12 tipp, hogy mérhetően csökkenjenek közműszámláid
Címlap / Otthon / 12 tipp, hogy mérhetően csökkenjenek közműszámláid

12 tipp, hogy mérhetően csökkenjenek közműszámláid

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-29

A Zöld Tippek mindegyikével gyorsan meg lehet takarítani azt a néhány kilowattocskát, amit a hó végén nem kell már kifizetni. És ha csak kevesen is fogadják meg a Zöld Tippeket, akkor a havi megtakarítás már gigawattokban lesz mérhető. Spórolj környezetvédelemmel! 

Az Euronics Zöld Kampányt indított. A kampány célja, hogy a vásárló lássa és megértse: fogyasztási szokásai hogyan óvják, vagy éppen károsítják egyetlen közös lakhelyünket, a Földet. Mert az már talán mindenki számára egyértelmű, hogy sokszorta többet fogyasztunk, mint amennyit a környezetünk és a kék bolygó elbírna. Itt Európában éppen 2 és félszer többet. Fűtünk, hűtünk, főzünk, autózunk, fürdünk, vásárolunk és szemetelünk – gyakran sajnos mértéktelenül.

A Zöld Tippek mindegyikével gyorsan meg lehet takarítani azt a néhány kilowattocskát, amit a hó végén nem kell már kifizetni. És ha csak kevesen is fogadják meg a Zöld Tippeket, akkor a havi megtakarítás már gigawattokban lesz mérhető.

Pénz

Az ökoszakértők 12 Zöld Tippje már-már mesterkurzusnak számít a témában.

Spórolós, környzetbarát tippek: 

 1. Új elektromos készülék vásárlásakor válasszuk a környezetbarát „A” energiaosztályt. Megéri a befektetést, mert a végén biztos nem fizetünk rá!
 2. A vízforralóba csak annyi vizet öntsünk, amennyit meg is fogunk inni. Nem kell feleslegesen vizet gőzölögtetni.
 3. Ha több mint egy percig nem használjuk a vasalót vagy a hajsütőt, húzzuk ki. Ezek az apró percek hó végére akár kilowattórákká is duzzadhatnak.
 4. Tanuljuk meg használni a mikrohullámú sütőt (vagy felejtsük el - a szerk.). Nem kell mindent atomjaira felforrósítani, aztán meg ülhetünk az étel felett, amíg kihűl.
 5. A hajszárítón nem véletlenül van több fokozat. Ha nagyon vizes a hajunk, akkor arra ott a törülköző.
 6. Minden háztartási eszköz, amiben víz van, vízkövesedik és így egyre több energiát fogyaszt. Ne legyünk restek, tartsuk karban és tisztítsuk meg a fűtőszálakat. A háztartási ecet például csodákra képes.
 7. Ne folyó vízben mosogassunk, mossunk fogat vagy borotválkozzunk. A lefolyóba csurgatott forintokból hamar összejön egy elektromos fogkefe, villanyborotva, de akár egy mosogatógép ára is.
 8. A mikrohullámú sütő nem vízmelegítő! Ha teát vagy kávét készítünk, akkor legcélszerűbb vízforralót használni.
 9. Ha új villanytűzhely vásárlásán gondolkodunk, keressünk inkább légkeveréses modellt. Gyorsabbak és hatékonyabbak, mivel alacsonyabb hőmérséklet is elegendő az ételek elkészítéséhez. Így a sütési energia akár felét is megtakaríthatjuk!
 10. fagyasztóból az ételeket először a hűtőszekrénybe tegyük át és hagyjuk kiengedni. Így hasznosítani tudjuk a leolvadásból eredő értékes energiát!
 11. Nem muszáj a vizes ruhát egyből vasalni. Rengeteg energiát meg lehet spórolni azzal, hogy a száraz ruhát vasaljuk. (Épp nyirkosan, nem vizesen a legjobb, ekkor gyorsabban simul, de már nem vasalóval szárítod.)
 12. A hőtárolós bojler termosztátját elég 40ºC-ra beállítani. Ha esetleg több meleg vízre van igényünk, akkor szabályzót átmenetileg feljebb is csavarhatjuk, azonban nem célszerű 60ºC-nál magasabbra állítani. (Ha egy 120 literes bojlerben 80ºC-os helyett csak 65ºC-os vizet állítunk elő, már sokat spóroltunk, ha pedig 50ºC-os vízzel is megelégszünk, már a dupláját takaríthatjuk meg havonta költségeinknek! Minél magasabb a bojlerben a hőmérséklet, annál nagyobb a hőveszteség is.)

  (Fotó: piqs.de - Knipsermann: "Was" Oma noch hatte)
   
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3396 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x