Valóra vált álom - Élet egy földházban, tolvajok, állatgyilkosok,...
Címlap / Otthon / Valóra vált álom - Élet egy földházban, tolvajok, állatgyilkosok, gyermekríkatók közt

Valóra vált álom - Élet egy földházban, tolvajok, állatgyilkosok, gyermekríkatók közt

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-16

Lekerekített, lágy formák, tetejükön kúp alakú világító ablakokkal. Számomra a legszimpatikusabb az volt, hogy a háztető él fölöttünk, és számtalan élőlény számára biztosít teret. Nem szakítunk ki egy darabot a környezetből, hanem alábújva megpróbálunk együtt élni vele. 

Néhány hónappal ezelőtt felfigyeltem egy témára, amit egy internetes fórumon olvastam. Van egy álmunk volt a cím. Megdöbbentett, mennyien írtak a témában, milyen sok emberben fogalmazódik meg, a vidéki élet az önellátás idilli képe és egy élhetőbb világ iránti vágy.
Mikor bekapcsolódtam a „van egy álmunk” diskurzusba, meglepően sok kedves hangú levelet kaptam.

Az álmom

Most az én megvalósult álmom szépségeiről és nehézségeiről szeretnék mesélni.
18 évvel ezelőtt, mikor a harmadik gyermekünket vártuk, szűknek bizonyult a harmadik emeleti 1,5 szobás panellakás. Utólag visszagondolva lehet, hogy elég lett volna eggyel nagyobbra cserélnünk, hogy boldogan és gondtalanul éljünk, míg világ a világ, meg egy nap. De akkor hol marad a kihívás, a változás és változtatás lehetősége? Az én álmom is a nagy kert, az önellátás, a szabadság volt.


Szerettem volna, ha a gyerekeim állatokkal együtt a természethez közel nőjenek fel. Meggyőződésem, hogy azok a gyerekek, akik napi kapcsolatban vannak más élőlényekkel is, sokkal empatikusabb, elfogadóbb felnőtté válnak.
Az álmodozás kellős közepén találkoztunk a dombházakkal és Hegedűs Zsolt tervezővel. Mikor beszélgettünk a dombházakról vagy buckaházakról és az ebben az életformában rejlő lehetőségekről, azonnal beleszerettünk és döntöttünk.
Megvettünk egy 1,5 hektáros szántóföldet, gyorsan eladtuk a lakásunkat és hatalmas energiával és tervekkel belevágtunk.

A fölöttünk élő háztető
Lekerekített, lágy formák (hiszen a természetben semmi sem szögletes) tetejükön kúp alakú világító ablakokkal. Számomra a legszimpatikusabb az volt, hogy a háztető él fölöttünk, és számtalan élőlény számára biztosít teret. Nem szakítunk ki egy darabot a környezetből, hanem alábújva megpróbálunk együtt élni vele. A hőszigetelést megoldja a rajta lévő föld és növényzet, ami a legkézenfekvőbb és korlátlanul rendelkezésünkre áll. Nagyon fontos szempont volt mindig, hogy minél kevesebb kárt okozzunk a környezetünknek.


Amikor az álom rémálomnak kezdett tűnni

Nem csak a leendő otthonunk, hanem minden olyan gömbölyűnek tűnt. Eredetileg úgy terveztük, 5 hónap alatt elkészülünk. 5 év elteltével tudtunk beköltözni. Mi is elhittük, amit sokan mások is, hogy sok-sok munkával, családi, baráti segítséggel sikerülhet. Hát nem sikerült. Felhordtuk a földet a szerkezetkész épületre, és mindenféle tekintetben kimerültünk. Csak a reménytelenségünk nőtt és persze a gyerekeink. Aztán végre összeszedtük magunkat és a férjemmel gyakorlatilag ketten, egy nyár alatt, lakható állapotba hoztuk a házat. A kényszer újrahasznosításra és kreativitásra tanítja az embert. Felhasználtunk minden - mások számára - feleslegessé vált csempét, de még a legapróbb terméskövet is beépítettük.
Sok barátunk van, nagyon sokan járnak hozzánk, talán a ház hangulata, energiái miatt, viszont csak kevesen választanának ilyen otthont maguknak. Valószínűleg nekik más utakon kell menniük.

Mi viszont élvezzük az együttélést a házunkkal az év minden szakában!

Időközben elsajátítottuk a méhészmesterséget is, mert úgy gondoltuk ez igazán illik az életformánkhoz. Megálmodtunk magunknak egy méhecskesimogatót, ami egy bemutató gazdaság, őshonos háziállatokkal, a méhek életének bemutatásával és persze a gazdaságból származó felesleg értékesítésével. Úgy terveztük, mindez izgalmas és érdekes program azoknak, akiket érdekel, hogyan lehet organikus élelmiszereket előállítani, viszonylag humánus módon. Nagy tisztelettel és szeretettel bántunk az állatainkkal, ez a minimum, amiért hozzájárulnak a megélhetésünkhöz. A környékbeli gazdák csak a fejüket ingatták, mert szerintük az állatoknak nem kergetőzni meg játszani kell, hanem minél előbb meghízni.Az árral szemben

Pontosan ezzel a ma divatos nagyüzemi látásmóddal szerettünk volna szembe menni. Nem biztos, hogy a mennyiség és a hatékonyság oltárán az emberséget is fel kell áldozni. Szerencsére a jó minőségű élelmiszerre van kereslet. A rókák is imádják a bio csirkét. Velük csak egy dolgot tehetünk, egy élvefogó csapdában megfogjuk és egy nem túl közeli erdőbe deportáljuk őket. A jó tett helyébe jót várna az ember. A mesében legalábbis úgy szokott lenni.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 11680 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x