Gyűrűfű: A fajok csodás megnyilvánulása
hirdetés
Címlap / Otthon / Gyűrűfű: A fajok csodás megnyilvánulása

Gyűrűfű: A fajok csodás megnyilvánulása

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-12-01

Lehetséges-e 2863 féle élőlényt bő 3 nap alatt 1 négyzetkilométeren felfedezni? Igen! A világ számos országában, - elsőként New York államban - rendeztek olyan villámfelmérést, melynek célja az volt, hogy betekintést nyerhessünk élő világunk gazdagságába. 1998-ban a Walden tó körül 1905 féle állat-, növény- és gombafajt határoztak meg a kutatók egy nap alatt. 

A világ, melynek mi is részei vagyunk, nagyon összetett. Az élőlények közötti kölcsönhatások alakították ki bolygónkon az életet, s tartják fent együttműködéseikkel ma is. A parányi szervezetek olyan létfontosságú folyamatokért felelnek, mint légkörünk széndioxidtartalmának szabályozása, elszennyeződött vizeink tisztítása és az életet adó, kb. másfél méter vastag termőképes földrétegünket biztosítása.

Az ő mindennapos munkájuknak köszönhetjük létünket. Pókhálószerű kölcsönhatásban állnak egymással, és annál egészségesebb egy terület, minél gazdagabb rajta egy a kapcsolati viszony. Tény, hogy a biológiai sokféleség bolygónk legértékesebb természeti kincse.

Naponta tűnnek el fajok a világból, s nem tudjuk, milyen felbecsülhetetlen értékeket rejtenek a rendszerben, milyen gyógyíthatatlan betegségekben lennének segítségünkre.

A biodiverzitás-egyezményt 1992-ben a Föld csúcson fogadták el. 2001-ig 190 ország csatlakozott és ezzel a legnagyobb környezetvédelmi egyezménnyé vált. A jelentőségének hangsúlyozása érdekében az ENSz 2010-et a Biológiai Sokféleség Évének nyilvánította. A világ számos pontján végeztek felméréseket arra vonatkozólag, mennyire egészséges és stabil egyes országok élővilága.

Az első Biodiverzitás Napot Edward O. Wilson és Peter Alden zoológusok szervezték meg 1998-ban a New York állambeli Walden tó környékén Ennek keretében több száz botanikus és zoológus szakértő 24 órán keresztül intenzív felmérést végzett saját kutatási területén. Majd az összegyűlt fajok listáját a nagyközönség elé tárták Az első rendezvény óta az ehhez hasonló villámfelmérések sorát tartották meg az amerikai kontinensen és Európában.Hazánk élővilágának páratlan sokszínűségét először az 1. Magyar Biodiverzitás Nap keretében mérték fel a Baranya megyei Gyűrűfű ökofaluban.
A különleges település a rendszerváltás során első ízben szűnt meg létezni hazánkban, majd éledt újjá 20 éve, s él ma tökéletes harmóniában a természettel. 

2006. májusában 24 botanikus és zoológus gyűlt össze a 25 lelkes településen, hogy 24 órányi megfeszített munkával szakterületük növényeit, állatait felkutassák. 1656 féle élőlényt találtak. Ugyanezt a felmérést a következő 2 évben megismételték, s megdöbbentő végeredményként 2863 féle kisebb-nagyobb állat és növény került elő 1 négyzetkilométernyi területről a kutatók segítségével. Köztük számos védett és érdekes élőlény.

Itt a tavasz. Érdemes több időt a természetben tölteni, s észrevenni a csodákat, melyek egy másféle, igaz és szép világba kalauzolnak bennünket.

Hogyha egy igazán könnyed, természetközeli hétvégére vágysz látogass el egy Gyűrűfűre, ahol egy meseszép vendégházban töltheted a pihenőidőd, csodálatos vidéken.

Kép: gyurufu.hu


 
 
[ 3524 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x