Rovarcsípések nyáron
Címlap / Otthon / Rovarcsípések nyáron

Rovarcsípések nyáron

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-19

A kullancs nyolclábú, teste egy részén kitinpáncélt viselő, apró ízeltlábú rovar. A vérszívás hatására teste eredeti méretének többszörösére duzzadhat. A kullancsfélék legtöbbször erdős, bokros területen élnek, ahol a leveleken néha több hónapig is lesben állnak és várnak az arra járó emberre vagy állatra.  

A nyár közeledtével megszaporodnak a rovarok által okozott csípések, szúrások amelyek elsősorban kellemetlenek, néhány esetben azonban veszélyessé is válhatnak.

A hazánkban található, az embert is megtámadó rovarok kettős, fogószerű szájszervükkel ejtenek sebet: marnak, vagy tőrszerű szúró-szívó szájszervükkel, esetleg a potroh fullánkjával szúrnak. A bőrön ejtett sebzés általában nem súlyos ártalom, de a kórokozók behatolási kapuja lehet.

A rovarok okozta sebesek többfélék lehetnek:

Méreganyag nélküli marás: így okoz sérülést a csíbor és lárvája, valamint a futrinkafélék.

Marás méreggel: a pókok és a százlábúak a harapófogaikon átvezetett méreggel teszik fájdalmassá a marásukat. A hazai fajok ártalmatlanok. Az erdei vöröshangya a szájszervével okozott marás helyére a potrohából juttat váladékot, így teszi fájdalmassá a marás helyét.

Mérgezett szúrások: a méhek és darazsak szúrása veszélyesé is válhat, ha allergiás reakciót váltanak ki. A lódarázs szúrása mindig veszélyes, elsősorban gyerekeknél életveszélyessé váló tüneteket is okozhat.

Hazánkban a legismertebb és talán legveszélyesebb rovar a kullancs, ezért elsőként erről a témáról szólunk.

A kullancscsípés
A kullancs nyolclábú, teste egy részén kitinpáncélt viselő, apró ízeltlábú rovar. A vérszívás hatására teste eredeti méretének többszörösére duzzadhat. A kullancsfélék legtöbbször erdős, bokros területen élnek, ahol a leveleken néha több hónapig is lesben állnak és várnak az arra járó emberre vagy állatra. A melegvérű élőlényeket megérezve elengedik magukat és a levélről az állatra vagy az emberre pottyannak. Észrevétlenül fúrják be szívókájukat a bőrbe. Ezen a szívókán visszafelé irányuló kitinhorgok vannak, ezekkel rögzíti magát az állat a vérszívás során.

A kullancsot a lehető leggyorsabban el kell eltávolítani. Erre legjobb a gyógyszertárakban kapható kullancs-eltávolító csipesz. A kullancsok közül sok okozhat megbetegedést, a baktériumok vagy vírusok a kullancs bélrendszerében vannak, ezért nem ajánlatos a kullancsra zsírt, olajat, csepegtetni, mivel így elzáródnak a légzőnyílásai, a fuldoklása közben pedig az okozott sebbe öklendezi a béltartalmat.

A kullancsot, felfedezése után ajánlatos minél előbb eltávolítani a speciális csipesszel. Ezzel az állatot közvetlenül a bőrfelszín felett kell megfoni, így el lehet zárni a kullancs tápcstornáját, megakadályozva azt, hogy a fertőzött béltartalom a sebbe jusson. A kullancsot a kiemelés után meg kell semmisíteni (érdemes meggyőződni róla, hogy valóban elpusztult-e, mert a kitinpálcélja esetleg megvédheti az állatot). A sebet alkohollal vagy jódoldattal két három napon át fertőtleníteni kell. A kullancs-csípés helye megduzzadhat, piros marad néhány napon át. Figyelmeztető jel, ha a csípés helyén koncentrikus körök alakulnak ki. Ekkor feltétlenül fel kell keresni az orvost, mert valószínű, hogy az állat fertőzést okozott.

