A sportoló gyerekek mérhetően egészségesebbek és elégedettebbek...
Címlap / Otthon / A sportoló gyerekek mérhetően egészségesebbek és elégedettebbek

A sportoló gyerekek mérhetően egészségesebbek és elégedettebbek

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-12-09

Erősebbek, edzettebbek, egészségesebbek lettek azok a diákok, akik a "Nap mint nap" program során egy hónapon keresztül napi rendszerességgel mozogtak és odafigyeltek a táplálkozásukra is. A kezdeményezés eredményeként a gyermekek erőnléte átlagosan 14 százalékkal, életminőségük 4 százalékkal javult, továbbá a felvilágosító munkának köszönhetően 14 százalékkal kevesebb csokoládét és 8 százalékkal kevesebb chipset ettek, mint a program indulásakor. A programra égető szükség volt, hiszen a mai gyerekek szemmel láthatóan alig mozognak, és sajnos rengeteg káros élelmiszert fogyasztanak. 

A „Nap mint nap” programot azért indította el 2010 szeptemberében a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége (MACOSZ) és a Lilly gyógyszergyártó vállalat, hogy gyors és pontosan mérhető javulást érjenek el a serdülők életmódjában.  A kezdeményezés életre hívását az a szomorú tény indokolta, hogy minden nyolcadik gyermek súlyproblémával küzd Magyarországon.

Dr. Kovács Attila, a program egyik szervezője, maga is négy gyermek édesapja világított rá a verseny előtti sajtótájékoztatón, hogy most látszik, mi mindenre nem tanították meg a mai gyerekeket a szüleik az egészséges életmód fontosságával kapcsolatban.

A már serdülőkorban jelentkező elhízás nem csupán az életminőséget befolyásolja hátrányosan, hanem jelentősen hozzájárulhat a cukorbetegség kialakulásához is. Pedig éppen ez az a korosztály, amelyben a mozgásnak kiemelten fontos szerepe van és aktív, egészséges életmóddal nagyon könnyen megalapozható a későbbi erőnlét és a sport iránti szeretet.

A mozgáshiány, a helytelen táplálkozás és e kettő eredményeként megjelenő elhízás szinte már világjárványnak tekinthető, ráadásul csak előszobája olyan súlyos betegségeknek, mint például a szív-és érrendszeri kórképek, az emésztési problémák vagy a diabétesz.
Kincses János, a MACOSZ elnöke is hangsúlyozta, hogy a rendszeres mozgással 30-40 %-kal lehetne csökkenteni a diabétesz kialakulásának esélyeit.

A sportiskolások egyértelműen egészségesebbek, állóképességük is magasabb
A tanév elején egy budapesti, egy debreceni, egy miskolci és egy szolnoki általános iskolában, valamint egy sportiskolában mérték fel az ötödik osztályos gyermekek edzettségi szintjét, valamint táplálkozási szokásait. A felmérésből kiderült, a sportiskolás gyermekek erőnléte átlagosan 29 százalékkal volt jobb nem sportoló társaiknál, sőt, egyes, az általános erőszintet és állóképességet felmérő feladatokban több mint 50 százalék volt a különbség. 


Az is világossá vált, hogy a sportiskolás gyermekek nem csak egészségesebbek és erősebbek, hanem, elégedettebbek is, ugyanis az úgynevezett életminőség-indexük több mint 9 százalékkal volt magasabb a többi iskolásénál.  A felmérés arra is rávilágított, hogy a lányok 23, a fiúk 25 százaléka egyáltalán nem végez testmozgást az iskolai testnevelés órákon kívül. A kevés mozgás mellé általában helytelen táplálkozás is társult. A gyermekek 55 százaléka gyakran, akár minden nap evett édességet, 18 százalékuk chipset és nagyon magas volt a cukros, szénsavas üdítők fogyasztása is. Fontos megemlíteni, hogy az eredmények földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül gyakorlatilag ugyanazok voltak.

