Kerti készülődés tavasszal: talajjavító technikák
Címlap / Otthon / Kerti készülődés tavasszal: talajjavító technikák

Kerti készülődés tavasszal: talajjavító technikák

Forrás: Ökovölgy
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-12

A biogazdaság művelésének kezdete nem a forróságban, hanem a hűvös, tavaszi időben kezdődik. Mit tehetünk a talaj javításáért? Tippek, trükkök, módszerek, a biokertésztől. 

A kiválasztott terület egy részén eddig évelő gyógynövények voltak, amiket az ásás megkezdése előtt gondosan átültettünk a kerítés mellé. A terület legnagyobb része azonban tele van tarackbúzával, amitől nem ilyen egyszerű megszabadulni.


Évelő gyógynövények (zsálya, oregánó, menta, levendula),
áttelepítés közben

A tarackbúzát (Agropyron repens) a köznyelv gyakran csak „tarack”-nak hívja. Nem véletlenül, hiszen a faj hosszú, húsos, föld alatti módosult hajtása, a tarack (ami hasonló, mint a gyöktörzs, csak hosszabb szártagú és vékonyabb), segítségével rendkívül hatékonyan hódít meg felhagyott szántókat, bolygatott területeket. Kúszik a föld alatt, majd itt-ott kidugja „fejét” a föld fölé. És kúszik tovább, sűrűn behálózva a rendelkezésére álló teret. (Kevesen tudják, hogy ez a kertészeknek sok nehézséget okozó faj a népgyógyászatban is használt vizelethajtó, vizeletképzést fokozó szer. A megszárított gyöktörzs kiváló hatású hólyaghurut, hólyag- és vesekő megbetegedések valamint köhögés és légcsőhurut ellen. Külsőleg hámosítóként, főleg pattanásos bőr kezelésére alkalmazzák.) Ha magára hagyjuk, és a természetes gyepflórának a képviselői mag formájában el tudnak jutni a területre, akkor előbb-utóbb kialakulhat egy növényfajokban egyre gazdagodó, természetközeli gyep.

Nekünk azonban a veteményesben egészen más a célunk. A természetes folyamatok érvényesülése helyett egyeduralomra szeretnénk juttatni egy-egy általunk kiszemelt haszonnövényt. Kénytelen vagyunk tehát a természetes befüvesedés ellen dolgozni, és hát a tarackban „emberünkre” találunk.
Éppen tarack-taktikai okokból esett választásunk motoros, rotációs kapa helyett a kézi ásásra. Andris szerint ugyanis a rotációs kapa sokkal inkább felaprózta volna a tarackot, megnehezítve a kiszedegetését.

A taracknak a felaprózás meg se kottyan, hiszen pár cm-es darabokról is jól újul. Ezzel szemben az ásóval kiforgatott földből 10-30 cm-es tarackokat tudtunk kihúzni. Egy ásónyom széles, 7 m hosszú területről nagy kosárnyi tarack jött ki.

És biztos, hogy maradt is még bőségesen…
Meglátjuk, hogyan boldogulunk vele. A tarack-szelektív mérget, a glifozátot nem szeretnénk bevetni, hiszen kertünk bio, vagyis mérgező vegyszer-mentes. A kitartó, legalább 3-4 éven át folytatott, ásóval, ásóvillával és kézzel végzett gyomlálás várhatóan megteszi majd a hatását.

A taracktalanítás folyamata úgy nézett ki, hogy én Andris után haladva, az általa felásott részekről, ásónyomról-ásónyomra kiszedegettem a tarackot.


Túl az ásás legnehezebb részén, az első soron

A felásás után következett a gereblyézés, a még megmaradt nagyobb rögök felaprítása (kapával, gereblyével), és az előbukkanó újabb tarackok kiszedése.

Készen van a teljes veteményes egyik felének felásása

Végül madzagot feszítettünk ki a leendő ágyások határán, majd kitapostuk az utacskákat a felásott és finomra munkált földön.


A felásott terület elegyengetése gereblyével

Szilvia
Ökovölgy portál >>

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 7910 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x