Kullancs okozta fertőzések.
•Kullancs-encephalitisz (kullancs terjesztette agyvelőgyulladás) A közhiedelemmel ellentétben jóval ritkábban előforduló megbetegdés, védőoltással lehet ellene védekezni. A védőoltás hatása 3-5 évig tart, emlékeztető oltások adása szükséges. A gyermekeket 4 éves kortól lehet oltatni. Az oltottak 4-20 %-ánál alakulnak ki oltási szövődmények, ezért az oltás kérése előtt érdemes mérlegelni, hogy mennyit kirándulnak, mennyire fertőzött területen élnek (erről a Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálatnál lehet érdeklődni).
A fertőzés tünetei influenzához hasonlóan kezdődnek, ezért eleinte nehéz pontos diagnózist adni.

•Lyme-borreliosis. A kullancsok százszor gyakrabban hordoznak magukban borrelia-baktériumokat, mint agyvelőgyulladást okozó vírusokat. A Lyme betegség tünetei csak a csípés után 2-6 héttel jelentkeznek: láz, végtagfájdalmak, fejfájás, nyaki fájdalmak formájában. Vérvizsgálattal a legtöbb esetben kimutathatók a kórokozók. Védőoltás nincs, a betegség intenzív antibiotikumos kezeléssel gyógyítható.

Hogyan előzzük meg a kullancscsípést?
Elsősorban arról kell gondoskodni, hogy ha kirándulni megyünk, lehetőleg ne férhessen a kullancs a bőrünkhöz, vagyis zárt nyakú ingben, zárt cipőben, a nadrágot a zokniba tűrve járjuk az erdőt-mezőt. Viseljünk sapkát vagy kendőt. Kaphatók olyan szerek, melyek a szabadon maradó bőrfelületre kenve elriasztják az állatot.

Mindenképpen fontos, hogy a nyári időszakban esténként minden esetben vizsgáljuk át a gyerekek és a felnőttek testét, különösen a hajlatokban, ha kullancsot találunk szakszerűen távolítsuk el az állatot

Méh- és darázscsípés
Hazánkban nagyon sok, különféle méh él, leggyakrabban a mézelő méh szúrásával találkozhatunk. Háromágú fullánkja végén visszahajló horgok vannak, ezért a szúrás után a fullánk a bőrbe szakad. A fullánk belsejében méregcsatorna vezeti a mérget a sebbe. Egy méhnek, kb. 0,3 mg méreganyaga van, melynek kb. negyedét fecskendezi a sebbe. A méreg bonyolult összetételű vegyi anyag, a gyógyászatban is alkalmazzák. A szúrás helyén azonnal fájdalmas duzzanat keletkezik, ami egy-két nap múlva nyomtalanul eltűnik. Több szúrás, illetve egyéni érzékenység esetén hasmenés, hányás, látási zavarok, szívdobogás, ájulás jelentkezhet. A szájban, illetve a gége körüli szúrás helyén keletkező duzzanat beszűkítheti a légutakat, ezért ilyen esetekben orvoshoz kell fordulni.

A darázs szúrása hasonló tüneteket okozhat, vannak akik a méh szúrására nem, de a darázs szúrására érzékenyek lehetnek. A darázs fullánkja nem szakad a sebbe, ezért a szúrás helyén nem találjuk meg.
Legveszélyesebb a lódarázs szúrása, ha ilyen eset fordul elő, ajánlatos orvoshoz fordulni.

Hogyan előzzük meg a méhszúrást?
Leggyakrabban olyankor fordul elő ha rálépnek, vagy hirtelen megzavarják a méhet a táplálkozásában. Ne járjunk mezítláb a virágos réten, ne nyúljunk óvatlanul a szabadban hagyott gyümölcshöz, a lehullott gyümölcsöt is óvatosan szedjük össze.

Szúnyogcsípés

Többféle családba tartozó szúnyog él hazánkban, mindegyikre jellemző, hogy a nőstények vérszívással táplálkoznak, míg a hímek növényi nedveket szívogatnak. Magyarországon leginkább a gyötrőszúnyog nőstényeitől ered a szúnyogcsípés.A szúnyog a szívóját a bőr hámrétegén át egészen az irharétegig mélyeszti. A szúrással a rovar nyála is a sebbe jut, ami perckig tartó égető viszketést okoz.
A viszketés csillapítására hűsítő mentholos kenőcsök, rázókeverékek, illetve a gyógyszertárakban kapható antihisztamin tartalmú gélek alkalmasak.

A szúnyogcsípés megelőzésére legalkalmasak az illóolajok, pl citromolaj és a különféle bőrre kenhető krémek, ezeket is a gyógyszertárakban lehet beszerezni.
Kölyöknet
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 9066 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x