Élelmiszer-biztonsági túlélési tippek gombagyűjtőknek
hirdetés
Címlap / Otthon / Élelmiszer-biztonsági túlélési tippek gombagyűjtőknek

Élelmiszer-biztonsági túlélési tippek gombagyűjtőknek

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-31

A gombák közül aránylag kevés alkalmas emberi fogyasztásra, ezért ha a természetben gombát szedünk, különleges körültekintően kell eljárnunk! Az ehető gombákat a mérgezőktől nehéz elkülöníteni, ehhez szakértelem, tudás, tapasztalat szükséges. Nem csak a mérgező gombától lehet megbetegedni. Egyes étkezési gombák csak alapos sütés-főzés után fogyaszthatók, mert hőre elbomló méreganyagot tartalmaznak. A nem mérgező gombák is megbetegíthetnek, mert a gomba nehezen emészthető és a gombás étel gyorsan romlik. 


Rendezvénynaptár
A gomba: egészséges táplálék
A gombaspórákból hosszú sejtfonalak jönnek létre, ezek az ún. hifák. A hifák összessége micéliumot alkot a földfelszín alatt, melynek bizonyos részein olyan dússá válik a hifatömeg, hogy a felszínre törve termőtest jön létre, amely aztán újabb spórákat termel.
A termőtest kb. 90 százalékát víz, 1,5-3% fehérje, 4-6% szénhidrát alkotja. Ásványi anyagokat, elsősorban káliumot, foszfort is tartalmaznak. A gombák zsírtartalma elenyésző (~0,3 %) vitamin-tartalmuk (D, A, B1), aránylag magas.



A gombagyűjtés szabályai
  • Ha vadon termő gombát szedünk, minden esetben kérjük ki szakképzett gombaszakértő véleményét!
  • Csak olyan gombát gyűjts étkezésre, amelyet már jól ismersz. Az elöregedett, férges példányokat ne szedd le, hagyd a termőhelyen.
  • A gombákat szellős, tágas gyűjtőkosárba vagy átlyukasztott fedelű dobozba tegyük, különben befülled, összenyomódik, összetörik.
  • A nem ismert gombákat hagyjuk a természetben, vagy ha valamely ismeretlen gombát mégis el akarunk vinni további meghatározás céljából, gondosan különítsük el a többitől. A tönk tövével együtt kiemelt gomba megkönnyíti a meghatározást.

A gombaszakértőnél
Minden piacon, ahol vadon termő gombát is árulnak, van gombaszakértő. A hétvégi ügyeletek helyszíneiről jó, ha előzetesen tájékozódunk! A gombavizsgálatot a piacok ingyenesen végzik. Ha olyan gombát készítenél el, melyet nem ismersz, érdeklődj a gombaszakértőtől az elkészítési szabályokról!

Tárolási tippek
  • A friss gombák gyorsan romlanak, ezért a már ellenőrzött gombákat a lehető leggyorsabban, 24 órán belül el kell készíteni és fogyasztani.
  • Feldolgozásig szellős, hűvös helyen, egy rétegben egymás mellé helyezve kell tárolni. Fóliába semmiképpen ne csomagoljuk!

Gombás ételek készítése
  • A gombák tisztítása során a szár végét (egyes gombafajtáknál az egész szárat) levágjuk, hámozni általában nem kell. A rovarrágott, férges részeket dobjuk el.
  • Bő, hideg vízben többször mossuk át, de ne áztassuk.
  • Van számos ehető gombafajta, amelynél a tisztítás-előkészítés szokásos műveletein túl is be kell tartani néhány előírást, különben enyhe mérgezést, vagy egyéb kellemetlenséget okozhat. Ezért például: a tuskógomba szárának alsó 2/3-át ne használjuk fel, s egyéb részeit is legalább 20 percig főzzük; a szegfűgomba szárát dobjuk ki; az őzlábgomba tönkje csak szárítva (és porítva) használható; a tőkegomba tönkje ugyancsak túl rostos, ezért ételkészítéshez ne használjuk fel!
  • A gomba nehezen emészthető étel, ezért lehetőleg daraboljuk apróra, és fogyasztáskor alaposan rágjuk meg az ételt.
  • Gombaételt ne tegyünk el a következő étkezésig. Kis mennyiségű mintát 48 óráig érdemes megtartani!
  • Kisgyermekeknek, érzékeny gyomrú embereknek, valamint a gombákra kimutatottan allergiás embereknek gombás ételt ne adjunk!



Mi a teendő mérgezés gyanúja esetén?
  • Ha gombamérgezésre utaló jeleket, rosszullétet tapasztalunk, azonnal orvost kell hívni.
  • A mérgező gomba nem csak hasmenést, hányást okozhat, hanem akár idegrendszeri tüneteket, hallucinációt is!
  • Különösen sürgős az orvosi kezelés a hosszabb idő (5-6 óra) elteltével jelentkező tüneteknél, mert ez az erősen mérgező tulajdonságú gombákra jellemző.
  • Vidd magaddal az orvoshoz a gombamaradékot vagy annak tisztítási hulladékát!

Ismerd meg a gyilkos galócát!
Aki gombagyűjtést tervez, legalább a gyilkos galócát ismernie kell! Ez jóízű, szép, de halálosan mérgező gomba. Lemeze fehér, gallérja és bocskora van. Ha csak kis törmeléke is bekerül a gyűjtőkosárba, már mérgezést okozhat! Különösen kifejletlen, zárt, fehér tojás alakú fiatal példányai téveszthetők össze ehető gombák fiatal példányaival.

Forrás: Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

Képek:
piqs.de: Geli - Ich war heute auch mal im Wald (reloaded)
piqs.de: Amarantine - angebissen ...



 
 
[ 3668 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x