7 ötlet, hogyan öltözködjünk öko módon
Címlap / Otthon / 7 ötlet, hogyan öltözködjünk öko módon

7 ötlet, hogyan öltözködjünk öko módon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-30

A divat és az öltözködés terén is lehetünk környezetbarátak, ma már ennek is számos variációja és szempontja van: organikus anyagok, reruhák, turkálók, cserebere börzék és még sok egyéb. Tippek a fenntartható divathoz. 

1. A fenntartható divat egyben hordható is, vagyis olyan ruhadarabokat jelent, amelyeket az utcán vagy alkalomra is fel tudsz venni. Továbbá nem csak a kifutón végigvonuló vagy a fotókon pózoló lányokon áll jól, hanem hús-vér hétköznapi nőkön, akár teltebb alakon is. Ezek a ruhaneműk az előállítás és a divatbemutató vagy fotózás után is viselhetők, tartós anyagból készültek, kialakításuk a hétköznapi szokásoknak megfelel, illetve alkalmi ruhák esetén elegánsak és szolidak, de kevésbé extrémek. A ruhaviselet harmonikus megjelenést, kényelmet és egészséget biztosít viselőjének, nem csupán dísztárgy vagy szemét lesz belőle.

Az elmúlt 10-20 évben már elindult egy mozgalom és több szakiskola is, mely a magyar tervezők és könnyűipari szakemberek utánpótlásáról gondoskodik, magas színvonalon.

Tipp: Ha módodban áll, válaszd a hazai, tehetséges szakemberek, művészek magas minőségű modelljeit, ezzel a hazai textilipar újbóli felvirágzását is támogatod. Meglepő módon, nem (sokkal) drágábbak és általában jobb minőségűk, mint néhány jól csengő külföldi multihálózat modelljei, amelyek sajnos sokszor csak elsőre tűnnek jónak.2. Egészséges küllemű modellek mutatják be, nem cérnavékony, esetleg anorexiás fiús lányok és lányos fiúk.
Tágabb értelemben véve egy ruha akkor áll összhangban a fenntarthatósággal, ha nemcsak a csontsovány modelleken történő bemutatásra, és hasonló testalkatú viselőkre tervezeték, hanem normál és teltebb méretben is kaphatók. Az extra vékony testalkatot feltételező ruhák végső soron hozzájárulnak a táplálkozási és egyéb identitászavarok, pszichoszexuális fejlődési problémák kialakulásához.

Szerencsére sok ügynökség és divatház már szinte csak normál testalkatú modellekkel dolgozik. Többek között Tyra Banks egykori topmodell is felhívta a figyelmet erre a mozgalomra televíziós produkciójával, melyben egészséges megjelenésű modelleket kutatott fel és zöld megoldásokat is propagált, és Anne Burda is, hiszen magazinja és életműve révén ő teremtette meg az esélyegyenlőséget a divatban.
Tipp: Tanulj kreatív technikákat, sajátítsd el te is a varrás és a textilmaradékok újrahasznosításának alapvető technikáit ingyen, a Zöfi Kreatív Műhelyben >>>

3. Kényelmes és bőrbarát - természetes és/vagy újrahasznosított - anyag.
Kényelmes az, amit órákig képes vagy magadon elviselni, nem izzadsz meg benne, nem fagysz meg – tehát az aktuális időjárásnak megfelelő, réteges, vagy akár átalakítható, többfunkciós és sokoldalú viselet. Méretben és fazonban a testalkatodnak, méretednek megfelel: nem szűk, nem bő, kapsz benne levegőt és sehol nem szorít, vág vagy dörzsöl – legyen szó férfi vagy női viseletről.

Az egészséges textília ismérvei

Bőrbarát, jó bőrlégzést biztosító, egészségre ártalmas anyagokat nem tartalmazó anyagokból készül, és  a darab előállítási folyamatában sehol nem keletkeznek vagy kerülnek felhasználásra egészségkárosító anyagok: bio pamut, len, kender, bambusz, gyapjú, bőr hatású légző textilek, műszőrme, műirha, amennyiben a gyártás során nem kezelik egészségkárosító anyaggal. A valóban bio anyagok előállításához vegyszermentes gyapotot használnak és a kész modellt sem kezelik káros anyagokkal, szemben a hagyományos gyapotból és egyéb növényi, állati vagy mesterséges alapanyagokból  készült holmikkal.
Sajnos, a hagyományos termesztés, gyártás és termelés során rengeteg növényvédő szert használnak, de még a bio pamutból készült árut is gyakran kezelik utóbb erősen környezetszennyező festékekkel, így az nem számít bionak.A textilekben maradó vegyszermaradványok a viselés során a bőrünkre és a szervezetünkbe szivárognak
, az izzadságban vagy annak gőzében feloldódva, párologva és komoly egészségkárosító hatásuk is lehet. Ennek ellenére még az EU-ban érvényes ellenőrzési szabályok is igen lazák, a bevizsgálás és az ellenőrzés költségessége miatt csak néhány anyagra terjed ki (csak az azoszínezékek, a formaldehid, és a bébiruhákban található ftalát-tartalmú vegyületek használata tilos), az uniós országokon kívül – főként a harmadik világban - gyártott termékek előállítását pedig még ennyire sem ellenőrzik.

