Függetlenül a világtól: Passzívház irodával - mennyibe...
Címlap / Otthon / Függetlenül a világtól: Passzívház irodával - mennyibe kerül?

Függetlenül a világtól: Passzívház irodával - mennyibe kerül?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-02

Ez az épület a passzív standard miatt csak néhány százalékkal került többe, mintha hagyományosan épült volna. Viszont a fűtési rendszer leegyszerűsödött s az itt megtakarított pénzt a jobb szigetelésre, jobb ablakra és a szellőztető berendezésre fordítottuk. A fenntartási költségek lényeges csökkenése miatt a fennmaradó bekerülési különbözet hiteltörlesztésével együtt is kevesebb lett a havi kiadásunk mintha "hagyományos" házat építettünk volna. 

Épület
Külvárosi kertes lakόöveztben épült ez a kétlakásos passzív-ikerház Németországban, egy kis Darmstadt közeli községben, Seeheim-Jugenheimben.

Az egyik  ikerfél egy munkábajárό házaspár igényeit szolgálja tágas tereivel, vendégszobájával, míg a másik félben saját otthonunkat alakítottuk ki.

A földszinten helyezkedik el a nappali az ékező és a konyha egyaránt, magábafoglalva a család napközbeni igényeit s ugyanitt kapott helyet az iroda is saját tárgyalόval, higéniai helységgel, külön bejárattal, megteremtve az otthoni munkahely közelségét a szükséges szeparáciόval egybefűzve. Az emelet ad helyet a gyermekszobának a szülόi hálόnak a vendégszobának egy fürdővel és gépészeti helységgel.Az épület az egyszerűség és az ésszerűség jegyében jutott végleges formájához
mely 220 m² hasznos felületet foglal magába. Ez a gondolkodásmόd kísérte végig a kivitelezés minden lépését is, és így az épület által nyújtott komfortérzet messze túlszárnyalja azt, amit egy  „hagyományos“ épület nyújthat. 

Szerkezet
Az épület tartόfalai 12cm teherbírό szigetelésen fekvő lemezalapon állnak. 

Ezek mindösszesen 15cm vastag mész-homok téglábόl készültek mert kizárόlag statikai és hőtárolό szerepük van. Erre került kívülről egységsen 30 cm vastagságban NEOPOR szigetelés. A lemezalapra az ajzatbeton alá további 12 cm EPS került.

A nyílászárόk 3-szoros üvegezésűek passzívházhoz alkalmas szigetelt kerettel, a külső falsík elé lettek elhelyezve a szigetelés síkjában speciális „L“- elemekkel. A hőhídmentes beépítéshez meg kellett oldani a párkanyfogadást és emelett ügyelni kellett a légtömör kapcsolatokra is.


A két ikerfél 17,5cm-es mész-homok téglafala között 3 cm közetgyapot találhatό, melynek hangszigetelési szerepe van.

A tető hagyományos fa szerkezetű 6/24 szelemenekkel, kőzetgyapot kitöltéssel. A páraátersztő fόliát 4 cm-es légrés majd cserépfedés követi. A szerkezetre alulrόl polystyrol, és egy szintén páraátersztő de légtömör réteg került felfüggesztésre.

A gondos kivitelezés a nagyszerű  légtömörségi mérés eredményében is láthatό: 0,38 1/h. (passzívházak esetén max. megengedhető: 0,6 1/h )

Gépészet

Egy passzívház épületgépészete elektromos- víz- és szennyvízhálόzatbόl, légtechnikábόl továbbá egy, a minimalizált hőveszteségeket pόtlό rendszerből tevődik össze.

Nálunk az épület szellőztetéséről egy hatékony hővisszanyerős berendezés gondoskodik, melynek hővisszanyerési hatásfoka 92%. (Passzívház Intézet tanusítványa szerint)

A használati melegvíz-előállítást és a napsugárzás nélküli napokon a szükséges energiapόtást (max. fűtési hőigény: mindösze 2,5-3 KW) egy lángmoduláciόs, 0,9 - 9 KW-os fali kondenzáciόs gázkészülék végzi. Elsődleges hőleadό rendszer a légfűtés. A mi esetünkben két légfűtő elem került beépítésre, és így külön szabályozhatό a lakás és az iroda hőmérséklete. Tartalék fűtesi potenciálnak 500 W-os illetve 300 W-os fűtőtesteket helyeztünk; a nappalikban, a fürdőkben és az irodában. (Ezekre olyankor van szükség amikor a légfűtés álltal biztosított egyenletes hőmérsékletnél rövid időn belül melegebbet szeretnénk, pl:fürdés.)


A késöbbiekben lehetőség van a HMV-tárolόhoz szolárkollektort csatolni, mellyel tovább faraghatόak a havi kiadások.

A világítást a legtöbb helyen melegfényű LED-lámpákkal oldottuk meg. Ahhol ez nem volt megfelelő, oda energiatakarékos izzόk kerültek.

De mit is jelentenek ezek a megoldások a komfortérzetünkre és a zsebünkre nézve?
Nincsen szükség aktív klimatizálásra. A levegő páratartalma mindig optimális, minősége kívállόan tiszta, pormentes, és friss. Nyári hόnapokban is csupán éjszakai szellőztetéssel kellemes hőmérsékleten tarthatό egész nap az épület (25 – 26°C).

Átmeneti időszakban egyáltalán nem kell fűteni, csak miután kint fagy. (A szomszédok már javában fűtenek mikor nálunk még mindig 22°C van.)

A kivállό szigetelésű kűlső termikus burkon belül lévő szerkezetek mindig átveszik a belső hőmérsékletet és így nincsen a lakásban hideg felület, mely kellemetlen hőérzetet okozna.


A magasfokú légtömörség további nagyon kellemes „mellékhatása“ a jό zajvédelem: a zajok és a por kint maradnak, az ideális hőmérséklet pedig bennt.

Tehát így egy havi gázszámlánk: kb. 60 Euro
Kollektorral várhatόan: kb. 40 Euro

Ez az épület a passzív standard miatt csak néhány százalékkal került többe, mintha hagyományosan épült volna. Viszont a fűtési rendszer leegyszerűsödött s az itt megtakarított pénzt a jobb szigetelésre, jobb ablakra és a szellőztető berendezésre fordítottuk. A fenntartási költségek lényeges csökkenése miatt a fennmaradό bekerülési külömbözet hiteltörlesztésével együtt is kevesebb lett a havi kiadásunk mintha “hagyományos” házat építettünk volna. (Ami persze szόba sem jött.) A hitel visszafizetése után nyereséget termel az épület a magas fogyasztású szomszédaihoz képest, mert amit nem kell kifizetni az a miénk marad.

Sariri-Baffia Enikő
(munkatárs: Miskolczy Imre)

Energie Paner Team
www.passivhaus-info.eu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4099 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x