Balkezesség - vágod?
Címlap / Otthon / Balkezesség - vágod?

Balkezesség - vágod?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-26

Az emberiség 5-10 százaléka balkezes. Sőt, a jelenség nem csak az emberek körében, hanem az állatvilágban is ismeretes: sok fejlett emlős állatfajnál megfigyelhető a jobb- vagy bal mancsosság, agyarasság. A domináns mozgás-vezérlő agyfélteke nem minden egyednél azonos. A fordított használat erőltetése és az átszoktatás azonban lelki és neurológiai károkat okozhat, sőt, még balesetveszélyes is lehet. Jobbkezes világunkban igazi felüdülést jelentenek egy balkezesnek az ő kényelmére készült használati tárgyak. 

Már a barlangrajzokon is láthatunk olyan ősembereket, akik a bal kezükben fogják a lándzsát. A balkezesség tehát igen ősi, ám évezredeken át megvetett és gyakran elítélendő jelenségnek számított: kivételt jelentettek a perzsa balkezes íjászok, akik olyan szögben is ki tudták lőni nyilaikat, ahogy a jobbkezesek nem, így támadásuk védhetetlen volt.

Az iszlám világban, illetve a Távol-Keleten ma is jobb kézzel illik enni, míg a balt az alantasabb házimunkára tartogatják. Az egyházi művészetben az áruló Júdást gyakran ábrázolták nemcsak vöröshajúnak (ami szintén „megvetendő” volt), hanem balkezesnek is.


Manapság sem a bal kezünket nyújtjuk kézfogáskor, és a jeggyűrű sem a bal kezünk gyűrűsujjára kerül! Még sokan emlékezhetnek arra, hogy az óvodában-iskolában rácsaptak a bal kezére, ha azzal nyúlt valamihez – „fujj, az a csúnya kezed!” – és akár büntetéssel is, de átszoktatták a jobb kéz használatára.
Pedig ezzel a domináns agyfélteke még nem változott meg, a fordított használat erőltetése viszont lelki és neurológiai károkat okozott. A jobbkezes írásra átszoktatott ember egyébként minden másban balkezes marad. Sőt, pont az erőltetés miatt netán kétbalkezes, régi szóval „suta”. Pedig a balkezesség nem bűn, hanem a kézhasználat egy genetikailag meghatározott, öröklődő variációja.

A balkezességnek vannak előnyei is. Mivel a balkezes a jobb agyféltekéjét használja aktívan, így közöttük több a művész, a feltaláló, az alkotó – egyben az élénk fantáziájú, furcsa, bizarr, különc ember is. A balkezesség jobb térlátással jár, ez is oka annak, hogy a balkezes teniszezők, pingpongjátékosok, ökölvívók – ilyen volt Papp Laci – veszedelmesen jók.

A balkezes ember élete mégsem könnyű egy jobbkezeseknek berendezett világban. Emiatt a balkezeseknél magasabb a baleseti kockázat! Bárki megértheti ezt, ha kipróbálja, milyen a másik (nem domináns) kezével használni megszokott tárgyait! Emiatt ma már a balkezesek számára is készülnek billentyűzetek (bal oldalon elhelyezett számbillentyűkkel és enterrel), más használati tárgyakon (például egéren) beállítható a jobb- vagy balkezes használat.

A balesetveszélyesebb holmik esetében még fontosabb, hogy legyen alternatíva: ilyenek a balkezesek számára készített ipari és háztartási szerszámok, kiváltképp a balkezes olló. Skandinávia országai az élen járnak minden téren az esélyegyenlőség megteremtésében, így a balkezes iskolai és irodai felszerelések előállításában – talán az is számít, hogy a svéd király is balkezes!


A Fiskars cég régóta híres kiváló minőségű ollóiról, és már balkezes változatban is előállítja ezeket. Bárki megtudhatja, milyen fontos ez, ha megpróbál bármit elvágni az ollót a nem domináns kezével fogva!

A Fiskars magyar nyelvű weboldala: http://hun-hu.fiskars.com/
Fiskars shop: http://www.fiskarsshop.hu/

Halász Alexandra

Kép: piqs.de: JJPhoenix - Schlag Ein!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 11036 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x