Tipp: Kellemetlen meglepetések: bőr irritáció, ekcéma, allergia stb. mellékhatások elkerülése érdekében válassz lehetőség szerint valódi Öko-tex és Naturtex címkével ellátott terméket.
A bambuszból sokkal környezetkímélőbb textilt lehet előállítani, mert a növény neveléséhez és a késztermék előállításához sem kell vegyszereket használni – keresd a bambuszból készült ruhákat.
 
4. A termék ipari előállítása nem terheli meg a környezetet és gazdaságos.
Az aratás után, a feldolgozás során is sok vegyi terhelés éri az anyagokat. Ilyenek az égésgátló, vízlepergető, farmerkoptató, kőmosáshoz használt vegyszerek, az allergén és DNS-károsító formaldehid, a szervezetben felhalmozódó, rákkeltő króm-, bróm-, klór- és fluorvegyületek, mérgező nehézfémek vagy a szintén rákkeltő hatású azoszínezékek, a különböző festékekben használt halogénezett vagy aromás oldószerek, a kenőanyagként használt kőolaj-származékok és a polyvinyl-alkohol. Többségük a szennyvízből nehezen kiválasztható, mérgező, egészségkárosító anyag, melyek kellő ellenőrzés híján az élővizekbe és a talajba kerülhetnek.

A kevés maradékkal, maximális felület-kihasználással dolgozó, jól szabott termékeket előállító műhelyek is gazdaságosabbak. A tartós, jó minőségű varrat és jó szabás, időtálló fazonok és színek is sokban hozzájárulnak a fenntartható ruházkodáshoz .

Tipp:
Jómagam is több párnát vagy puffot töltöttem meg maradékokkal, és a párnabelső is újrahasznosított maradékból vagy ágyneműből készült. Divatos „földön ülő” párnák egész sorozatát készítheted el otthoni maradékokból!

5. Elérhető ár, megfelelő munkakörülmények és etikus kereskedelem.
Sok multicég a mai napig szinte teljes egészében a Távol-Keleten, Kínában, Bangladesben, Thaiföldön, Pakisztánban, Indiában, Törökországban, esetleg valamelyik latin-amerikai országban végezteti a ruhák gyártását, gyakran rossz körülmények között és akár gyermekmunkát alkalmazva. Jó tudni, ha a ruha címkéjén feltüntetett gyártó ország a fent említett országok egyike, akkor a gyártási folyamat nagy valószínűséggel környezetszennyezéssel járt, és a ruhában jó eséllyel maradtak veszélyes vegyi anyagok, és/vagy akár a dolgozók kizsákmányolása, jogtalanságok árán, „munkásnyúzó” üzemekben  készült a termék.
A széles tömegeket vonzó, nagyon olcsó, de gyakran kétes minőségű távolkeleti árudömping sajnos hazánkban is népszerűvé vált olcsósága miatt és egyelőre nincs szabályozás, ami megállítaná vagy minimálisan egy erősebb minőségellenőrzésnek vetné alá. Jó, ha tudjuk, hogy a jóval magasabb áron plázákban kínált áru sem mindig jobb minőségű, sokszor ugyanazt vagy hasonlóan silány minőséget árulnak a bevásárlóközpontokban is.

Tipp: Válassz magyar vagy Fair Trade címkével ellátott termékeket, melyek előállításáért a fejődő országokban élők tisztességes bért kaptak és a felvásárláskor tisztességes árat fizettek az áruért a nagykereskedők.6. Állatbarát: vagyis nem kell állatoknak kilehelni a lelküket, hogy mi felvehessük.

Az állatkínzás és -gyilkolás nélkül előállított gyapjú vagy szőrme áru: vagyis úgy nyírják le az állat szőrét, hogy annak egészségét és testi épségét nem károsítják. Gyapjú áru esetén ezt már címke szavatolja (Woolmark = tiszta, élő gyapjú). Az elpusztított állatok szőrméje, bőre semmi esetre sem nevezhető ökonak vagy zöldnek. Az állatokról lenyúzott szőrt és bőrt erősen környezetszennyező eljárásokkal kell kezelni, mire hordható állapotba kerülnek.
Tipp: Manapság a valódi bőrre, szőrmére megtévesztésig hasonlító műszőrméket és műbőröket, műbőr-textileket lehet kapni, sokkal megfizethetőbb áron, melyeknek légáteresztő és egyéb tulajdonságaik is jobbak.

7. A használtruha üzletek és cserebörzék, átalakítások, maradék újrahasznosítása is hozzájárul a fenntartható fejlődéshez. A használt, de még jó állapotban lévő ruhák körforgása révén kevesebb új terméket kell előállítani és kevesebb új nyersanyagra van szükség. Hazánkat elözönlötték a nyugati használt ruhák (angol, holland főleg) és bár az újrahasznosításhoz  hozzájárulnak, a hazai termékeknek ez sem annyira kedvez. A hazánkban feleslegessé vált áruk körforgását erősítik a csere-börzék is, ahol a feleslegessé vált holmidat becserélheted rendszeresen.
Tipp: Az Öko-piac-tér oldalán mindig értesülhetsz az aktuális cserebörzékről és időpontjaikról!

Az illusztrációkon szereplő szatyrok, párnák és babák babaruhával - egytől egyig megvarrt ruhák szabása utáni maradékból készültek.

Képek és szöveg:
Gazdik Ágnes

További hasznos ötleteket olvashatsz a környezettudatos vásárlással, divattal és életmóddal kapcsolatban a szerző blogján >>
Öko-piac-tér

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5670 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x