Nap mint nap mozogtak a programban résztvevő gyerekek

A szervezők arra kérték a program résztvevőit, hogy október 1-31. között nap mint nap mozogjanak, és az ezt igazoló fénykép, vagy videó felvételt töltsék fel a program honlapjának csak számukra elérhető részére, valamint figyeljenek arra, hogy miből, mennyit esznek. A kezdeményezésben részt vettek az iskolák testnevelő tanárai és az osztályok osztályfőnökei is, akik az osztályfőnöki órák keretében rendszeresen beszélgettek a gyermekekkel az egészséges életmódról és a táplálkozásról, továbbá ösztönözték őket az iskolában elérhető, testnevelés órán kívüli sportolási lehetőségek igénybevételére.

A résztvevő gyermekek számára további biztatást jelentett, hogy a programban résztvevő többi iskolával is versenyezhettek. A győztest három szempont alapján választották ki. Pontozták, hogy melyik osztály tanulói érik el a legnagyobb erőnléti változást életmódjuk változtatásával, illetve mennyire aktívak a nap mint nap történő mozgásban, valamint hogyan szerepelnek a program első szakaszát záró nagyszabású „Nap mint nap testnevelésóra” váltóversenyén.


A rendszeres mozgás valóban javította a gyerekek közérzetét és erőnlétét
Az eredmények minden kétséget kizáróan bizonyították, naponta végzett mozgással már rövid távon is jelentős eredményeket lehet elérni! Az október végi, második felmérésből kiderült, a gyermekek erőnléte és állóképessége átlagosan 14 százalékkal javult. Az egyes feladatokban egészen kiváló eredmények születtek. Az erőnlétet bizonyító ingafutásban 170 százalékos, az izomerőt felmérő függeszkedésben 52 százalékos fejlődést értek el a gyermekek.

Alapvetően megváltoztak a gyermekek sportolási szokásai is. Volt olyan osztály, amelyben mindössze négyen sportoltak, jártak egyesületbe, vagy iskolai sportkörbe, a program végére azonban már 15 tanuló jelezte, hogy hetente legalább három alkalommal vett részt edzéseken. 

A program az étkezésre is pozitív hatással volt

A program résztvevői amellett, hogy erősebbek lettek, lényegesen egészségesebben is étkeztek, mint az első felmérés idején! Az édességfogyasztás 14, a chipsevés 8 százalékkal csökkent és 7 százalékkal kevesebb cukros, szénsavas üdítőt ittak a diákok, ugyanakkor 11 százalékkal nőtt a zöldség, 6-tal a gyümölcsfogyasztás.

A kezdeményezéshez több személyes siker is kötődött. Az egyik résztvevő például az első felméréskor alig tudta teljesíteni a futáshoz kapcsolódó feladatot, alig egy hónappal később viszont már osztályában a középmezőny elején végzett ebben a számban.


Az egészséges életmód a gyermekek elégedettségét, életminőségét is kedvezően befolyásolta, életminőség-indexük 4 százalékkal javult.

A jó erőnlétre, a program során elért fejlődésre nagy szükség volt az első szakaszt záró, nap mint nap testnevelésórán is. A budapesti Sportmax 2. sportcsarnokban november 9-én a programban résztvevő közel száz gyermek remek hangulatú váltóversenyen mérte össze erejét. Itt nem csak önmaguknak és a többi iskolának, hanem a program olimpiai és világbajnok sportoló hírességeinek, Czene Attilának, Csollány Szilveszternek, Katus Attilának, Kemény Dénesnek, Székely Bulcsúnak és Vári Attilának is bizonyították ügyességüket és erejüket.


„Fontosnak tartom, hogy már az óvodában el kell kezdeni és meg kell szerettetni a rendszeres mozgást – mondta Csollány Szilveszter olimpiai bajnok tornász. – A személyes jótanácsom az, hogy mindenki rendszeresen, lehetőleg minden nap végezzen testmozgást, bármilyen sportágban, ami neki jólesik.”
„Mindannyian nyerünk vele, ha a számítógép előtt ücsörgés vagy a plázázás helyett a sportpályákat és az uszodákat választják a gyerekek” – tette hozzá Vári Attila olimpiai bajnok vízilabdázó.

Az eredményes indulás után nem kétséges, hogy a „Nap mint nap” program folytatódni fog. A következő tanévben még több iskola bevonását és még több tizenéves diák egészségesebb életmódra ösztönzését tervezik a szervezők.

Kép: piqs.de ROLFVOLKER: Minibomber
sa244: das schaffe ich
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4428 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x