika       

Egy ausztrál kutató, aki a Mikulást egy korábbi írásában rossz példaképként állította be, védekezni kényszerült. Állítása szerint hisz a vörös ruhás figurában, tanulmányát pedig mindössze ünnepi tréfának szánta.
A Monash Egyetem munkatársa, Nathan Grills azt mondta, a tanulmányt, mely a Mikulást  az elhízás, az ittas vezetés, a gyorshajtás és az egészségtelen életmód mintapéldájaként tüntette fel, szabad idejében készítette, egyfajta vicces kikapcsolódásként.

”A ’Mikulás – az egészségügy számkivetettje’ című cikkemet görbe tükörnek szántam. Ez egy karácsonyi tréfa.” – nyilatkozta Grills az Australian Associated Press-nek. "Szerettem volna egy kis vidámságot csempészni a Karácsonyba, némi komolysággal fűszerezve, hogy az egészségről is szó essen az ünnepi asztalnál.”

A szerző azt is elmondta, hogy a British Medical Journal oldalain megjelent tanulmánya miatt igen csak megkritizálták a világ minden tájáról, és csalással vádolták. "Szeretném tisztázni, hogy nem vagyok Mikulás-kutató. A cikket a szabad időmben írtam, kikapcsolódás gyanánt.” – mondta Grills, aki azt állítja, hogy hisz a Mikulásban, és szereti is a szakállas jelképet.”

Grills azt állítja, hogy van összefüggés a Mikulás-tisztelet és a gyermekkori elhízás között. Szerinte a Mikulásnak nem kellene süteménnyel tömnie magát, a rénszarvas-szán helyett pedig hordhatná az ajándékokat gyalogszerrel, kocogás közben, esetleg kerékpáron. A tanulmány szerint kivetni valót hagy maga után biztonsági szempontból az is, ahogy a tetőkön repked, és a kéményekbe ugrik. Sokan aggódnak amiatt is, hogy a Mikulást megszemélyesítő emberek esetleg a sertésinfluenza vírusát is terjeszthetik.

(Fotó: piqs.de, karre - stachel nicolaus)

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3862 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x